שתף קטע נבחר

בפעם השנייה: שופט הקפיא את הצו של טראמפ

שופט פדרלי בהוואי הקפיא את צו ההגירה המחודש והמרוכך של טראמפ, שאוסר זמנית על כניסת אזרחי שש מדינות מוסלמיות לארה"ב - שעות ספורות לפני שנכנס לתוקף. טראמפ: "התערבות משפטית חסרת תקדים"

"אלחם בהחלטה". הנשיא טראמפ בעצרת בטנסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אלחם בהחלטה". הנשיא טראמפ בעצרת בטנסי(צילום: AFP)
שופט פדרלי במדינת הוואי בארצות הברית הקפיא הלילה (יום ה') את צו ההגירה המחודש של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. השופט, דריק ווטסון, קבע כי אין די ראיות שתומכות בטענת הממשלה כי איסור הכניסה מונע משיקולי ביטחון לאומי. הצו היה אמור להיכנס לתוקף היום.

 

טראמפ, שקיים עצרת במדינת טנסי בזמן שההחלטה התקבלה, אמר בפני תומכיו: "רבים חשים כי זו דוגמה להתערבות משפטית חסרת תקדים, המהלך גורם לנו להיראות חלשים". הוא הוסיף כי הוא מתכוון להילחם בהחלטה: "אקח את זה עד לבית המשפט העליון, אם אצטרך. אנחנו ננצח".

 

צו ההגירה המרוכך שעליו חתם הנשיא טראמפ לפני כשבוע החליף את הצו הנשיאותי הקודם, שעורר סערה בארה"ב ובעולם, הוקפא על ידי שופט פדרלי, ולבסוף נדחה על ידי בית המשפט. הצו המחודש קרא לאסור במשך 90 יום על אזרחי שש מדינות מוסלמיות שרוצים לחדש את הוויזות שלהם להיכנס לארה"ב. בניגוד לנוסח הקודם, בצו החדש נקבע כי אזרחים מאותן מדינות - סודן, סוריה, לוב, איראן, סומליה ותימן - שבידם ויזה בתוקף, יוכלו להיכנס למדינה. הצו המרוכך לא כולל את עיראק, שנכללה בצו הראשון.

התובע בהוואי שעתר נגד הצו הנשיאותי. צ'ין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
התובע בהוואי שעתר נגד הצו הנשיאותי. צ'ין(צילום: EPA)
 

טראמפ חותם על הצו החדש, לפני כשבוע (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ חותם על הצו החדש, לפני כשבוע(צילום: רויטרס)
 

השופט ווטסון אמר בנוסף בהחלטתו כי הצו מפלה על בסיס לאום, ואם ייכנס לתוקף הוא יגרום נזק כלכלי כבד להוואי בשל מניעת הגעת סטודנטים ותיירים. הוא הוסיף כי הצו ימנע מתושבי הוואי לארח את בני משפחתם שמגיעים משש המדינות המוסלמיות המדוברות.  

 

משרד המשפטים האמריקני מסר כי ההחלטה על הקפאת האיסור "לוקה הן בטיעוניה והן בהיקפה", וכי המשרד ימשיך להגן על הצו בערכאות.

 

לפני שבוע התובע הכללי של הוואי, דאגלס צ'ין, הגיש עתירה לבית משפט פדרלי בבירה הונלולו כדי לעצור את צו איסור הכניסה המתוקן. הוא טען שהצו יפגע באוכלוסייה המוסלמית של המדינה, בתיירות ובסטודנטים הזרים. "הוואי מיוחדת בכך שהיא תמיד לא הייתה מדינה שמפלה בהיסטוריה ובחוקה שלה", אמר אז צ'ין. "20% מהתושבים הם ממוצא זר, מאה אלף אינם אזרחים ו-20% מכוח העבודה ממוצא זר. תושבי הוואי חושבים שהרעיון של איסור כניסה למדינה על בסיס לאום הוא דבר מעליב משום שהם עדיין זוכרים את היפנים-אמריקנים שנשלחו למחנות מעצר במהלך מלחמת העולם השנייה". הוואי, הזכיר צ'ין, הייתה אחד המקומות בארה"ב שבהם הוצבו מחנות מעצר אלה.

מפגינים בארה"ב נגד הצו הנשיאותי הראשון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים בארה"ב נגד הצו הנשיאותי הראשון(צילום: AFP)

מפגינים בשדה התעופה בסן פרנסיסקו, בחודש שעבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים בשדה התעופה בסן פרנסיסקו, בחודש שעבר(צילום: רויטרס)
 

בחודש שעבר שופט פדרלי בסיאטל הוציא גם הוא צו ביניים שהקפיא את הצו הראשוני של טראמפ. החלטת השופט, ג'יימס רובארט, התקבלה במהלך דיון לבקשת מדינות וושינגטון ומיניסוטה. כיממה לאחר מכן משרד המשפטים האמריקני הגיש ערעור נגד ההקפאה. הנשיא טראמפ צייץ אז בטוויטר: "השופט פותח את ארצנו בפני טרוריסטים פוטנציאליים ואחרים שלא רוצים את הטוב ביותר עבורנו. אנשים רעים שמחים מאוד. אנחנו ננצח, לטובת הביטחון של המדינה שלנו".

 

כמה ימים לאחר מכן בית המשפט הפדרלי לערעורים בסן פרנסיסקו סירב להשיב על כנו את הצו. הרכב של שלושה שופטים קבע פה אחד כי ממשל טראמפ לא הצליח להביא "אפילו ראיה אחת" כי שיקולי ביטחון לאומי מצדיקים הפעלה מחדש של הצו הנשיאותי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"התערבות משפטית חסרת תקדים". טראמפ נגד ההקפאה
צילום: AFP
מומלצים