שתף קטע נבחר

נוטלי המשכנתאות שימו לב: כך תשפיע על ישראל עליית הריבית בארה"ב

העלאת הריבית בארה"ב ב-0.25% לא צפויה להוביל גם לעליית הריבית בישראל. כיצד בכל זאת תושפע הכלכלה הישראלית? נוטלי ההלוואות, במיוחד המשכנתאות, ימצאו עצמם משלמים ריבית יותר גבוהה. גם החוסכים בתוכניות חיסכון ירגישו שינוי, עקב השפעת הריבית בארה"ב על שוקי ההון

הבנק המרכזי בארה"ב (הפדרל ריזרב), העלה היום (ד') את הריבית במשק האמריקני ב-0.25% לטווח של בין 0.75% ל-1%. אולם ההנחה שעליית הריבית בארה"ב תוביל גם את בנק ישראל להעלות את הריבית - אינה נכונה, גם מבחינה היסטורית וגם במצב הקיים כעת.

 

לדוגמה, הריבית בארה"ב עלתה בשנים 1999-2000 כאשר בישראל הריבית בכלל ירדה באותה התקופה. גם כאשר הבנק המרכזי האמריקני, הפדרל ריזרב (הפד), התחיל להעלות את הריבית באמצע שנת 2004, בנק ישראל עוד המשיך בהורדות הריבית ורק כעבור יותר משנה הצטרף למגמה והתחיל להעלות את הריבית.

יו"ר הפדרל ריזרב ג'נט ילן, ונגידת בנק ישראל קרנית פלוג (צילום: אלכס קולומוסקי ו-AP) (צילום: אלכס קולומוסקי ו-AP)
יו"ר הפדרל ריזרב ג'נט ילן, ונגידת בנק ישראל קרנית פלוג(צילום: אלכס קולומוסקי ו-AP)
 

גם הפעם אין סיבה להניח שבנק ישראל אוטומטית יגיב לעליית הריבית בארה"ב באותה מידה. בנק ישראל דווקא צפוי שוב למצוא את עצמו ב"תכנית ההתנתקות" מהפד האמריקני. אכן, גם בישראל המשק צומח ואף בקצב גבוה יותר מאשר בארה"ב, מה שמצדיק עליית הריבית, אך כל יתר התנאים לא יאפשרו לבנק ישראל ללכת בכיוון זה.

 

בישראל כבר שלוש שנים יש אינפלציה שלילית, ולא נראה באופק שהיא חוזרת ליעד שקבעה הממשלה בקרוב. הדולר התחזק לאחרונה בעולם מול רוב המטבעות, אך לא מול השקל. כל עוד השקל יישאר כל כך חזק, בנק ישראל יתקשה להעלות את הריבית.

 

בנסיבות אלה מאוד ייתכן שבארה"ב נראה בעוד שנה ריבית גבוהה משמעותית מאשר בישראל. בתקדים שהיה בשנת 2007, פער הריביות הגיע ל-1.75%. בסופו של דבר, ככל שהריבית בארה"ב תעלה יותר גבוה, יהיה יותר קשה לשקל להחזיק מעמד והוא עשוי לשנות כיוון, במיוחד אם גם מדיניות הממשל החדש בארה"ב תתמוך בהתחזקות הדולר.

 

שוקי ההון בעולם "קשובים" לריבית האמריקנית

עם זאת, גם אם הריבית של בנק ישראל לא תעלה, זה לא אומר שהמשק המקומי ואזרחי ישראל לא יושפעו מכך. נוטלי ההלוואות, במיוחד המשכנתאות, ימצאו את עצמם משלמים ריבית יותר גבוהה. הריבית בהלוואות ארוכות הטווח שלא צמודות לריבית הפריים שקובע בנק ישראל, מושפעת מתשואות אגרות החוב לטווחים ארוכים. תשואות אגרות החוב בישראל מגיבות לשינויים בתשואות של אגרות החוב האמריקניות שמושפעות מהריבית בארה"ב.

 

גם החוסכים בתוכניות חיסכון יושפעו מכך. בוודאי שכספי החיסכון בקופות הגמל ובפנסיה יושפעו מעליית הריבית בארה"ב גם אם הריבית בישראל לא תזוז. שוקי ההון בעולם "קשובים" מאוד לריבית האמריקנית. עליית הריבית בהתאם לתחזיות האנליסטים, והשארת התחזית לריביות הבאות ללא שינוי, משדרים מסר חיובי לשווקים שצפויים לעלות.

 

עליית הריבית בארה"ב עשויה להשפיע גם על הפעילות הכלכלית במשק. היא תקבע את קצב הצמיחה במשק האמריקני, אחת משותפות הסחר העיקריות של ישראל ומקור להשקעות גדולות במשק הישראלי, בפרט בתחום ההיי טק.

 

במקרה שהבנק המרכזי האמריקני יעלה ריבית מהר מדי, הוא עלול לגרום להאטה חריפה בפעילות גם בארה"ב וגם בעולם. גם לעליית ריבית איטית מדי יהיו השלכות.

 

לסיכום, שינוי הריבית בארה"ב, גם אם לא גורם לשינוי מקביל בריבית בישראל, מזיז הרבה "גלגלים" בשווקים ובכלכלה העולמית, שבסופו של דבר ישפיעו על כל אחד מאיתנו.

 

הכותב, אלכס זבז'ינסקי, הוא כלכלן ראשי במיטב דש

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים