שתף קטע נבחר

טורקיה באיום לאירופה: נפתח את השער למהגרים

הממשלה הטורקית תתכנס הערב לישיבה מיוחדת בעניין העימות עם הולנד וגרמניה. היא צפויה להטיל סנקציות על הולנד, והשר הטורקי לענייני האיחוד האירופי רמז לדבר שממנו פוחדים באירופה יותר מכול: ביטול חלקים מהסכם ההגירה עם אירופה והצפת היבשת במיליוני מסתננים

טורקיה עברה אחר הצהריים (יום ב') לאיומים ממוקדים על הולנד ועל שאר מערב אירופה בעקבות זעמה על כך שממשלת הולנד אסרה על שריו של רג'פ טאיפ ארדואן לנאום בעצרות בשטחה ולעודד מהגרים טורקים החיים בהולנד להצביע במשאל העם בחודש הבא בעד שינוי החוקה הטורקית ומעבר למשטר נשיאותי, מעבר שיבצר עוד יותר את שלטון ארדואן.

 

השר הטורקי הממונה על ניהול היחסים עם האיחוד האירופי, עומר צ'ליק, אמר אחר הצהריים כי טורקיה צריכה לשקול מחדש חלק מההסכם בינה לבין אירופה שלפיו היא אמורה למנוע נהירת מהגרים בלתי חוקיים משטחה לגבולות האיחוד האירופי. השר צ'ליק אמר כי טורקיה צריכה לשקול מחדש את הסעיף שלפיו תמנע ממהגרים לנוע לאירופה דרך היבשה.

 

הקבינט הטורקי יקיים מאוחר יותר הערב ישיבה, והוא צפוי לדון במהלכה באפשרות להטיל סנקציות על הולנד. השר צ'ליק אמר כי סביר להניח שטורקיה תנקוט צעדי ענישה נגד ההולנדים.

מהגרים טורקים מפגינים בעד ארדואן ברוטרדם בשבת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מהגרים טורקים מפגינים בעד ארדואן ברוטרדם בשבת(צילום: רויטרס)

העימות בין טורקיה להולנד, נזכיר, החריף מאוד בסוף השבוע. אחרי שגרמניה מנעה ביטלה עצרות שבהן אמורים היו להשתתף שרים טורקים עשתה זאת גם הולנד. ממשלת הולנד אסרה על שרה טורקית שהתכוונה להשתתף בעצרת ברוטרדם לנחות במדינה, והשרה ניסתה להתחכם - ולהגיד במכונית מגרמניה. ההולנדים עצרו אותה - והיא סולקה. בתגובה תקפה טורקיה במילים חריפות את הולנד, והנשיא ארדואן ושריו שבו והשוו את התהגותה להתנהגות הנאצים. בשבוע שעבר הטיח ארדואן האשמות דומות בממשלת גרמניה.

הפגנה מול הקונסוליה ההולנדית באיסטנבול (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הפגנה מול הקונסוליה ההולנדית באיסטנבול(צילום: MCT)

בשבת בערב הודיעה טורקיה כי שגרירות הולנד בטורקיה והקונסוליה ההולנדית באיסטנבול נסגרו וכי היא אינה רוצה שהשגריר ההולנדי ישוב בעתיד הקרוב. אתמול טיפס אלמוני על גג הקונסוליה ההולנדית באיסטנבול והחליף את דגל הולנד בדגל טורקיה.

 

ראש ממשלת הולנד, מארק רוטה, אמר כי הולנד סימנה לטורקיה קו אדום ולא תיכנע לסחיטה, אבל ניסה להפחית את המתיחות ואמר כי הוא רוצה לנהל את המשבר באופן שקול ונבון. רוטה מנהל את המשבר בעודו מתכונן לבחירות הכלליות שייערכו בהולנד מחרתיים: בבחירות האלה נלחמת מפלגתו על המקום הראשון מול "מפלגת החירות" של פעיל הימין הקיצוני חרט וילדרס, המתמקד בפעילות נגד האיסלאם והמהגרים.

 

היום קיבלה ממשלת הולנד תמיכה משכנותיה האירופיות. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל דחתה בתוקף את ההשוואה שעשה ארדואן בין ממשלת הולנד לבין הנאצים. "בשבוע שעבר גיניתי את ההשוואה שעשה ארדואן בין ממשלת גרמניה בראשותי לבין הנאצים, והגינוי הזה תקף גם לדבריו על בעלות בריתנו כגון הולנד. ההשוואות האלה שגויות. הן מציגות את הסבל שגרמו הנאצים כדבר טריוויאלי. במיוחד בהולנד, שסבלה כל כך בימי השלטון הנאצי, זה פשוט בלתי מתקבל על הדעת. לכן הולנד יכולה לסמוך על תמיכתי המלאה והזדהותי המלאה בנושא הזה". גם משרד החוץ של צרפת גינה את דברי ארדואן והתייצב לימינה של הולנד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא טורקיה ארדואן. השוואות לנאצים
צילום: AP
מומלצים