שתף קטע נבחר

מנכ"ל הביטוח הלאומי על הפגיעה בקשישים הסיעודיים: "לא נושא מרכזי בממשלה"

מנכ"ל הביטוח הלאומי היוצא, פרופ' שלמה מור-יוסף, התייחס בראיון לאולפן ynet לדו"ח שקבע כי ישראל היא בין הבודדות בקרב המדינות המפותחות, שלא מעניקות סיוע בקהילה לקשישיים סיעודיים. לדבריו, "ההתייחסות לזקנה במדינת ישראל היא עדיין לא מאורגנת ולא מסודרת"

 

 

"באופן אישי המילה 'מתבייש' לא מתאימה לי, אבל אני חושב שיש עוד אתגרים שצריך לעמוד בהם", כך אמר הבוקר (יום ג') מנכ"ל הביטוח הלאומי היוצא, פרופ' שלמה מור-יוסף, בהתייחסו לדו"ח ארגון ה-OECD, שלפיו ישראל מדורגת בתחתית הטבלה בהענקת זכויות לקשישים סיעודיים. בראיון לאולפן ynet ציין מור-יוסף כי "ההתייחסות לזקנה במדינת ישראל היא עדיין לא מאורגנת ולא מסודרת".

 

לפי הנתונים בדו"ח, ישראל היא בין הבודדות בקרב המדינות המפותחות שכלל לא מעניקות סיוע בקהילה לקשישים סיעודיים עם תלות נמוכה. לפי ההגדרות המקצועיות, קשישים אלה אמורים לקבל סיוע של שש שעות וחצי בשבוע. לדברי מור-יוסף, "ה-OECD אומר מצד אחד שכמות הזקנים שמקבלים טיפול כלכלי הוא הכי גבוה, אבל מצד שני אומר שרמת הסיוע היא מהנמוכות ביותר".

 

על השאלה איך משפרים את המצב השיב מור-יוסף כי "המגמות שהביטוח הלאומי הציג כתוכנית מקבילה לרפורמה של ליצמן אומרות למעשה שלושה דברים: להגדיל את מספר השעות לאנשים בעלי התפקוד הנמוך, להתייחס למבחני הכנסה וליצור מצב שבו אין התייחסות לגיל. בכל גיל צריך מבחני תלות ואנחנו הצענו שמעל גיל 90 או 95 צריך לבטל את מבחני התלות. שלושת האלמנטים האלה יגדילו את מספר הזכאים וגם את התשלום לכל אדם ואדם".

-נדמה שאנחנו מתהדרים בחברה ששומרת על הקשישים, אבל מצד שנים נתקלים באיוולת ומזלזלים בקשישים

"אני לא יודע אם המילה מזלזלים היא נכונה, אבל בהחלט לא מתמודדים עם האתגר של הארכת תוחלת החיים בצורה הכוללנית והנכונה. הרפורמה בתחום הסיעוד שמציע ליצמן היא צעד ראשון כי הזקנים רובם בריאים. צריך להתייחס לתעסוקה שלהם, לרמת ההכנסה שלהם, לגובה קצבת הזקנה, למצב הבריאותי שלהם, למצב התפקודי שלהם, למצב החברתי שלהם, לבדידות שהם סובלים ממנה, לקשר המשפחתי שיש להם. כל הדברים האלה מחייבים איזושהי גישה מערכתית בהנהגת הממשלה ולא של משרד כזה או אחר".

 

-אז אתם והממשלה מעלימים עין?

"אני לא יכול להגיד שהממשלה מתעלמת כי אם תלך לכל משרד תמצא בכל משרד תוכנית, הממשלה לא שמה את זה כנושא מרכזי שסביבו היא מתכללת את פעילויות כל משרדי הממשלה ולכן אני חושב שזה האתגר, האתגר הוא תוכנית אסטרטגית ממשלתית. אנחנו התחלנו לעשות איזשהו שיתוף פעולה בין הביטוח הלאומי למשרד הבריאות אבל זה נמצא בחיתולים וזה לא מספיק, יש משרד הכלכלה, המשרד לשוויון חברתי, משרד הרווחה, כל המשרדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים