שתף קטע נבחר

אתר פסולת בנחל עמוד: "אינטרסים של רגולטורים שמתעניינים בכוח וכסף"

תוכנית בנייה להקמת מפעל להפרדת אשפה באיזור מחצבת עמיעד עומדת בפני אישור. התושבים מצידם זועמים וחוששים ממטרדי ריח קשים: "באנו לגור בטבע מול נוף ירוק. נפעל כדי שהמפעל לא יקום במקום המיועד"

מחסלים את הנוף הירוק. למרות שמדינת ישראל לא משופעת בנופים ירוקים וטבע, הוחלט להקים מפעל להפרדת אשפה דווקא באיזור מחצבת עמיעד, סמוך לנחל עמוד. אירחנו באולפן ynet את ענת כוכבא, תושבת מושב כחל, שמייצגת את התנגדות תושבי האיזור שתסביר על המהלך. צפו בראיון.

 

 

"מדובר בשטח טבע מעל נחל עמוד, שמשום מה התקבלה החלטה שגויה ולא נכונה להקים עליו את המפעל להפרדת אשפה", אמרה כוכבא. לדבריה, "אנחנו אנשי טבע ואיכות הסביבה. באנו לגור בנוף ירוק. ואנחנו לא רוצים לראות מול האף שלנו בפתחו של הגליל העליון את המטרד הסביבתי הזה"

 

למה בעצם החליטו להקים את המפעל דווקא בנקודה הזו?

"אף אחד לא הצליח להסביר לנו. בשעה שחיפשו מקום להקים את המפעל, נבדקו מספר חלופות שכולן נמצאות באיזורי תעשיה. באופן תמוה ביותר, נבחרה דווקא הגבעה הזאת. כנראה מישהו סימן מטרה, ולפני שהגיעו אל המטרה ירו את החץ. אני יודעת שזה לא אינטרס של תושבי האיזור, אלא של הרגולטורים, שמה שמעניין אותם זה כוח, כסף והשפעה - אינטרסים זרים לתושבים שבאו לגור פה בשקט ושלווה".

המתקן החדש יחליף אתר תאנים שבתמונה (צילום: אביהו שפירא ) (צילום: אביהו שפירא )
המתקן החדש יחליף אתר תאנים שבתמונה(צילום: אביהו שפירא )

מי אחראי על הבנייה של המפעל?

"היזם של הפרויקט הוא איגוד ערים. אנחנו יודעים שמפעל כזה קיים בכמה מקומות. אבל לראשונה בארץ רוצים להצמיד למפעל ההפרדה מפעל קומפוסט, שעדיין לא קיים בארץ.

 

"כיום, מסיעים את הקומפוסט מכל הארץ לבקעה ושם מטרד הריח הוא בלתי אפשרי עבור כל ישובי האיזור. אנחנו לא מאמינים שכאן זה יהיה אחרת. אם המשרד חושב שזה יהיה אחרת, כדאי שהוא יטפל במקום שזה קיים, במקום לבנות במקום אחר.

  

"אותנו מעניין שנוכל להצמיח את היישובים שלנו. שאנשים ירצו לבוא לגליל. אבל אנשים לא ירצו לבוא למקומות שיש בהם מטרד ריח ואשפה מתגלגלת".

 

איפה זה עומד עכשיו כבר? 

"כרגע הוגשה בקשה לשינוי ייעוד הקרקע, מקרקע טבע לקרקע תעשיה. הבקשה הזאת עומדת לפני דיון בוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה צפון. אנחנו חוששים שברגע שיהיה שינוי ייעוד לקרקע, זה יהיה רק קצה הקרחון למה שצפוי לנו בהמשך".

אתר תאנים (צילום: אביהו שפירא ) (צילום: אביהו שפירא )
אתר תאנים(צילום: אביהו שפירא )
  

אתם מתכוונים לפעול בצורה אקטיבית?

"הקמנו מטה מאבק, ואנחנו פועלים בכל המישורים שעומדים ברשותנו, כוכל במישור המשפטי. אנחנו נתנגד והמפעל הזה לא יקום במקום שרוצים להקים אותו".

 

מאיגוד ערים לפסולת מוצקה גליל מזרחי וגולן נמסר בתגובה: "מזה עשר שנים מקדם האיגוד תוכנית להקמת מפעל מיון ומחזור לאשפה חדשני ומתקדם אשר יפחית בצורה משמעותית את כמות הפסולת ההולכת להטמנה. המפעל יחליף את אתר תאנים הממוקם ביער בירייה.

 

"במסגרת בדיקת חלופות קרקע בחן האיגוד במשך למעלה מעשר חלופות של אתרים בגליל המזרחי. ממצאי הבדיקה הוצגו בפני הוועדה המחוזית לתכנון ובניה, המשרד להגנת הסביבה ומנהל מקרקעי ישראל, אשר הורו לבדוק שטח המצוי בסמוך למחצבת עמיעד.

 

"בתום עשור של בדיקת חלופות שונות הוגש תסקיר השפעה מפורט לתכנון המתקן בשטח הסמוך למחצבת עמיעד לאחר שנמצא על ידי כל הגורמים כשטח המתאים ביותר והזמין ביותר להקמת המתקן.

 

"באשר לטענות על סכנה של בעיית ריחות הרי שאין בטענות אלו דבר, שכן מדובר במתקן בנוי ומקורה מהמתקדמים והבטוחים בעולם. תושבי הגליל המזרחי והגולן צריכים להתגאות בפרויקט שיש בו כדי להביא בשורה סביבתית מבטיחה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
אתר תאנים בצפון
צילום: אביהו שפירא
מומלצים