שתף קטע נבחר

בנק ישראל: גמישות בהשקעות גם אם דמי הניהול בפנסיה יעלו

על פי דו"ח בנק ישראל, במציאות של ריבית נמוכה, מנהלי החסכונות הפנסיוניים יידרשו לתת מענה בהגדלת שיעור ההשקעה במניות בחו"ל והשקעות מגוונות אחרות. בנק ישראל: התמקדות בדמי הניהול והגבלות על הגופים המנהלים בתחום זה - פוגעת ביכולת לפתח כיווני השקעה חדשים

איך מתמודדים עם מציאות של ריבית נמוכה? התיק המנוהל של הציבור לטווח ארוך, הכולל את קופות הגמל, ההשתלמות והפיצויים, קרנות פנסיה – חדשות וותיקות ופוליסות ביטוחי המנהלים, הגיע בשנת 2016 להיקף של כ-1.26 טריליון שקל.

 

ואולם, האתגר של גופי החיסכון הפנסיוני להשיג לציבור תשואות גבוהות לגיל הפרישה התגבר בשנים האחרונות על רקע סביבת הריבית הנמוכה, שהביאה לירידת התשואה-לפדיון על מכשירים כגון אג"ח חברות ואג"ח ממשלתיות. השקעה במכשירים סטנדרטיים כגון אג"ח חברות ואג"ח ממשלתיות לטווח ארוך לפדיון, במחירים הנוכחיים, אם מחירים אלו יתמידו, לא תספק לחוסכים הצעירים יותר, שנכנסו לשוק העבודה בשנים האחרונות, תשואה משמעותית לפרישה.

 

דו"ח בנק ישראל לשנת 2016, שצפוי להתפרסם בימים הקרוב, מציין כי למרות סביבת הריבית הנמוכה, היקף החשיפה של הגופים המוסדיים למניות ולנכסים זרים נמוך בהשוואה בין-לאומית, והדבר בולט בעיקר בקרנות הפנסיה הנהנות מהיקף גדול של אג"ח מיועדות בתיק.

 

"ממוצע החשיפה לנכסים בחו"ל בקרנות הפנסיה במדגם של מדינות בעלות מטבע עצמאי ב-OECD, נכון לשנת 2014, הוא 40%, ובמדינות שאינן ב-OECD הוא 30%. לעומת זאת, חשיפתם של החסכונות בישראל למניות מקומיות וזרות נעה בין 12% בקרנות הפנסיה ל-21% בתכניות הביטוח המשתתפות ברווחים", נכתב בדו"ח.

 

בבנק ישראל מציינים כי ברקע הדברים, בשנים האחרונות גדלה בשיעור ניכר החשיפה של המוסדיים להלוואות ישירות וגם ההשקעה בנכסים אחרים (קרנות גידור, נדל"ן, מוצרים מובנים וכדומה), מכשירי השקעה שיש בהם ככל הנראה פוטנציאל לתשואה גבוהה יותר, אך גם דורשים תשומות ניהול ומומחיות גבוהות יותר.

 

"מנהלי הקרנות הפועלים בתנאי תחרות צריכים לבחור בין פעילות האמורה להניב תשואות בטוחות בטווח הקצר לבין השקעות ארוכות טווח, המתבקשות בניהול החיסכון הפנסיוני, שתשואותיהן בממוצע ארוך טווח גבוהות יותר (כדוגמת מניות). כבר כיום מתקיימת תחרות חזקה בין הגופים המוסדיים על ניהול כספי הציבור", נכתב בדו"ח.

 

לטענת בנק ישראל, משרד האוצר צריך לגלות גמישות רבה יותר באפשרויות ההשקעות למנהלי החסכונות, גם אם המשמעות היא ייקור דמי הניהול לחוסכים. "ההתמקדות הרגולטורית בשנים האחרונות הייתה בניסיון להגדיל עוד את התחרות ולהפחית את דמי הניהול באמצעות צעדים כ"פנסיית ברירת מחדל", שהתמקדו בקביעת "סמן" בשוק לדמי ניהול נמוכים, לצד הטלת מגבלה ישירה על דמי ניהולן של השקעות חיצוניות בשיעור שעד 0.25% ." כותבים בבנק ישראל.

 

"צעדים אלה עלולים לפגוע במוטיבציה וביכולת של הגופים המוסדיים לפתח תשתיות מתאימות להשקעה בנכסים לא סחירים ו/או בנכסים מורכבים, המשמשים חלופת השקעה חשובה, בפרט בתקופה של ריבית נמוכה - נכסים שלגביהם חסר מידע זמין, ואין להם מחיר שוק שניתן להסתמך עליו".

 

עוד על פנסיה:

ניהול פרויקט ותוכן: מור אברהמי, ייעוץ מקצועי: אליצפן רוזנברג, הפקה: שני נאור, עריכה: דפי מקל

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים