שתף קטע נבחר

חיות בסרט: השחקנים שהולכים על ארבע

איזו חיה סובלת הכי הרבה במהלך צילומי סרטים, כמה הרוויח הכלב שגילם את לאסי ומהו הסוד האפל שמסתתר מאחורי הכתובית "אף חיה לא נפגעה במהלך הצילומים"? בעלי חיים הופיעו בסרטים מראשית ימי הקולנוע, אך מה שהצטייר על המסך כחמוד, מרגש ותמים, התגלה לא אחת כאכזרי ומנצל

על אף שניתן לחשוב שליהוק דמויות שהולכות על ארבע היא משימה מסובכת, נראה כי תעשיית הסרטים מעולם לא חששה ממנה ואף נענתה לאתגר, עוד מראשית דרכה. כלבים וסוסים היו החיות הראשונות שהופיעו בקולנוע, ובהמשך הצטרפו אליהם גם חתולים, נמרים, לוויתנים, כרישים, ציפורים ומה לא.

 

מי לא זוכר אותם? שאדו, צ'אנס וסאסי - הגראמפי קאט הראשונה ()
מי לא זוכר אותם? שאדו, צ'אנס וסאסי - הגראמפי קאט הראשונה

בין אם מדובר בחיות מחמד או חיות בר - בעלי חיים סובבים את בני האדם, ויסכימו כולם שאי אפשר לעשות מערבונים או סרטי מלחמה היסטוריים בלי סוסים, ראה ערך "בן חור" ודומיו. אבל השמירה על מהימנות למציאות היא לא הסיבה היחידה שבעלי חיים מופיעים בסרטים.

 

מרבית בני האדם מתרגשים מיצורים פרוותיים ומשייכים אליהם תכונות אנושיות, והדבר נכון כפליים כשיש במאי שעומד ומנווט את המניפולציה הרגשית הזאת, נותן קול לחיה ואף מוסיף פסקול מרגש כשהיא נקלעת לצרה. ילדי שנות ה-80 בוודאי יזכרו בערגה את מסעם המרגש של הכלבים צ'אנס, שאדו והחתולה המפונקת סאסי, בסרט "המסע המופלא - הביתה" (1993) של דיסני. גם את הקלטת השרוטה מרוב צפיות הם לבטח זוכרים היטב. ואם אתם לא נמנים עם ברי המזל שצפו בסרט הזה בילדותם, ניתן בכל זאת להניח שגם לכם יש חיה קולנועית אהובה - בין אם זו לאסי מ"לאסי שובי הביתה", בטהובן מ"בטהובן", הליוותן ווילי מ"להציל את ווילי", או אפילו, לא שופטים, עזית הכלבה הצנחנית. ובעוד הכלב הוא בהחלט חברו הטוב של האדם - הוליווד היא לא תמיד החברה הכי טובה שלו.

  

בסוף השבוע עלה לאקרנים הסרט "נשמה של כלב", המגולל את סיפורו של כלב שעובר ארבעה גלגולים שונים, כשבכל אחד מהם הוא חי בתור כלב אחר. הסרט מיועד לכל המשפחה ומהטריילר נראה תמים לחלוטין - מסוג הסרטים שכל מטרתם היא לעשות נעים בלב ולרגש בעיקר את הלבבות הצעירים שצופים בו.

 

הסרט עלה לכותרות לפני כחודש לאחר שאתר הרכילות TMZ פרסם סרטון מסט הסרט, בו נראה מאלף כלבים מכניס כלב למים בניגוד לרצונו. הפגנות נגד הסרט התפרצו בכל רחבי ארצות הברית, והעובדה שמפיקי הסרט טענו שהסרטון פוברק ונערך בצורה מגמתית לא עזרה לו. הבכורה נדחתה בכמה בתי קולנוע והוא נכשל בקופות (וגם הביקורות לא פרגנו במיוחד).

 

 

כסף כסף כסף

וכמו שהטרדות מיניות על סטים (ובכלל) הן לא דבר חדש, כך גם ניצול בעלי החיים לצרכים בידוריים. השיח הציבורי סביב העוולות הללו, לעומת זאת, דווקא זוכה בשנים האחרונות לתהודה. לבעלי החיים אין את חופש הבחירה שיש לשחקן והם לא ילכו מרצונם לאודישן. במקום זאת, יש את מי שיעשה זאת במקומם - בין אם זה הבעלים של החיה, או אחת ממאות הסוכנויות שמתמחות בגידול ואילוף "שחקנים על ארבע". כמובן שכסף הוא שם המשחק פה.

 

וכמה עושים מזה? הרבה. בפשטות - ישראלי ממוצע היה שמח להרוויח כמו כלב בהוליווד. רק לשם השוואה, לאסי, אולי כלבת המסך הכי מפורסמת, גולמה על ידי הכלב פאל מגזע קולי גס-שיער, שהרוויח כ-4,000 דולר לשבוע מהשתתפותו בתוכניות ובסרטים על לאסי. מי שהרוויח את הכסף היה בעליו, מאלף כלבים במקצועו בשם ראד וות'רווקס. תחילה הקשר בין וות'רווקס לפאל היה מקצועי בלבד - בעליו הראשונים הביא לו אותו כדי שיאלף אותו להפסיק לנבוח ולרדוף אחרי אופנועים. וות'רווקס הצליח למנוע את הנביחות אבל לא את המרדפים ובעליו ויתר עליו.

 

לאסי בגילומו של פאל  ()
לאסי בגילומו של פאל
 

כשוות'רווקס שמע שמחפשים כלבים לעיבוד הקולנועי של הסיפור המפורסם, "לאסי שוב הביתה", הוא שלח את פאל לאודישן - אך זה לא התקבל כי המפיקים רצו כלבה. במקום, הוא נבחר להיות ממלא מקום. באחת הסצנות, כשהכלבה שנבחרה לתפקיד סרבה להיכנס למים, פאל הסכים - והשאר היסטוריה, כוכב בשדרות הוליווד והרבה מזומנים. אנקדוטה חביבה בעניין: הבעלים המקורי של הכלב ניסה לתבוע את המאלף שטען שפאל בכלל שלו, אך הפסיד במשפט.

 

פאל היה בן 18 במותו, ואפשר להגיד שהיו לו חיים טובים. סיפורם של בעלי חיים אחרים הוליוודים הרבה יותר עגום.

 

הכוכב של לאסי (צילום: gettyimages)
הכוכב של לאסי(צילום: gettyimages)

לשחרר את קייקו

לפני כשנתיים, עלו תנאי אחזקתם הירודים ומצבם העגום של לוויתנים קטלניים בפארקי שעשועים למודעות, בזכות הסרט הדוקומנטרי "בלאקפיש". גיבור הסרט היה טיליקום, הלוויתן הקטלן ששבר לנו את הלב - אולם בפועל, הוא ממש לא היה היונק הימי-קולנועי הראשון שעשה זאת.

 

קייקו, הלוא הוא וילי, היה לוויתן קטלן שחי בפארק שעשועים במקסיקו סיטי, עד שציידי כישרונות ליהקו אותו ללהיט של האחים וורנר משנת 1993, "לשחרר את ווילי". הסרט התמקד בילד שהחליט להציל את ווילי, אחרי שמנהלי פארק המים שבו חי רצו להמיתו לצרכי כספי ביטוח. בעקבות הצלחת הסרט והמשכיו, מגזין LIFE פרסם כתבת תחקיר מעמיקה על חייו של קייקו לאחר הסרט. כמו בסרט "בלאקפיש", הכתבה עסקה בתנאים הירודים של הפארק בו הוחזק.

 

סיפור עצוב ()
סיפור עצוב

מעריצים רבים הזדעזעו מהתחקיר והחליטו להקים קרן שתחזיר את קייקו לחופשי ותגאל אותו מיסוריו. אולפני האחים וורנר אף נרתמו למשימה ובעזרת תרומות, קייקו אכן שוחרר לחופשי ב-2002, לא לפני שעבר אימונים במתקן מיוחד באיסלנד שהכשירו אותו לחיים בטבע. לאחר שקייקו שוחרר הוא שחה עד לנורבגיה, כנראה בחיפוש אחר בני אדם ולאורך שנה שלמה מקומיים נהגו לשחק ולהצטלם איתו, עד שפעילים למען זכויות בעלי חיים אסרו לבני אדם לגעת בו. התקווה הייתה כי להקת לוויתנים תאמץ אותו לחיקה. הדבר לא קרה ולבסוף קייקו נמצא מיובש ובודד, ומת יום לאחר מציאתו, בגיל 27.

 

אף חיה לא נפגעה במהלך צילומי הסרט הזה

ויש כמובן את חיות המסך שלא קיבלו שם או כוכב הוליוודי - בעיקר סוסים, שסבלו ומתו במהלך צילומים לסרטים. בשנת 1939 יצא לאקרנים המערבון "ג'סי ג'יימס". לקראת סוף הסרט, ג'סי ואחיו בורחים על סוסיהם מרשויות החוק, וכשהם מגיעים לצוק גבוה הם מחליטים לקפוץ ממנו למים. אך בעוד שהשחקנים הוחלפו בפעלולנים שיפלו במקומם, הסוסים לא, ואחד הסוסים לא שרד את הנפילה הגבוהה.

 

בעקבות מוות זה, ארגון זכויות בעלי החיים "American Humane Association", החליט לעשות סדר בעניינים ולפקח על הסרטים בהוליווד - באמצעות הענקת כתובית לסרט, שמאשרת שאף חיה לא נפגעה במהלך צילומיו (בדומה לארנב שעל מוצרי טיפוח). לאחר שדלף מייל לרשת על מצבו של הנמר בסרט "חיי פיי" (2011), ערך אתר "הוליווד ריפורטר" תחקיר גדול וחשף כי הארגון מושחת ולא עושה את תפקידו כראוי.

 

הנמר שכמעט טבע. "חיי פיי" ()
הנמר שכמעט טבע. "חיי פיי"

ב"חיי פיי" כמעט כל הסצנות עם הנמר ממוחשבות, מלבד כמה שבהן השתתף נמר אמיתי בשם קינג. ההתכתבות חשפה שהנמר לא היה מרוצה במהלך הצילומים וכי היה מאוד קרוב לטביעה. את המייל שלחה אחת המפקחות של הארגון, שכתבה "כמובן שאסור לספר על זה לאף אחד".

 

הכתובית גם הופיעה בסרט הראשון בסדרת "ההוביט", שבו נהרגו 27 חיות - בעיקר כבשים ועזים, מהתייבשות והזנחה לאחר שצוות הצילומים לקח הפסקה קלה ולא דאג לטיפול ראוי בהם. גם הפקת "שודדי הקאריביים" שפגעה בדגים ובעוד חיות-ים במהלך צילומי הסרט, קיבלה את הכתובית המאשרת.

 

טכנולוגיה ממוחשבת כתחליף

חיות ממחושבות מ"ספר הג'ונגל" ()
חיות ממחושבות מ"ספר הג'ונגל"

האם אנחנו מתקרבים ליום שבו כבר לא נשמע סיפורים כאלה? ייתכן. כשם שכיום לא מקובל לצפות בחיות בקרקסים, יכול להיות שבעתיד הלא רחוק גם בעלי החיים האמיתיים יעלמו מהמסכים. בשנה שעברה הסרט "ספר הג'ונגל" של דיסני השתמש בטכנולוגיה ממחושבת ויצר בעלי חיים אמינים ומרגשים ללא כל פגיעה ביצור חי. בעוד שיוצרים וצופים רבים נוהגים לקטר על הטכנולוגיה שמשתלטת על הקולנוע, במקרה הזה אפשר לסכם כי מדובר בתופעה חיובית. נכון שאולי הקסם בליהוק חיה אמיתית יילך לאיבוד, אבל לפחות נדע באמת שאף חיה לא נפגעה במהלך הצילומים.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נכנסו לנו ללב. גיבורי "המסע המופלא - הביתה"
לאתר ההטבות
מומלצים