שתף קטע נבחר

שגרירת ארה"ב באו"ם: "תמו הימים שבהם התנגחנו בישראל"

ניקי היילי נשאה דברים בוועידת איפא"ק וזכתה לתשואות רמות. היא תקפה בחריפות את ההחלטה נגד ההתנחלויות שבה נמנע אובמה: "בעיטה בבטן הרכה. זה לא יקרה שוב". על הסכם הגרעין אמרה: "לא מבינה איך זה בכלל עבר. זה נורא". היא שיגרה מסר לאו"ם: "יש שריף חדש בעיירה"

 

 

 

שגרירת ארצות הברית באו"ם ניקי היילי הכריזה הלילה (ג') כי "תמו הימים שבהם התנגחנו בישראל". היילי אמרה את הדברים בוועידה השנתית של איפא"ק, השדולה האמריקנית הפרו-ישראלית, שנפתחה שלשום בוושינגטון, וזכתה לתשואות מצד הקהל.

 

"יש לנו הרבה דברים לדבר עליהם, איומים רבים לשלום וליציבות – אבל לא תוכלו לקחת את הידידה הגדולה ביותר שלנו במזרח התיכון ולחבוט בה", אמרה היילי, "אני חושבת שכולם לקחו צעד אחורה, המתקפות נגד ישראל נחלשו, כשחשבו להציב פלסטיני באחת העמדות הבכירות באו"ם אמרנו לא, וביטלו את זה. זה לא אומר שהוא לא אדם טוב ושהוא לא טוב לאמריקה. זה אומר שעד שהרשות הפלסטינית תגיע לשולחן ועד שהאו"ם לא יגיב כפי שהוא צריך, אין יותר ארוחות חינם לפלסטינים. כל מי שחושב שאי אפשר לעשות כלום באו"ם צריך לדעת שיש שריף חדש בעיירה".  

"החלטה כמו 2234 לא תקרה שוב". היילי באיפא"ק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"החלטה כמו 2234 לא תקרה שוב". היילי באיפא"ק(צילום: EPA)
 

זכתה לתשואות. היילי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
זכתה לתשואות. היילי(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

 

היילי התייחסה להחלטה 2334 של מועצת הביטחון של האו"ם נגד ההתנחלויות, שעליה לא הטיל הנשיא הקודם ברק אובמה וטו. "המטרה היא להעניק גיבוי לבעלות הברית שלנו ולא לעשות שוב את מה שראינו בהחלטה 2334 ולאפשר למישהו להטיל ספק בתמיכה שלנו. כשההחלטה עברה וארצות הברית נמנעה – כל האומה חשה בעיטה בבטן הרכה. זו הייתה נקודת השפל שלנו מאז ומעולם. אין לנו ידידה טובה יותר מישראל. זה היה לא רק מביך אלא גם כואב. אני יכולה לומר לכם שכולם באו"ם מפחדים לדבר איתי על החלטה 2334. אני רוצה שיידעו שזה קרה אבל זה לעולם לא יקרה שוב. חשוב לשנות את התרבות של האו"ם".

 

היא גם התייחסה להסכם הגרעין עם איראן, והדגישה את מחויבותו של ממשל הנשיא דונלד טראמפ לפקח על איראן כדי לוודא שהיא עומדת בתנאי ההסכם. היא תקפה את הסכם הגרעין עם איראן שהעצים את איראן ואת רוסיה: "אפשר להסיר סנקציות אבל קשה יותר להטיל אותן מחדש. אנחנו עומדים לפקח עליהם בעיני נץ. אני לא מצליחה להבין את האהבה במועצת הביטחון להסכם. לא מבינה איך זה בכלל עבר. זה נורא".

 

בחודש שעבר תקפה השגרירה האמריקנית בחריפות את ההטיה האנטי-ישראלית של האו"ם, ודבריה סחפו את הרשתות החברתיות. הלילה, אחרי תשואות רמות, סיפרה לקהל על הדיון במועצת הביטחון שאחריו הבהירה את עמדתה החד-משמעית ביחס לישראל: "הייתי מבולבלת. זה היה מוזר מאוד. דיברנו על המזרח התיכון ויש הרבה דברים לדבר עליהם. אם אתה מדבר על חיזבאללה או דאעש או על סוריה שהיא בעיה - זה מה שציפיתי שנדבר עליו. לא ציפיתי לדיון שבו נחבוט בישראל. האזנתי לכל אחד מהנציגים שאמרו את אותו הדבר שוב ושוב - ידעתי שאמרו שזה רע, אבל עד שאתה רואה את זה, אתה לא מבין עד כמה זה מגוחך".

 

היא סיפרה על עברה כבת למהגרים מהודו, וציינה שהיא רואה דברים דומים בין התרבות הישראלית להודית: קשרי משפחה חזקים, מוסר עבודה גבוה, מאמינים בפילנתרופיה ובמתן לאחר. בצד השלילי ציינה ששני העמים אגרסיביים, עקשנים ולא נכנעים במהרה.

 

אתמול אחר הצהריים נשא ראש הממשלה בנימין נתניהו נאום מצולם בפני באי הוועידה מלשכתו בירושלים. נתניהו אמר כי "אמרתי זאת קודם, ואגיד זאת שוב: לישראל אין ידידה גדולה יותר מארה"ב ולאמריקה אין ידידה גדולה יותר מישראל. עבור ביטחונן של ישראל וארה"ב כאחת, עלינו להבטיח כי הכוחות של האיסלאם הקיצוני יובסו".

 

"טראמפ הפך את המילים החמות למדיניות". נתניהו נואם בוועידת איפא"ק (צילום: AP) (צילום: AP)
"טראמפ הפך את המילים החמות למדיניות". נתניהו נואם בוועידת איפא"ק(צילום: AP)

 

נתניהו הזכיר בפני באי הוועידה את ההצלחות של ישראל בתחום הטכנולוגי והדגיש בנאומו את הקשר עם ממשל טראמפ. לדברי נתניהו, ישראל לא הייתה המדינה שהיא היום בלי התמיכה היציבה של ארה"ב. "אני בטוח שהשותפות הזאת תגדל עם השנים. אני רוצה להודות לנשיא טראמפ על תמיכתו הגדולה לישראל. אני רוצה להודות לסגן הנשיא פנס על המילים החמות שנשא כאן אמש. הממשל האמריקני מראה את מחויבותו לישראל בהפיכת המילים החמות למדיניות. רואים את זה בפעולות של השגרירה היילי באו"ם, ועל ידי בקשות התקציב של טראמפ. זה משאיר את הסיוע הצבאי לישראל במימון מלא".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

אתמול בלילה נאם בפני 18 אלף באי הוועידה סגן נשיא ארה"ב מייק פנס. סגנו של דונלד טראמפ השיב לחיים את העיסוק בסוגיית העברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים, ואמר כי "לאחר עשורים שבהם רק דיברו על זה, הנשיא דונלד טראמפ שוקל את העניין ברצינות".

 

פנס אמר כי מטרת הממשל היא לכונן הסכם שלום בין ישראל והפלסטינים. "הנשיא טראמפ מחויב לכונן שלום בר-קיימא במזרח התיכון. ללא ספק יצטרכו להיעשות פשרות כדי להשיג שלום כזה, אך טראמפ לא יתפשר על ביטחון מדינת ישראל היהודית", הוסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
ניקי היילי בועידת איפא"ק הלילה
צילום: EPA
מומלצים