שתף קטע נבחר

בואי כלה: פתרון אקדמי לבעיית הרווקות בסעודיה

סכומי המוהר הגבוהים וההעדפה לשאת נשים מחוץ לממלכה הם חלק מהסיבות לשיעור הרווקות הגדל בסעודיה. לבעיה נדרשה אקדמאית שמרנית במיוחד, אך למשמע הצעתה פרצה המראיינת בצחוק גדול. צפו ב"יא אללה"

  

 

אחת הבעיות המדוברות בחברה הסעודית בשנים האחרונות היא שיעור הרווקות המאמיר. ב-2015 פורסם בתקשורת בממלכה השמרנית כי מ-2010 לאותה שנה קפץ מספרן מ-1.5 מיליון לארבעה מיליון רווקות.

 

בימים האחרונים נכנסה לעובי הקורה אקדמאית סעודית בשם הואזן מירזא, מאחת האוניברסיטאות המוכרות, שסיפרה על כוונתה להשיק תוכנית יצירתית לפתרון הבעיה. "הרעיון הוא שהגבר הצעיר יישא שלוש נשים תוך חודש - אלמנה, גרושה ורווקה. את הרביעית הוא יקבל בחינם אחרי עשר שנים", אמרה. 

 

דיון טלוויזיוני בבעיית הרווקות ()
דיון טלוויזיוני בבעיית הרווקות

בראיון שהפך במהרה ויראלי, לא הצליחה המגישה לעצור את צחוקה למשמע הרעיון, וניסתה לרדת לעומקו. בתחילה הסבירה מירזא כי ביססה את הרעיון על דבר מוכר וידוע באיסלאם - ההיתר של הנביא מוחמד לשאת ארבע נשים, בתנאי שהגבר מתייחס אליהן באופן שווה.

 

"הכול יהיה בהסכמה", מיהרה להבהיר, וסיפרה כי המטרה היא להקים אקדמיה לנישואים שתכשיר במשך כמה חודשים את הגברים ורק אז יוכרע אם הוא יוכל לשאת שלוש נשים בפרק זמן של חודש. "זה יהיה דומה לסטאר אקדמי, אבל כמובן יהיה הבדל".

 

בעיתון הסעודי האלקטרוני "א-סבק" ציינו כי רק מעטים ברשתות החברתיות תמכו בהצעה, ורבים התנגדו לה בתוקף, בעיקר נשים שראו בכך פגיעה בכבודן. "מדברים על האישה כאילו היא סחורה. כלומר - קח שלוש נשים וקבל את הרביעית בחינם. זה העלבון הכי גדול לאישה".



הואזן מירזא. אישה רביעית חינם ()
הואזן מירזא. אישה רביעית חינם
 

אקדמאית ופעילה בשם הייא מובארכ יצאה למתקפה אישית נגד הוגת הרעיון: "אני סבורה שהמטרה היא לחפש פרסום. למרבה הצער אי אפשר לספק הגנה לשכלן של הצעירות כאשר אנשים כמו הואזן מחנכים אותן. היא מתייחסת אליהן כאילו הן שפחות שמעניקים אותן כמתנה". היא אף קינחה באמירה הבאה: "הרעיונות האלה פוגעים בנשים יותר מהמעשים של הגברים. חלק מהנשים מוכיחות שהאויב הכי גדול של האישה היא האישה עצמה".

 

פעילה סעודית למען זכויות נשים בשם סועאד א-שמרי צייצה: "שרת השבויים של דאעש, משרה שמתאימה לה (להוגת הרעיון)". גם גברים בממלכה התנגדו להצעה. כך פייסל בן סעד א-זהראני, שצייץ: "האישה, הואזן מירזא, היא אוצר יקר ומגדל גבוה. לריבוי נשים יש תנאים ומוסר. אנחנו המוסלמים פועלים בהתאם להלכה אלוהית שמכבדת את האישה ושומרת עליה מפני יצרים שטניים".

 

מירזא אינה הראשונה שמעלה את ריבוי הנשים כפתרון לבעיה, אך נראה שיצירתיות היתר העלתה אותה לכותרות.

 

הבעיה של ריבוי הרווקות בממלכה נובעת הן מסכומי הכסף המאמירים שדורשים בני משפחת הכלה מהגברים כתנאי לשאתן. יש הטוענים כי הגברים בסעודיה מעדיפים להינשא לנשים מחוץ לממלכה. אפשר לצרף לכך את התכתיבים השבטיים, המשפחתיים והדתיים שאולי גורמים לחלק מהצעירים להירתע מכך ולחפש חלופות. אך בסעודיה מדברים בעיקר על העלויות הכלכליות, מה שמעלה סימן שאלה סביב הפתרון של ריבוי נשים שעשוי להצריך לא מעט משאבים כלכליים.

 

לפי הלמ"ס הסעודי, שצוטט בעיתון "א-סבק", שיעור הנשים בממלכה בכלל עומד על 49.01 אחוזים. במקביל שיעור הנשים שנישאו לפני גיל 32 עומד על 97.2 אחוזים. לעומת זאת שיעור הנשים שמתחתנות מעל גיל 32 עומד על 2.8 אחוז. לפי אותם נתונים שיעור הרווקות עומד על עשרה אחוזים, כלומר אחת מכל עשר סעודיות בגיל 15 ומעלה היא רווקה. אולם קשה לדעת עד כמה הנתונים קולעים לאמת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים