שתף קטע נבחר

 

ראש ארגון סיוע טורקי בעזה חשוד שהעביר כספים לחמאס עבור מטרות טרור

הותר לפרסום כי שב"כ עצר את מוחמד מורתג'א (40), ראש ארגון הסיוע ההומניטרי של ממשלת טורקיה בעזה, בחשד שפעל בשירות הזרוע הצבאית של חמאס. הוא העביר מיליונים למחבלים שהציג כ"נזקקים" בפני הטורקים וכן העביר למחבלים חבילות מזון במהלך "צוק איתן". שב"כ: חמאס נערך לעימות ומרמה את העולם

 

מוחמד מורתג'ה. העביר לחמאס את כספי הסיוע ()
מוחמד מורתג'ה. העביר לחמאס את כספי הסיוע

שב"כ עצר את מוחמד מורתג'ה (40), ראש ארגון הסיוע ההומניטרי של ממשלת טורקיה בעזה, בחשד שפעל בתשע השנים האחרונות בשירות הזרוע הצבאית של חמאס והזרים לה את הכספים למטרות טרור. מורתג'ה נעצר כשניסה לצאת מהרצועה לשטח ישראל.

 

בין היתר התברר כי הוא העביר מיליוני שקלים עבור פעילי חמאס הצבאי, תוך כדי ולאחר הלחימה במהלך "צוק איתן". כך, למשל, חבילות מזון שבמקור נתרמו על ידי ארגון TIKA עבור האוכלוסייה הנזקקת ברצועת עזה, הועברו לפעילי הזרוע הצבאית של חמאס. בנוסף, בתום מבצע "צוק איתן" מימן ארגון TIKA אירוע פומבי, שבמהלכו זכו פעילי חמאס צבאי למענקים והטבות.

 

החקירה חשפה את דרכי הפעולה השונות שבהן נקט מורתג'א. כך, למשל, העביר למנהליו בארגון TIKA רשימות של תושבי רצועת עזה כמועמדים לקבלת סיוע כלכלי בשל היותם נזקקים. בפועל, רשימות אלו הועברו לידיו על-ידי בכירים בחמאס, רוב ה"נזקקים" כביכול היו פעילי טרור בחמאס הצבאי ובני משפחותיהם, שזכו לשורת הטבות ומענקים בדרך זו.

 

על-פי החשד, הזרוע הצבאית של חמאס גייסה את ראש ארגון הסיוע TIKA באופן חשאי כבר לפני כמה שנים, והוא העביר לה את כספי הסיוע. לפי הארגון הטורקי, החשוד נעצר ב-12 בפברואר במחסום ארז כשהתכוון לצאת מהרצועה לאנקרה. השגרירות הטורקית בתל אביב ומשרד החוץ הטורקי עוקבים אחר המידע על מעצרו.

 

 
חקירת שב"כ העלתה כי מורתג'א גויס לחמאס בשלהי 2008. משנת 2009 פעל במסגרת הזרוע הצבאית של חמאס. פעילות זו כללה, בין היתר, הכשרות ואימונים צבאיים, לרבות ייצור אמצעי לחימה ומטעני נפץ וכן חפירת מנהרות טרור. מורתג'א אף אחסן בביתו אמצעי לחימה כגון רימוני יד ונשקים.

 

בחקירה התברר שיציאתו דרך ישראל להכשרה מטעם ארגון TIKA הטורקי, שהביאה למעצרו לחקירה, נועדה בין היתר להשגת מידע שיסייע לחמאס לשפר את דיוק הרקטות המשוגרות לעבר ישראל.

 

עוד עלה בחקירה, כי בחמש השנים האחרונות שימש מורתג'א כמנהל סניף ארגון TIKA ברצועת עזה. מדובר בארגון הפועל מטעם ממשלת טורקיה ומטרתו לקדם פרויקטים הומניטריים ברצועת עזה. החקירה העלתה כי מורתג'א הונה את הארגון בכך שניצל את משאבי הארגון ותקציביו, שהיו מיועדים לפרויקטים משמעותיים ברצועת עזה. הכספים עברו לזרוע הצבאית של חמאס. הונאה זו בוצעה במעורבות הדרג הבכיר בחמאס ברצועת עזה, ובראשו איסמאעיל הנייה. מורתג'א סיפק בחקירה מידע אופרטיבי רב על תוואי-מנהרות, שיטות הפעולה של חמאס בחפירת מנהרות, תכניות פעולה בלחימה, וכן ייצור אמצעי לחימה.

 

שב"כ: חמאס נערך לעימות צבאי

חקירתו מספקת חשיפה רחבה לדרכי פעולתו של חמאס הן בהשגת משאבים עבור התעצמותו, והן בתחום הצבאי האופרטיבי. מידע זה, המצטרף למידע רב שהתקבל בחקירותיהם של פעילי חמאס בשנה האחרונה, מצביעים על מאמצים ניכרים שמשקיע חמאס בהכנות לעימות צבאי עם ישראל, על חשבון המצב ההומניטרי ברצועת עזה.

 

משב"כ נמסר כי "חקירה זו ממחישה את שיטות ההונאה המגוונות בהן נוקט חמאס מול הקהילה הבינלאומית וארגוני הסיוע ההומניטריים. מהלכי הונאה אלה, בהם מעורבים בכירי הארגון, מביאים להסטת כספים ומשאבים, המיועדים לשיקום רצועת עזה ואוכלוסייתה הנזקקת. הונאה זו מאפשרת לחמאס מרחב תמרון רחב יותר בניצול כלל משאביו החומריים והכלכליים לצרכי פעילות הטרור והתעצמות צבאית".

  

בשנה שעברה נעצר מוחמד חלבי, בכיר ארגון הסיוע הבינלאומי "World Vision", ששימש לטענת ישראל במשך שש שנים סוכן בכיר של הזרוע הצבאית של חמאס בצמרת ארגון הסיוע. בכתב האישום שהוגש נגדו נטען כי הוא גויס על-ידי חמאס כבר ב-2004 כדי לחדור ל-"World Vision" ולפעול בו באופן חשאי על מנת להעביר את כספי הסיוע שיועדו לאוכלוסיית הרצועה - עבור התעצמות הזרוע הצבאית של חמאס בהיקף של 7.2 מיליון דולר בשנה.

 

שבוע אחרי מעצרו של חלבי נעצר גם וחיד עבדאללה בורש, בן 38 מג'בליה שברצועת עזה שניצל את עבודתו בסוכנות הפיתוח של האו"ם, UNDP, לפעילות ביטחונית עבור חמאס. כתב אישום נגדו לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בגין סיועו לחמאס. בארגון הכחישו את הטענות.

 

את המעצר ביצעו שב"כ ומשטרת ישראל במהלך יולי אשתקד. בורש עבד כמהנדס ב-UNDP, שמבצעת בין היתר פרויקטים של שיקום ופיתוח עבור תושבי הרצועה, לרבות סיוע בשיקום בתים שניזוקו במהלך העימותים הצבאיים. בורש עבד שם משנת 2003, ושימש אחראי על הריסת הבתים שניזוקו במהלך העימותים הצבאיים ופינוי פסולת הבניין מאתרי ההריסות.

 

בחקירתו עלה שבכיר בחמאס הנחה אותו בשנת 2014 להתמקד בעבודתו ב-UNDP באופן שיאפשר לחמאס להפיק ממנו תועלת מרבית. בחקירה עלה כי בורש ביצע פעולות שונות שסייעו לחמאס. כך, בין השאר, ב-2015 הוא סייע לבניית מעגנה ימית לשימוש הזרוע הצבאית של חמאס בצפון רצועת עזה, באמצעות משאבים של ה-UNDP.

 

במקביל לפרסום הפרשה החדשה, עיתון ה"גרדיאן" הבריטי דיווח בצהריים כי חקירה של ממשלת אוסטרליה שללה את טענות ישראל כי כספים של ארגון הסיוע world vision שנועדו לסיוע ברצועת עזה הגיעו לבסוף לידי חמאס. ישראל האשימה בחודש אוגוסט את ראש הארגון בעזה, מוחמד חלבי, בהעברה של מיליוני דולרים בשנה לארגון הטרור וכתב אישום הוגש נגדו בבית המשפט המחוזי בבאר שבע.

 

אוסטרליה העבירה בשנים האחרונות לארגון מיליוני דולרים מכספי משלם המסים. לאחר התפוצצות הפרשה, אוסטרליה עצרה את העברות הכספים עד לבירור העניין. היום הודיעה המחלקה לענייני חוץ ומסחר כי סיימה את הבדיקה ולא מצאה ראיות שתומכות בטענה כי הכסף הגיע לידי חמאס. עם זאת, אוסטרליה תחדש את הסיוע בהתאם להתפתחות במשפט של חלבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים