שתף קטע נבחר

הרולטה החלה: איזה מס יוכלו כחלון ונתניהו להפחית?

תקבולי המסים מעסקת מובילאיי צפויים אמנם לעמוד על 4-3 מיליארד שקל, אך נראה שהם לא יוכלו להפחית את מס ההכנסה, המע"מ, מס החברות ומס רווחי ההון גם יחד, ויצטרכו לבחור מביניהם

רולטת ההימורים סביב הפחתת המסים בעקבות הכרזתם מהיום (ב') של שר האוצר משה כחלון וראש הממשלה בנימין נתניהו החלה. למעשה, לפי משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה, טרם נבחנו האפשרויות השונות להפחתת המסים וההשלכות שלהן על המשק, אולם גורמים שונים בממשלה כבר החלו לפזר תוכניות שונות שלמעשה כוללות את כל האפשרויות.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

בפני כחלון ונתניהו עומדות למעשה ארבע אפשרויות, ייתכן שיתקבלו יחד בווריאציות שונות ואפשר שתתקבל רק אחת מהן. האפשרות הראשונה היא להפחית את מס ההכנסה. מס זה אמנם גבוה בהשוואה לעולם, בעיקר לבעלי ההכנסות הגבוהות, אולם באוצר ובמשרד ראש הממשלה צפויים דווקא לבחון הפחתה של המס עבור מעמד הביניים. זו גם צפויה להיות העדפה של המועצה הלאומית לכלכלה שמי שעומד בראשה, אבי שמחון, כבר התבטא בנושא מספר פעמים.

 

מאחר שהפחתת מס הכנסה לא תעזור לשכבות החלשות שכלל אינן משלמות מס, סביר שכחלון דווקא יעדיף לבחון הפחתת מע"מ, מאחר שהוא משולם דרך רכישה, ולפיכך כלל הציבור משלם אותו. מדובר במס שמכביד יותר על החלשים כי כל הכנסה של השכבות החלשות הולכת לצריכה ולא לחיסכון.

 

אפשרות שלישית היא הפחתה של מס חברות. למעשה מס החברות נמצא כבר היום במתווה יורד. עם אישור התקציב השנה ירד ב-1% ל-24% (זאת לאחר שירד ב-1.5% שנה לפני כן) ובשנה הבאה אמור לרדת ל-23%.

 

הפחתה, נוספת אם תהיה, נועדה לתמרץ את המשק, שכן לפחות בתיאוריה, אם עסקים ישלמו פחות מסים, תהיה להם יכולת גדולה יותר להשקיע ולהתרחב, ולהעסיק יותר עובדים. למעשה, הפחתת מס חברות עוזרת בעיקר לעסקים הקטנים יותר, שכן החברות הגדולות במשק נהנות מהטבות מס שמביאות אותן לשלם שיעורי מס שנעים בטווח של 5%-16%

 

אפשרות רביעית שדווקא לא נשמעה עדיין בקרב הגורמים השונים בממשלה, שמנסים לקבע את המדיניות בשלבים מוקדמים, היא הפחתת מס רווחי הון, שעומד כיום על 25%. סביר שלחצים של הבורסה והרשות לניירות ערך יביאו את האוצר ואת ראש הממשלה לפחות לבחון את העניין.

 

התכנון המקורי של האוצר היה להמתין לנתונים של חודש מרס כדי לקבל החלטות. אולם הדבר השתנה לאור רכישת מובילאיי על ידי אינטל - רכישה שתביא לגבייה חד פעמית של מיליארדי שקלים.

 

בשלב זה ההערכות נעות בטווח של 3-4 מיליארד שקל. אולם צריך לזכור שהפחתת 1% במע"מ תקטין על פי הערכות האוצר כ-4.5 מיליארד שקל בהכנסות, הפחתה של 1% במס החברות יכולה להקטין את הכנסות המדינה בכ-1.2 מיליארד שקל והפחתה משמעותית במס ההכנסה תעלה על מיליארד שקל. כך שלפחות בשלב הזה, כשנתניהו וכחלון מתבססים על ההכנסות החד פעמיות האלה, לא כל הדברים יוכלו לקרות יחד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים