שתף קטע נבחר

העובדים לא באו, הכסף זרם. שיטת השחיתות בתעשייה האווירית

ביחידת להב 433 של המשטרה נמשך מצעד הנחקרים ב"פרשה 630". בחקירה עד כה מתברר בין היתר שחברה מצפון הארץ קיבלה עדיפות במכרזים וחוזים רטרואקטיביים. הוצגו שעות עבודה למועסקים שכלל לא עברו בשערי המפעל והתשלום זרם במהירות רבה

חוקרי יחידת להב 433 של המשטרה ממשיכים לחקור את פרשת 630 שבמסגרתה חשדות ל"שחיתות עמוקה" בתעשייה האווירית. מצעד הנחקרים נמשך הבוקר (יום ד') וחלקם יובאו אחר הצהריים לדיון בהארכת מעצרם. בין תתי הפרשיות הנחקרות כעת בפרשה, בולטת אחת הקשורה לחברה מצפון הארץ שסיפקה שירותים לתעשייה האווירית.

 

החוקרים חושדים כי בתמורה לטובות הנאה שקיבלו אותם בכירים שנעצרו, זכתה החברה מהצפון להקלות ולביצוע עבודות עבור התעשייה האווירית בניגוד לנהלים תוך העדפה ברורה על פני חברות אחרות. על פי המידע שבידי החוקרים, החברה זכתה להזמנות "מתגלגלות": בכל פעם שהיה נגמר התשלום בגין הזמנה לביצוע של עבודה מסוימת, הייתה יוצאת הזמנה נוספת. אחד החשודים מהחברה הקבלנית הוא חבר מרכז הליכוד ואחר חבר במפלגה בהסתדרות.

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)

התעשייה האווירית  (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
התעשייה האווירית (צילום: אבי מועלם)
 

עו"ד אורי קינן, המייצג את הקצין לשעבר  (צילום: עמית מגל ) (צילום: עמית מגל )
עו"ד אורי קינן, המייצג את הקצין לשעבר (צילום: עמית מגל )

כחלק מאותה "הגנה" שלה זכתה החברה שעסקה בשיפוצים, בצביעה ובעבודות קבלניות נוספות - דאג מישהו בתעשייה האווירית לבצע איתה חוזים רטרואקטיביים. כך, למשל על פי מסמכים שבידי המשטרה, אישרו בהנהלת התעשייה חוזה העסקה של החברה וביקשו לכלול סעיף מיוחד שיחול רטאוקטיבית על כל ההתקשרות עם החברה שנתיים קודם לכן.

 

במקרה אחר התברר כי נציגי החברה הגישו חשבוניות לתשלום בפני הממונים בתעשייה האווירית, ודיווחו על שעות עבודה ועל שעות נוספות שעובדיה ביצעו. בפועל התברר כי רישומים אלה כוזבים וכי העובדים כלל לא נכנסו בשערי התעשייה האווירית המאובטחים. עוד עלה כי בתעשייה האווירית שילמו כספים רבים יותר מהנקוב במחירון שנקבע לביצוע הזמנות. הכסף הועבר תוך זמן קצר לחברה הקבלנית למרות שנקבע שהכסף יועבר תוך 90 יום. אנשי התעשייה האווירית אף דאגו להתרחבות העבודה של החברה הקבלנית במקומות נוספים מלבד בתעשייה האווירית שבלוד.

 

על פי חשד החוקרים, החברה זכתה להקלות בין היתר בגלל הקשר שלה עם אחד הדירקטורים בתעשייה האווירית, קצין בכיר במיל', והקשר הטוב שלו עם המנהלים בתעשייה האווירית. בתמורה לאותן הטבות, חושדים במשטרה, זכו אותם בכירים לטובות הנאה שונות.

 

המשטרה עצרה 13 חשודים במסגרת חקירת הפרשה. בהם גם בכירים בחברה וכן את הקצין הבכיר לשעבר שהוגדר במשטרה "דמות מוכרת במערכת הביטחון". המשטרה ערכה חיפושים בבתי החשודים, בחברות ובמשרדי התעשייה האווירית.

 

עו"ד אורי קינן המייצג את הקצין הבכיר במיל' עם עו"ד אהוד ברעם מסר בתגובה לחשדות: "צר לנו שמשטרת ישראל בחרה בהליך דרסטי של מעצר במקרה זה כאשר ניתן לחקור ללא מעצר. מרשי מכחיש מכל וכל את החשדות נגדו".

 

מהתעשייה האווירית נמסר בתגובה: "הבוקר נודע לחברה כי משטרת ישראל פתחה בחקירה בתעשייה האווירית. אין בידי הנהלת החברה כל פרטים נוספים בנושא. מנכ"ל החברה הנחה את כל הגורמים הרלבנטיים לשתף פעולה באופן מלא, ככל שיידרש וללא סייגים עם משטרת ישראל ולפעול על פי הנחיותיה, במטרה למצות את החקירה ואת הדין עם כל גורם שעבר עבירה. התעשייה האווירית תמשיך להיות אבן בניין מרכזית בביטחון מדינת ישראל ובכלכלתה". 

 

בהכנת הכתבה השתתפו אסף זגריזק ויואב זיתון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
התעשייה האווירית, הבוקר
צילום: אבי מועלם
מומלצים