שתף קטע נבחר

נאס״א: השמש תועדה ללא כל כתמים במשך שבועיים

ב-7 במרס החל רצף של 15 ימים ללא כתמי שמש. בנאס"א מסבירים את התופעה ואיך היא תשפיע עלינו

מוקדם יותר החודש, למשך יותר משבועיים, לא נראו כל כתמים על השמש. אבל לא מדובר רק בעניין אסתטי, אלא התופעה הזו למעשה יכולה לרמז על כך שהכוכב שלנו בדרכו לתקופה של הפוגה בפעילות שלו, כך לפי אתר סוכנות החלל האמריקנית (נאס"א) שפרסם דו"ח קצר בנושא וגם סרטון.

 

 

ב-7 במרס החל רצף של 15 ימים ללא כתמי שמש. בין היתר, השמש נמצאת תחת מעקב רצוף של נאס"א באמצעות גשושית שמנטרת אחר השמש מאז 2010. "זהו הרצף הארוך ביותר ללא כתמים מאז הפעילות המינימלית האחרונה של השמש, שהייתה בערך באפריל 2010", הסבירו המדענים של נאס"א באתר. "זו אינדיקציה לכך שמחזור השמש עושה דרכו לנקודת מינימום חדשה, שלפי מדענים תתקיים בין 2020-2019".

 

כתמי שמש הם אזורים שנראים כהים יותר משום שהם קרים יותר מהסביבה שלהם, אך הם עדיין חמים מאוד והטמפרטורות של האזורים הללו נעה באזור 3,527 מעלות צלזיוס. חשוב לציין, זו עדיין טמפרטורה שנמוכה בכ-1,727 מעלות משאר השמש.

 

המחסור לאחרונה בכתמים על השמש נראה בבירור בתמונות מונפשות שמשוות בין 20 במרס השנה לבין 27 בפברואר, 2014, כפי שנאס"א פרסמו. בתמונה מלפני שלוש שנים אפשר לראות פעילות רבה על הכוכב וכתמים שונים, ואילו בתמונה מלפני כשבוע נראית השמש כמעט חלקה לגמרי.

 

מתוך הדמיה של נאס"א (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
מתוך הדמיה של נאס"א(צילום: נאס"א)

 

פעילות על השמש מתקיימת במחזוריות של 11 שנים שנעה מנקודה של מקסימום סולרי - תקופה של שיא בפעילות - למינימום סולרי. הצניחה לאחרונה בכתמים גלויים על פני השמש היא סימן לכך שהשמש כנראה מתקרבת לאותה נקודת מינימום, כך לפי אתר Space וחוקרי נאס"א.

 

"כתמי שמש הם אזורים כהים של פעילות מגנטית מורכבת על פני השטח של השמש, כך שהכמות של כתמי שמש בכל רגע נתון משמשת מדד לפעילות סולרית", הוסבר באתר נאס"א. "מקסימום סולרי מאופיין על ידי פעילות סולרית אינטנסיבית והכמות הגדולה ביותר של כתמי שמש. בתמורה, במהלך המינימום הסולרי השמש היא הכי פחות פעילה ומספר הכתמים הנראים עליה הוא הנמוך ביותר".

 

אך מחסור בכתמי שמש לא אומר שהשמש פשוט הפסיקה לפעול. בנאס"א הסבירו כי פעילות סולרית אחרת, כמו למשל חורים בהילת השמש שמשחררים זרמים של חומר סולרי לחלל, יכולה להגביר את אורות הזוהר בקטבים של כדור הארץ.

 

לכתבה באתר נאס"א

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
מתוך הדמיה של נאס"א
צילום: נאס"א
מומלצים