שתף קטע נבחר

הפגנות, אלימות ומחאה ברשות סביב משפטם של מחבלים העצורים בישראל

השיח התקשורתי ברשות ממוקד ביומיים האחרונים בדבר אחד: שותפיו של באסל אל-אערג', שחוסל בשבוע שעבר, עומדים לדין בהיעדרם דווקא ברמאללה. הפגנה מול בית המשפט פוזרה באלימות, ומאז סוערים הרחובות והרשתות החברתיות במחאה נגד ההנהגה, נגד ישראל ונגד התיאום הביטחוני

 

ביומיים האחרונים סוערים הרחובות, הרשתות החברתיות והמערכת הפוליטית ברשות הפלסטינית סביב משפט שמתנהל ברמאללה נגד חברי חולייה שעצורים דווקא בישראל. מדובר בארבעת חברי החוליה של באסל אל-אערג', שחוסל בשבוע שעבר ברמאללה על ידי ידי כוח של הימ"מ, וסמיכות האירועים – החיסול והמשפט - הציתה הפגנות, מחאות ודיון ציבורי אינטנסיבי נגד הנהגת הרשות, נגד מנגנוני הביטחון ונגד שיתוף הפעולה עם ישראל.

 

ראשית הפרשה לפני כשנה: המנגנונים הפלסטיניים, וככל הנראה גם גופי המודיעין הישראליים, ניהלו במשך כמה ימים מצוד אחר חוליה שירדה למחתרת והיה חשש ממשי שבכוונתה לבצע פיגוע נגד ישראל. בסופו מצאו אנשי המודיעין הכללי הפלסטיני את חברי החוליה מתחבאים באחד הוואדיות ליד רמאללה כשברשותם בין היתר נשק חם. הם נעצרו והושמו באחד ממתקני הכליאה של המנגנונים.

 

מעצרם של פלסטינים שתכננו פיגוע נגד ישראל בידי הרשות הוביל כבר אז למחאה ציבורית אגרסיבית ולשביתת רעב של החשודים, ואכן תוך זמן לא רב הלחץ עשה את שלו והם שוחררו לבתיהם. עם זאת, הרשות הפלסטינית הודיעה שהם יועמדו למשפט על החזקת נשק לא חוקית.

 

זמן קצר אחרי שחרורם נכנסה ישראל לתמונה ועצרה ארבעה מתוך חמשת חברי החוליה. הארבעה כאמור עדיין עצורים, והחמישי - אל-אערג' – חוסל בדירת מסתור כשישראל טוענת שהיה בשלבי תכנון פיגוע.

 

המחאה ברמאללה:

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אל-אערג' היה דמות מוכרת בקרב פעילי התנגדות עממית בגדה המערבית, ואחרי חיסולו הוא הפך מיידית לאייקון ולסמל של גבורה. הנוהל שלפיו ישראל נכנסה לרמאללה תוך תיאום עם המנגנונים הפלסטיניים, ואלה פינו לשם כך את השטח, עודדה את התחממות הרוחות.

 

בתזמון מקרי אך אומלל נפתח אתמול (יום א') ברמאללה המשפט נגד שאר חברי החוליה בגין החזקת נשק - וזאת אף שהם עצורים בישראל. במחאה על כך התקבצו מול בית המשפט כמה עשרות פלסטינים, ובהם אביו של אל-אערג'. להפגנה שעד מהרה יצאה מכלל שליטה, ושוטרים פלסטינים חמושים באלות ורימוני הלם תועדו מפזרים באלימות קשה את המוחים, כולל עיתונאים שסיקרו אותה. אביו של אל-אערג' נפצע באורח קל.

 

האירועים החריפו את הסערה הציבורית ומאז נסוב השייח התקשורתי כולו על התנהלות המנגנונים: התמונות האלימות הופצו במהירות; החזית העממית הודיעה שתחרים את הבחירות לרשויות המקומיות שצפויות להתקיים בחודש מאי; ברשות האשימו ''גורמים חיצוניים'' שניצלו את האירוע כדי להתסיס נגדם ונאלצו להכחיש שמועות על הדחת מפקד משטרת רמאללה בעקבות אלימות אנשיו.

אביו של אל-אערג' נפצע קל בעימותים ()
אביו של אל-אערג' נפצע קל בעימותים


באסל אלאערג' והבית שבו חוסל (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
באסל אלאערג' והבית שבו חוסל(צילום: דובר צה"ל)

כדי לנסות ולהשקיט את הרוחות הודיע ראש הממשלה ראמי חמדאללה שהוא מקים ועדת חקירה שתבחן את התנהלות השוטרים בתקרית, אולם משפטם של הארבעה יימשך ודיון נוסף כבר נקבע.

 

מי שמיהר לקפוץ על העגלה הוא מוחמד דחלאן, יריבו של אבו מאזן שעמד לימין המפגינים וקרא להפסיק את התיאום הביטחוני עם ישראל. "אחרי שההסכמים עם ישראל קרסו לאור ייהוד ירושלים והבנייה בהתנחלויות, אנחנו הפלסטינים מתנגדים להמשך התיאום עם ישראל", אמר. גם בחמאס הביעו כצפוי תמיכה במפגינים ובהפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל.

 

היום אחר הצהריים, יממה אחרי האירוע האלים, התקבצו מאות פלסטינים בכיכר מנארה ברמאללה להפגנה נגד הרשות ונגד התיאום הביטחוני. המפגינים קראו להתפטרותו של אבו מאזן והוסיפו: "העם רוצה להפיל את אוסלו".

 

בהפגנה הנוכחית, שלוותה בסיקור של כלי תקשורת רבים בעולם הערבי, שמרו השוטרים הפלסטינים על איפוק מרבי. סביר להניח שמדובר בהוראה מגבוה מאוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הפגנה ברמאללה בעקבות משפט חברי החוליה
צילום: AP
מומלצים