שתף קטע נבחר

דיווח: ישראלי הפיץ מסמכים מזויפים בניסיון להפיל את טראמפ

אתר באזפיד דיווח כי יוני אריאל, ישראלי הנשוי לאמריקנית, קנה בינואר מסמכים מאיש עסקים איטלקי שלכאורה קושרים את הנשיא האמריקני להעברות של מיליארדים מחברת אקסון מובייל לכיס ארגונו דרך חברה סינית. אריאל פרסם את המסמכים, שבהמשך התבררו כמזויפים, בקרב מתנגדי טראמפ. בשיחה עם ynet הוא הכחיש את הטענות שעלו בתחקיר

יוני אריאל ()
יוני אריאל

האתר האמריקני באזפיד דיווח היום (ד) כי יוני אריאל, ישראלי בן 60 הנשוי לאמריקנית, טס בחודש ינואר לרומא וקנה ב-9,000 דולר במזומן מסמכים שמעידים על קנוניה אדירה, שבהמשך התבררו כי הם מזויפים, שחשב שיעזרו להפיל את נשיא ארצות הברית החדש דונלד טראמפ. לפי תחקיר באזפיד, אריאל חשב שהמסמכים מוציאים לאור תרמית שבסגרתה הועברו מיליארדי דולרים בין חברות ענק כדי לשחד את טראמפ למנות את רקס טילרסון, אז מנכ"ל חברת הנפט אקסון מובייל, לתפקיד מזכיר המדינה.  

האיש שאריאל ניסה להפיל, נשיא ארה"ב טראמפ (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
האיש שאריאל ניסה להפיל, נשיא ארה"ב טראמפ(צילום: gettyimages)

באתר האמריקני דווח עוד כי המסמכים שקיבל אריאל הכילו 35 עמודים שבהם תועדה העברה, לכאורה, של 1.6 מיליארד דולר מחברת הדלק אקסון מובייל לחברת כרייה סינית. במקביל במסמכים נמצא תיעוד של העברת 1.4 מיליארד אירו מהחברה הסינית לתאגיד טראמפ, שבאותה התקופה היה כאמור בבעלותו של הנשיא טראמפ.

 

עוד דווח כי ההעברות, על פי המסמכים, התרחשו באזור חודש יוני, במקביל להימצאותו של מזכיר המדינה טילרסון בכנס כלכלי ברוסיה שבו נכח גם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. פחות משישה חודשים לאחר מכן מינה טראמפ את טילרסון לתפקיד מזכיר המדינה לאחר זכייתו בבחירות, שעל פי גורמי מודיעין אמריקניים יש חשד שרוסיה התערבה בהן. לפי תחקיר באזפיד, אריאל הגדיר את ההתערבות הרוסית כ"אקט של מלחמה" ובחר להעביר את המסמכים למספר פעילים דמוקרטים ומנגדים של טראמפ, שהעבירו הלאה את המסמכים לכמה כלי תקשורת בארה"ב - בהם גם באזפיד. 

מזכיר המדינה טילרסון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מזכיר המדינה טילרסון(צילום: EPA)
 

יוני אריאל, המוכר גם כג'ונתן שוורץ, נולד וגדל בדרום אפריקה ועשה בהמשך עלייה. אריאל מסר לבאזפיד שהוא מעורב בחברת סטארט-אפ אבל סירב לפרט עליה, ובנוסף הוא עובד בחברת "ייעוץ לסייבר מדיה" שהקים לאחרונה. כשהתחייב שהמסמכים שקנה הם מקוריים התייחס אריאל לניסיונו בריגול. הוא טען שעזר להילחם באפרטהייד בדרום אפריקה בשנות ה-70 ועובד כעיתונאי באתר "ג'רוזלם אונליין". עוד נכתב בבאזפיד כי אריאל אמר שכבר ביולי האחרון הבין שרוסיה מתערבת בבחירות בארה"ב ואף כתב על כך באתר. הוא אמר ששמע לראשונה על המסמכים משלדון שורר, לשעבר היועץ משפטי והדובר של קבוצת Democrats Abroad–Israel.

 

אריאל, כל על פי הדיווח של האתר האמריקני, קנה את המסמכים מאיש העסקים האיטלקי קוראדו פאסטי. פאסטי טוען כי קיבל את המסמכים ממכר שאת שמו לא חשף, והמכר קיבל את המסמכים מאדם בשם לואיג'י פורינו – אחד מהחתומים על המסמכים המזויפים. פורינו מגדיר את עצמו בתארים הפורמליים ברון, אביר ממלטה וטמפלר אנגלי. בנוסף הוא טוען כי הוא המנכ"ל של חברת ההחזקות הסינית MCC. עם זאת, לא נמצא שום תיעוד רשמי או סיקור חדשותי על החברה הסינית ונראה כי אין כלל תיעוד המקשר בין פורינו לחברות אליהן הוא מתיימר להיות מקושר.

 

לאחר שהמסמכים הגיעו לידי באזפיד, התגלו בהם אי דיוקים רבים. מיד לאחר מכן עומת אריאל עם אי דיוקים אלו, אך לפי הדיווח הוא התעקש שאין מדובר בזיוף וכי "לדעתי, בתור סוכן ביון לשעבר, הטעויות הן מכוונות - בכדי למנוע את בדיקתם על ידי התקשורת ובכדי להרתיע אנשים".

 

עוד דווח כי לפני כחודש המשיך להתעקש אריאל כי המסמכים "נראים יותר אמיתיים ממזויפים" וכי הם הגיעו גם לידי משרד המשפטים האמריקני. לפי הדיווח, בשבת האחרונה שוחח עם באזפיד ושינה את גרסתו, הוא כתב "בשעה זו אנו לא ממשיכים עם המסמכים, יש יותר מדי סימני שאלה אז אני מציע לכם שלא לבזבז עליהם זמן".

 

בשיחה עם ynet הכחיש אריאל את הטענות שעלו בתחקיר. "לא הפצתי שום דבר", אמר, "אני רק התבקשתי לבדוק את המסמכים. נודע לאנשים במפלגה הדמוקרטית על המסמכים לא ממני. לא היה לי מושג עד שפנו אליי. ובכלל פנו אליי כי הגורמים שקשורים למפלגה שכרו אותי כיועץ מקודם בגלל הפרסומים שלי שהוגדרו כנכונים ומדויקים על מתקפת הסייבר הרוסי על ארה"ב. בגלל שהייתי בוושינגטון כדי לתת תדרוכים על מתקפת הסייבר הזאת, שאלו אותי אם אני מוכן לבדוק המסמכים האלה ברומא".

 

הוא הוסיף: "עשיתי כמה נסיעות ובסוף קיבלתי עותקים של המסמכים. לא את ההארד קופי האמיתי אלא נאמן למקור. עותקים בצבע. שלחתי לאותם גורמים בארה"ב והם עניינו גופי תקשורת ואמרו שהם לא יודעים אם זה אמיתי. כשהתחילו לפנות אליי עיתונאים אמריקנים אמרתי שזה מה שאני יודע. שאלו אותי אם אני חושב שזה אמיתי, והשבתי שאני חושב שהסבירות שהם אמיתיים גבוהה מהסבירות שהם לא אמיתיים. אבל אני אמרתי שאני לא יודע בוודאות ושצריך לבדוק.

 

"לפני כשבוע הבנתי ממידע שקיבלתי שהמסמכים מפוברקים ואז בלי להסס דיווחתי לגורמים שהייתי איתם בקשר שהגעתי למסקנה שאין מדובר במסמכים אמיתיים ואני יורד מזה ומציע לא לבזבז על זה זמן. באזפיד חשבו שיש להם סיפור עסיסי וגילו שאין להם, והחליטו לייצר סיפור עסיסי על תעשיית זיופים. הם עשו עליי סיבוב. הם רוצים סיפור ולא ייתנו לעובדות להפריע להם".

 

מאתר באזפיד נמסר ל-ynet: "התחקיר המדובר דווח בהרחבה לאורך שבועות שבהם ניהלנו שיחות, החלפנו תכתובות מייל ותקשרנו באמצעים אחרים עם מר אריאל, כשבמהלך כל השיחות הוא התחייב על אמיתות המסמכים. בסופו של דבר הוא החל לפקפק באמיתותם, והזכרנו זאת בסוף הכתבה. אנו עומדים באופן מלא מאחורי הדיווח שלנו, שהתבסס ברובו על המילים וההבטחות של מר אריאל עצמו. באשר למר מאיר, ניסיונותינו ליצור עמו קשר לא נענו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הישראלי שעליו דווח, יוני אריאל
מומלצים