שתף קטע נבחר

לפני המכה ברקה. מפת האינטרסים בבירת דאעש בסוריה

המורדים הסורים, הכורדים, כוחות אסד, טורקיה, ארה"ב, רוסיה, איראן וחיזבאללה: לא מעט גורמים מקומיים, אזוריים ובינ"ל לוטשים עיניים לעיר א-רקה וכל אחד מהם כבר חושב על היום שאחרי כיבושה מידי דאעש. אלא שהאינטרס של גורם אחד מהווה לפעמים מכשול לגורם אחר. כך זה נראה

 

 

בזמן שהכוחות העיראקיים מנסים - לא ממש בקלות - להשלים את כיבוש מערב מוסול מידי ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש), העיניים כבר נשואות לבירה אחרת של דאעש באזור - העיר א-רקה שבצפון-מזרח סוריה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

לא מעט גורמים מקומיים, אזוריים ובינלאומיים לוטשים את עיניהם לעבר העיר א-רקה. גם שם, בדומה למוסול העיראקית, השאלה הגדולה היא מה יקרה ביום שאחרי "המדינה האיסלאמית", בייחוד לנוכח מגוון האינטרסים של המדינות והגורמים השונים שבוחשים בקלחת, שלעתים חופפים זה את זה, אך גם מתנגשים זה בזה.

 

לפני פרוץ הסכסוך בסוריה נחשבה א-רקה, בירת מחוז א-רקה, לעיר השישית בגודלה במדינה הערבית. לפי מפקד אוכלוסין שנערך בעיר ב-2004 התגוררו בה 220 אלף תושבים. לפי הערכות, מספר זה גדל בהרבה מאז תחילת ההתקוממות נגד משטרו של בשאר אסד ב-2011, ככל הנראה כתוצאה מגלי העקירה הגדולים ממקומות אחרים ברחבי סוריה. 

 

 

אפילו הילדות הקטנות לבושות בלבוש איסלאמי מלא. א-רקה (צילום: AP) (צילום: AP)
אפילו הילדות הקטנות לבושות בלבוש איסלאמי מלא. א-רקה(צילום: AP)
כבר ב-2013 הייתה א-רקה לאחד מהמקומות הראשונים שבו הצליחו מתנגדי המשטר להשיג אחיזה. אחת מהתמונות הזכורות ביותר היא הפלת פסלו של נשיא סוריה לשעבר, חאפז אל-אסד, בכיכר העיר. אך בדומה לאזורים רבים אחרים בסוריה, מי שניצל את הכאוס המדינה היו לא המפגינים שדרשו דמוקרטיה ורפורמות פוליטיות ולא המורדים המתונים, אלא דווקא הגורמים הג'יהאדיסטים, בהם דאעש. בחודש ינואר 2014 הצליח ארגון הטרור הסוני להשתלט על אזור העיר והפך אותה למעוזו הבלתי מעורער בסוריה, ממזרח לנהר הפרת החשוב - והוא משליט בעיר את חוקי השריעה האיסלאמיים.

 

רגע לפני תחילת המבצע לכיבושה מחדש של א-רקה, אנו מציגים בפניכם את מפת האינטרסים של הצדדים שאמורים להשתתף במבצע המורכב שצפוי להימשך זמן רב,  גם בגלל תנאי הלחימה הלא פשוטים וגם בגלל המטרות הסותרות לפעמים של כל צד:

 

הכוחות הסוריים הדמוקרטיים

נכון להיום, הכוחות הלוחמים שנמצאים הכי קרוב לעיר א-רקה הם ארגון המורדים "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" (SDF). בנובמבר האחרון הכריז ארגון המורדים בצורה יומרנית על תחילת המבצע שלו לכיבוש מעוז דאעש, אך רק לאחרונה נראה שלוחמי הארגון מהדקים את הטבעת סביב א-רקה, ולטענתם הם נמצאים בסביבות כ-20 קילומטרים בלבד מהעיר.

 

ארגון "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" הוקם במחוז אל-חסכה הכורדי בצפון-מזרח סוריה. הוא אומן על ידי ארצות הברית וקיבל ממנה נשק וציוד ונועד למעשה לשמש ככוח הקרקע של הקואליציה הבינלאומית נגד דאעש בהנהגת וושינגטון. ה-SDF מורכב מקואליציה של קבוצות אתניות סוריות כשהדומיננטיים בהן הם כוחות כורדיים וערביים סונים, אך בייחוד המיליציה הכורדית "היחידות להגנת העם" (YPG). ה-YPG מוגדרת על ידי טורקיה כארגון טרור ונתפשת על ידי השלטונות באנקרה כשלוחה של המחתרת הכורדית (PKK) בשטח סוריה.

 

בשליטת ארגון הטרור הסוני מאז 2014. א-רקה (צילום: AP) (צילום: AP)
בשליטת ארגון הטרור הסוני מאז 2014. א-רקה(צילום: AP)
בימים האחרונים אמר גורם כורדי לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי הנטייה של ארגון המורדים היא להקים שלטון ערבי-כורדי בא-רקה אחרי גירוש דאעש מהמקום, ואולי אף מדינה כורדית - דבר שבהחלט לא יתקבל בעין יפה על ידי נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן.

 

בימים האחרונים הצליח ארגון SDF לכבוש את שדה התעופה האסטרטגי א-טבקה, שנמצא במרחק של כ-50 קילומטרים מהעיר א-רקה, ולטענתו הוא הגיע גם לסכר א-טבקה שעל נהר הפרת.

 

המשטר הסורי

"אנחנו נחושים לשחרר כל פיסת אדמה בסוריה". את המשפט הזה משמיע נשיא סוריה בשאר אסד שוב ושוב בכל ראיון כמו תקליט שבור. אבל במקרה של א-רקה, המשימה של אסד וכוחותיו לא הולכת להיות פשוטה, בייחוד לאור העובדה שכוחות המשטר ובעלי בריתו רשמו אולי הצלחה בחלב, אבל נמצאים רחוק מאוד מבירת דאעש במדינה. יותר מ-50 קילומטרים - זה המרחק שצריכים לעבור הכוחות הסוריים רק כדי להגיע לעיר א-טבקה, שבה כבר נמצאים כוחות המורדים מארגון SDF. וכשמדובר בתנועה של כוחות צבאיים בשטח ששרוי במלחמה, אז מדובר במרחק עצום שמרגיש יותר כמו מאה קילומטרים. 

 

בדומה למוסול העיראקית, גם הכיבוש של בירת דאעש בסוריה לא יהיה קל ומהיר. פעילי ארגון הטרור בא-רקה (צילום: AP) (צילום: AP)
בדומה למוסול העיראקית, גם הכיבוש של בירת דאעש בסוריה לא יהיה קל ומהיר. פעילי ארגון הטרור בא-רקה(צילום: AP)
על רקע המצב בשטח, נראה כי לא יהיה מנוס מבחינת אסד לשתף פעולה עם "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" בדיוק כפי שעשה במקרים דומים בעבר. עצם העובדה שמורדים אלה "מרגיזים" את נשיא טורקיה ארדואן רק מחזקת את האפשרות ששני הצדדים ישתפו פעולה נגד דאעש. שיתוף פעולה אולי יסייע למשטר בדמשק לכבוש מחדש את א-רקה, אבל לו יש תוכניות אחרות לגבי העיר - לשלוט בה לבדו כפי שעשה לפני פרוץ ההתקוממות ב-2011. ובעיקר - בלי שותפים.

 

טורקיה והמורדים המתונים

טורקיה הודיעה אתמול (יום ד') שהיא סיימה את המבצע הצבאי שלה בצפון סוריה ("מגן הפרת") שאליו יצאה בחודש אוגוסט 2016 ביחד עם כוחות מורדים מתונים.

 

ההתחלה של המבצע הצבאי הייתה מבטיחה עם כיבוש הבזק של העיירה ג'רבלוס, אך הטורקים וכוחותיהם נתקעו בעיר אל-באב, המעוז החשוב של דאעש בצפון חלב, ולקח להם שבועות ארוכים להיכנס לעיר. הקרבות היו עזים והאבידות היו רבות לשני הצדדים הלוחמים ומספר רב של אזרחים היו בין הנפגעים.

 

בפברואר האחרון כבשו כוחות המורדים שנתמכים על ידי טורקיה את העיר אל-באב, ובכירי השלטון באנקרה כבר הבהירו שפניהם לעבר העיר מנביג' בצפון חלב, העיר שכבר נכבשה מידי דאעש על ידי "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים".

 

תושבים שנמלטו מא-רקה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תושבים שנמלטו מא-רקה(צילום: EPA)
הטורקים תכננו לכבוש את מנביג' ואז לעבור למשימתם הגדולה הבאה - כיבוש העיר א-רקה. אך כאמור גם הכוחות הערביים-כורדיים מארגון SDF עושים את דרכם לא-רקה ובממשל האמריקני זיהו את הפוטנציאל הגדול לחיכוך בין הכורדים מ-YPG לבין הטורקים ובין כוחות אחרים (צבא אסד למשל) ופרסו כוח מצומצם באזור מנביג' כדי לשמש חיץ בין הכוחות. במקביל, "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" מסרו לידי המשטר הסורי עשרות כפרים ממערב לעיר מנביג'.

 

מבחינתה של טורקיה, האינטרס הוא כמובן למנוע הקמה של ישות כורדית מעבר לגבול שלה שעלולה לגרום לה לבעיות גדולות מבית. בראייה הטורקית, המצב האידיאלי הוא הקמת אזור חיץ שבו ישלטו המורדים שנאמנים לאנקרה. הסיוט הגדול של ארדואן ואנשיו הוא כאמור לוחמים כורדים ממש מעבר לגבול. הסכסוך הטורקי-כורדי במלחמה בסוריה סיבך את ארה"ב, שכאמור תומכת בכוחות ה-SDF הערביים-כורדים, אך גם נחשבת לבעלת ברית גדולה של טורקיה.

 

הכי קרובים מכולם לעיר א-רקה. לוחמים מארגון המורדים "הכוחות הדמוקרטיים הסוריים" (צילום: AP) (צילום: AP)
הכי קרובים מכולם לעיר א-רקה. לוחמים מארגון המורדים "הכוחות הדמוקרטיים הסוריים"(צילום: AP)
בטורקיה לא יראו בעין יפה לא את כיבוש א-רקה בידי המורדים הכורדים הסורים ולא בידי כוחות אסד ובעלי בריתו. עם זאת, ייתכן ששיתוף הפעולה של דמשק עם רוסיה יסייע לגשר על הפערים והחיכוכים בין הצדדים.

 

ארה"ב

דונלד טראמפ נכנס לבית הלבן ב-20 בינואר ומדיניותו לגבי המזרח התיכון עדיין אינה ברורה לגמרי. אך דבר אחד ברור והוא היעד שהציב לעצמו טראמפ: למחוק ולחסל את "המדינה האיסלאמית" בכל מחיר.

 

גירוש דאעש מא-רקה נחשב למהלך קריטי מבחינת הממשל האמריקני בדרך להגשמת יעדו העיקרי - חיסול ארגון הטרור הסוני. בתקופה האחרונה מתפרסמים יותר ויותר דיווחים על שיתוף פעולה הולך וגובר בין צבא ארה"ב לבין" הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" - הן מבחינת אספקת אמל"ח וציוד וגם מבחינת שיתוף פעולה בשטח.

 

השבוע דווח שהכוחות האמריקניים הנחיתו לוחמים באזור סכר א-טבקה, והקואליציה הבינלאומית בראשות ארה"ב אישרה גם שממשל טראמפ שלח 400 חיילים אמריקנים לסוריה כחלק מההכנות למבצע לכיבוש א-רקה. השאלה הגדולה היא עד כמה יהיה שיתוף פעולה בין הקואליציה של ארה"ב והכוחות שנתמכים על ידה לבין הכוחות האחרים.

 

האמריקנים שלחו מאות חיילים לשטח סוריה וינסו למנוע חיכוכים בין הצדדים השונים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האמריקנים שלחו מאות חיילים לשטח סוריה וינסו למנוע חיכוכים בין הצדדים השונים(צילום: AFP)
אם זה תלוי בטורקיה אז שיתוף פעולה לא יקום ולא יהיה בגלל ההשתתפות של לוחמים כורדים במבצע המתגבש. גם במקרה של המשטר הסורי ובעלי בריתו, רוסיה ואיראן, לא ברור עד כמה יהיה שיתוף פעולה. שאלה חשובה נוספת מבחינת האמריקנים היא מי לדעתם צריך לשלוט בא-רקה אחרי הגירוש של דאעש מהעיר.

 

רוסיה

רוסיה מקיימת כבר יותר משנה שיתוף פעולה הדוק ביותר עם המשטר הסורי ובעלי בריתו - חיזבאללה ואיראן. אולם במקביל, מוסקבה גם מנהלת שיחות עם גורמים אחרים בסוריה על תקן של מתווכת שמעוניינת להביא להסדר כולל באזור.

 

היחסים בין רוסיה לבין הגורמים הכורדים הרלוונטיים מתקיימים כל העת, אך ברור שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין מעדיף שא-רקה תחזור לידי אסד ואנשיו. אבל האם א-רקה תהיה קו אדום מבחינתו? לא בטוח כלל וכלל, בייחוד לאור יחסיו הטובים יחסית עם הגורמים הכורדיים בסוריה שלוטשים עיניים לעבר עצמאות.

 

למוסקבה לא ממש אכפת מי ישלוט בא-רקה. העיקר שדאעש יגורש ממנה. מיג רוסי בשמי סוריה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
למוסקבה לא ממש אכפת מי ישלוט בא-רקה. העיקר שדאעש יגורש ממנה. מיג רוסי בשמי סוריה(צילום: EPA)

לא יסכים בשום אופן ליישות כורדית מעבר לגבול. נשיא טורקיה ארדואן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
לא יסכים בשום אופן ליישות כורדית מעבר לגבול. נשיא טורקיה ארדואן(צילום: רויטרס)
בעבר כבר הצהירו הרוסים על הקמת משטר פדרלי בסוריה. עם זאת, ההתקרבות האחרונה בין רוסיה לבין טורקיה עשויה להתנגש עם אותה שאיפה. נציג האזורים הכורדיים בסוריה שמוצב ברוסיה אמר כי "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" לא מתכוונים להיכנס בעצמם לתוך א-רקה. במקום זאת, הם יתנו את הזכות להיכנס לעיר לכוחות מטעם השבטים הסוריים. כלומר - לערבים. לא ברור מתי בדיוק זה יקרה, אך בכל מקרה לרוסיה לא ממש אכפת מי ישלוט בא-רקה. העיקר שדאעש יגורש מהעיר. 

 

איראן וחיזבאללה

בכל אזור בסוריה שנרשמת בו התקדמות או שליטה של משטר אסד, יש בדרך כזו או אחרת אחרת נוכחות של איראן ושל המשטר הסורי. מטבע הדברים, האינטרס של איראן וחיזבאללה יהיה שהמשטר הסורי יחזיר לעצמו את השליטה על העיר.

 

"אנחנו נחושים לשחרר כל פיסת אדמה בסוריה", אומר הנשיא אסד שוב ושוב בכל ראיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"אנחנו נחושים לשחרר כל פיסת אדמה בסוריה", אומר הנשיא אסד שוב ושוב בכל ראיון(צילום: EPA)

סעודיה ומדינות ערב

סעודיה ומדינות ערב אחרות, בהן ירדן, הן חלק מהקואליציה הבינלאומית נגד דאעש. אלא שבפועל, החלק שלהן מאוד מזערי לעומת מדינות המערב ובראשן ארה"ב. סעודיה כבר אמרה פעמים רבות שהיא מוכנה לשלוח כוחות לסוריה כחלק מהקואליציה נגד דאעש וערב המבצע לכיבושה מחדש של א-רקה.

 

סעודיה ועוד כמה מדינות במפרץ הפרסי מתעבות את משטר אסד ובעלי בריתו, ויעדיפו שא-רקה לא תחזור לשליטת המשטר הסורי. בראייה של הממלכה הסונית השמרנית, שליטה של משטר אסד בא-רקה שקולה לשליטה של איראן וחיזבאללה בא-רקה. מבחינת מדינות ערביות אחרות, מצרים וירדן למשל, כל התקדמות נגד דאעש ובפרט הבסת הארגון בא-רקה תהיה מבורכת מבלי קשר לשאלה מי ישלוט בעיר לאחר מכן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אנשי דאעש בא-רקה
צילום: AP
צילום: AFP
במקום שבו ישלוט אסד תהיה גם נוכחות איראנית. המנהיג הרוחני העליון חמינאי
צילום: AFP
צילום: רויטרס
העיקר שדאעש יעוף מהאזור. נשיא מצרים א-סיסי
צילום: רויטרס
צילום: AFP
מתעב את המשטר הסורי. מלך סעודיה סלמאן
צילום: AFP
מומלצים