שתף קטע נבחר

10 החלטות לחיים לשיפור הבריאות בגיל מבוגר

פעילות גופנית, ארוחה מבושלת ביום, התנדבות ולימודים חדשים הם רק חלק מעשרת ההמלצות לשינוי אורח חיים בגיל מבוגר למען חיים בריאים ופעילים. "גם אם תאמצו החלטה אחת כבר עשיתם לעצמכם טוב", אומרת דיאטנית קלינית

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

אביב זמן לשינוי. עבור רובנו החגים ובייחוד חג הפסח זה זמן מצוין בו אנו עוצרים לרגע את מרוץ החיים האינטנסיבי שלנו, חושבים איך אנחנו יכולים לצאת מעבדות לחירות אישית חדשה וזו הזדמנות לקבל כמה החלטות בריאותיות חדשות.

 

בדרך כלל מדובר בדיאטה חדשה, פינוי זמן לבן הזוג או לתחביב חדש. אך עבור בני הגיל השלישי במיוחד, מדובר בהזדמנות נפלאה לקבלת החלטות שישפרו את איכות חייהם ובריאותם. לפניכם עשר הבטחות שיכולות לשפר את בריאותכם ואיכות חייכם בגיל המבוגר.

 

עוד במדור 60 פלוס:

הסוד לזוגיות מוצלחת: כך חיים באושר 60 שנה ויותר 

אופנועים וצניחה חופשית: החיים באקסטרים בגיל 70 

לעבור לטבעונות בגיל מבוגר - כך תעשו את זה נכון 

 

פעילות גופנית, כל שהיא כשיגרה יומית תשפר את איזון הגוף המתבגר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פעילות גופנית, כל שהיא כשיגרה יומית תשפר את איזון הגוף המתבגר(צילום: shutterstock)
 

החלטה 1: פעילות גופנית של 30 דקות ביום

אני מבטיח להתחיל כל בוקר ב- 30 דקות הליכה, בהתאם ליכולת האישית שלי. פעילות פשוטה זו יכולה לשפר לטובה מדדים בריאותיים רבים: שיפור זרימת הדם והפחתת יתר לחץ דם, הפחתת השומנים בדם, איזון רמות הסוכר בדם, ועוד.

 

מחקרים הראו כי השקעה קטנה זו יכולה לשפר הן את היכולת הפיסיולוגית והן את מצב הרוח. כדי להבטיח שהפעילות תצא לפועל כדאי מאוד לקבוע הליכה בחברותא עם בן זוג או חבר שיוכל לדרבן אותך גם בימים שלא מתחשק לצאת מהבית.

 

החלטה 2: ארוחה מבושלת ביום

אני מבטיח לאכול לפחות ארוחה אחת מבושלת ביום. מסתבר שאפשר לחיות על כמות מזון צנועה וללא מגוון רחב של מזונות להם היינו רגילים בצעירותנו, אך ברור יש לכך מחיר, וברור שלאורך זמן נוצרים מחסורים תזונתיים.

 

ארוחה מבושלת אחת ביום כגון מרק עדשים, אורז ואפונה, מרק עגבניות עם גריסים, מרק עוף ותפוח אדמה, יכולה לגוון משמעותית את רכיבי התזונה שהגוף מקבל ולהשפיע על הרגשת החיוניות. כן זה מצריך לבחור אולי מתכון חדש, לצאת מהבית לקניות, ולבשל סיר שיספיק בוודאי לכמה ימים עד שימאס.

 

החלטה 3: לקחת חלק בפעילות חברתית

אני מבטיח להגיע 2-3 פעמים בשבוע לפעילות חברתית. בני האדם זקוקים לחברה על מנת להרגיש טוב יותר. חשוב לבחור מסגרת חברתית קרובה לבית כגון מועדונית, הרצאה במתנ"ס, חוג התעמלות בחברה, שחיה בים או בבריכה או הליכה לחדר הכושר.

 

התקשורת החברתית שומרת הן על מצב רוח מרומם והן על מיומנויות השיכליות הקשורת בתקשורת בין אישית.

 

החלטה 4: ארגון מערכת תמיכה - לשעת חירום

אני מבטיח לסדר מערכת תמיכה בזמן חרום. גם אם אני מנהל אורח חיים עצמאי לחלוטין ולא נמצא במצב רפואי מעורער, הידיעה שיש מערכת תמיכה לשעת חירום יכולה לתת שקט נפשי לקשיש עצמו ולבני משפחתו.

 

בחירום, לזמן ההגעת העזרה יש משמעות של חיים או מוות לכן קיימות היום מערכות שונות לתמיכה בקשישים בזמן חירום.

 

ללמוד דברים חדשים למען המוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ללמוד דברים חדשים למען המוח(צילום: shutterstock)
 

החלטה 5: להתחיל ללמוד

אני מבטיח להתחיל ללמוד משהו חדש. למידת מידע חדש יכולה לשמור על פעילות המוח או למנוע התדרדרות קוגניטיבית.

 

נסו להיזכר בחלום ישן שהבטחתם שתממשו כשתצאו לפנסיה: ללמוד נגינה, לטייל בארץ וללמוד על מקומות חדשים, לקרוא ספרי היסטוריה, לקחת שיעורי קולנוע. זה בדיוק הזמן להגשים לפחות חלום אחד.

 

החלטה 6: התנדבות ועזרה לאחר

אני מבטיח לתמוך ולעזור לפחות לאדם אחד, לבחור שכן קרוב או חבר שזקוק לעזרה, או למצוא מסגרת התנדבותית ליום בשבוע בבית הספר, בסיפריה, במתנ"ס.

 

הרגשת הנתינה מתגמלת ומעלה את הרגשת החשיבות העצמית, והיא גם הזדמנות נהדרת ליציאה מהבית ויצירת אינטרקציות חברתיות.

 

החלטה 7: ביצוע בדיקות תקופתיות

אני מבטיח לדאוג לבריאותי ולבצע בדיקות אותן דחיתי בגלל החשש מהתוצאות. חשוב להקפיד על ביצוע בדיקות תקופתיות בהתאם להמלצת הרופא ולהיבדק הן בדיקה פיזית והן בדיקות דם לבדיקת תפקודי מערכות הגוף השונות לרבות כבד וכליות.

 

גם בדיקות ראיה ובדיקות שיניים תקופתיות גם הן חשובות למניעת נזק מצטבר על ידי גילוי מוקדם של הבעיה.

 

החלטה 8: התאמה של מקום מגורים

אני מבטיח לסדר את הבית מבחינה בטיחותית. חשוב מאד לוודא שאין בבית שלנו "מכשולים" כאלה ואחרים שיכולים להוביל לנפילה, התחלקות, פציעה וכדומה.

 

ניתן להעזר בבן משפחה ולעשות סריקה יסודית של כל הבית ולבדוק מה צריך לתקן או להתקין, בין אם זה רמפה, ידית אחיזה ליד אסלת השירותים, מקלחון במקום אמבטיה, לסדר מעקה כזה או אחר, דברים לא יציבים, ועד לטיפול בתריסים חסרים או חלון שלא נסגר עד הסוף – להגנה מהקור והרוחות של החורף.

 

לקנות גם אוכל שאתם לא רגילים לאכול. לנסות, לגוון ולהיות גמישים (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
לקנות גם אוכל שאתם לא רגילים לאכול. לנסות, לגוון ולהיות גמישים(צילום: Shutterstock)
 

החלטה 9: תפריט מגוון וגמיש

אני מבטיח לאכול מגוון. חשוב לוודא שבכל יום אנחנו אוכלים מכל אבות המזון, כי המנעות מאכילת מזונות חשובים לגוף לאורך תקופה מביאים לחזורים תזונתיים שבסוף משפיעים על התפקוד והאנרגיות.

 

חשוב לצרוך מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה: בגיל השלישי כמות הקלוריות הנדרשת ביום יורדת בהשוואה למבוגרים צעירים, אך חשוב לבחור מזונות שיספקו את הכמויות המומלצות של ויטמינים, מינרלים, חלבונים, פחמימות ושומנים.

 

מזונות אלו כוללים: פירות וירקות במידת האפשר מומלץ לאוכלם שלמים ועם קליפתם, ולצמצם שתיית מיצים סחוטים, כך שתכולת הסיבים והוויטמינים שבהם תישמר, בשר רזה, דגים, דגנים מלאים, קטניות ומוצרי חלב, וכמובן להרבות בשתיית מים.

 

החלטה 10: להרבות במפגשים עם המשפחה

אני מבטיח להיפגש כמה שיותר עם בני המשפחה והנכדים. כי בסופו של יום הם מקור השמחה והנחת שלנו, והם אוהבים אותנו ללא תנאים. ואין כמו חיבוק של נכד בשביל לספק אנרגיה ליום שלם.

 

אל תחכו תמיד שיזמינו, יתקשרו או יבואו לבקר, היו גם אתם היוזמים: תגיעו לביקורים, הצטרפו לפעילויות עם הנכדים והתקשרו לנייד שלהם לשאול איך עבר עליהם היום. ברגע שתהיו חלק מהחיים שלהם וההתרחשויות היומיומיות תזכו לחוויות נפלאות ומרגשות שיהפכו את השנה הבאה למשמחת ומהנה.



הכותבת הינה דיאטנית קלינית מנהלת מדעית אבוט יצרנית אנשור פלוס

 

 

המחקרים מוכיחים ללא ספק: רוצים לחיות חיים ארוכים ופעילים? לפניכם מה שצריך לעשות:

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
החלטות שעשויות להשפיע על הבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים