שתף קטע נבחר

מעבר לפטרה: הצד הישראלי של ירדן

ירדן, שכנתנו מהמזרח, נחשבה בעבר כחלק בלתי נפרד מארץ הקודש. שבטים ומלכים עברו בה, ישובים יהודיים נבנו בה ובחלקם אפשר לבקר גם היום, בנוף מדברי עוצר נשימה ובין שרידים ארכיאולוגיים שרק אפשר להתקנא בהם. אי אפשר שלא להבין מדוע אלכסנדר ינאי עבר כאן והשאיר את חותמו כמו גם הורדוס, הצלבנים ואחרים

ערי ארכיאולוגיה

בטיול שלנו שארך חמישה ימים, התמקדנו באתרים ארכיאולוגיים מרכזיים בממלכה. העיר גדרה (גדר) מעל לגבול עם ישראל בנהר הירמוך ובסמוך לחמת גדר, נשתמרה עם אבני הבזלת שבה ורחובה הראשי הארוך.

גדרה (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
גדרה(צילום: רון פלד)

ג'ארש, ללא ספק פנינה ארכיאולוגית נדירה, אחת הערים הגדולות בתקופה ההלניסטית, מעבירה צמרמורת אל מול עמודי ומקדשי הענק שבה שהשתמרו בצורה נדירה.

השער בג'ראש (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
השער בג'ראש(צילום: רון פלד)

העיר מדבא (מידבה המקראית) מכונה עיר הפסיפסים. פסיפסי ענק שהשתמרו בכנסיות הם אינסופיים במרכז ההיסטורי של העיר. לנו המטיילים בירושלים, מוכר פסיפס אחד שרפליקות שלו מפוזרות ברחבי עיר הבירה - פסיפס מדבר הביזנטי המתאר את אתרי הצליינות במרחב שלנו לפני כ-1,500 שנה ובמרכזה עיר הקודש, ירושלים. ניתן להבחין בקראדו הראשי והמשני ושלל הכנסיות שהיו בה בתקופה ההיא ושרדו בחלקן עד ימינו אנו. הפסיפס שהתגלה במאה ה-19, נמצא בליבה ועל רצפתה של כנסיה והביקור הקצר והצפייה במפה חוויתיים בהחלט.

ג'ראש (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
ג'ראש(צילום: רון פלד)

שרידיו של תל דיבון המוכר לנו מהמקרא די צנועים אבל במהלך המאה ה-19 נתגלתה כאן אחת התגליות הארכיאולוגיות החשובות בעולם - מצבת מישע מלך מואב המתאר בפרוטרוט את ניצחונותיו של מישע על ממלכת ישראל למרות שהיה כפוף לעמרי ולאחאב אי שם במאה התשיעית לפני הספירה.

 

משה רבנו היה כאן

הר נבו הוא אתר מרתק לכשעצמו. על רכס ההר כנסיות ביזנטיות לצד מודרניות רבות. על הפסגה המערבית, צופה על ישראל, בנו הנזירים הפרנציסקאנים (קתולים) כנסיה מודרנית על שרידי פסיפסים שלמים בני 1,500 שנים. כאן, על פי המסורת, צפה משה רבנו על הארץ המובטחת אליה לא הגיע. ההר נחשב מקודש בנצרות כבר למעלה מ-1,500 שנים וביקרו בו שלושת האפיפיורים במאה השנים האחרונות.

 

גם הורדוס היה כאן

מצודת מכוור הנה אתר שקשה שלא להתרגש בו. ידוע לנו על שלושה מעוזים יהודיים ששרדו ועמדו איתן אל מול הרומאים אחרי שנת 70 לספירה בה נחרב בית המקדש השני.

מצודת מכוור (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
מצודת מכוור(צילום: רון פלד)

ראשון נפל המבצר בהרודיון, לאחריו מכוור בשנת 72 לספירה ואחרון המוכר לכולנו, מבצר מצדה. גם יוספוס פלאביוס וגם הברית החדשה מספרים כיצד הוציא להורג הורדוס אנטיפס את יוחנן המטביל בעריפת ראשו במכוור. לשבת כאן, לצפות לכיוון ישראל, לקרוא את המחזה של אוסקר ווילד, כיצד פיתתה ביתה של הרודיה את הורדוס בריקוד אירוטי הידוע כריקוד שבעת הצעיפים במהלך משתה וביקשה כשכרה את ראשו של יוחנן, משאיר הרבה מקום למחשבה ולפנטזיה.

 

הו, הסלע האדום

פטרה (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
פטרה(צילום: רון פלד)

גולת הכותרת, לא משנה כמה פעמים נבקר בה, הנה פטרה - בירתם של הנבטים מלפני כ-2,000 שנה. מכאן יצאו או לכאן הגיעו שיירות הבשמים שעברו וחצו את מדבר הנגב בארץ הקודש.

פטרה (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
פטרה(צילום: רון פלד)

קברים בפטרה (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
קברים בפטרה(צילום: רון פלד)

המבנים החצובים בסלע פשוט בלתי נתפסים. להיכן שלא נלך מרגע שניכנס אל העיר מהנקיק המפורסם, הסיק, נוף עוצר נשימה ומבנים אדירים חצובים בסלע. יום שלם כמובן אינו מספיק בשביל לבקר בפינותיה ואתריה של עיר הסלע האדום.

 

טבילה בסגנון ירדני

בשנים האחרונות עובר צידו הירדני של ים המלח פיתוח תיירותי נרחב. בתי מלון ואתרי נופש כמו גם פיתוח מואץ ואדיר של אתר הטבילה, אל מרטס, המוכר לנו מהצד הישראלי כקאסר אל יהוד. בצד הירדני ישנן כנסיות ביזנטיות לצד כנסיות ובתי מלון מודרניים שנבנים ממש בימים אלה. אמנם, כלכלית, תנועת התיירות מהצד הירדני די דלה, אבל הירדנים לא מוותרים ומנסים לפתח ביתר שאת אתר גדול מימדים זה.

היציאה לירדן (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
היציאה לירדן(צילום: רון פלד)

האתר של רון פלד על סיורים בירושלים

עדכונים נוספים גם בפייסבוק של ynet חופש

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים