שתף קטע נבחר

פודרה ומייק-אפ כשרים למהדרין: מי צריך את זה?

"אין בוקר שאני יוצאת מהבית לא מאופרת. זה כמעט 'ייהרג ואל יעבור' אצלי", אמרה לי חברה חרדית - והסבירה כי בפסח היא מחדשת את כל האיפור, כדי שיתאים לדרישות הכשרות המחמירות. הצרכניות החרדיות מוכנות לשלם, חברות האיפור דורשות את ההכשר - אבל למה צללית צריכה בכלל כשרות לפסח?

"פסח בשבילי זה דיונים אינסופיים על איפור. בפסח כל האיפור שלי מתחדש: שפתונים, מייק-אפ וגם הצלליות", מפתיעה אותי רבקה ר', חברה חרדית בשנות השלושים לחייה ממודיעין עילית. "אין בוקר שאני יוצאת מהבית לא מאופרת. זה כמעט 'ייהרג ואל יעבור' אצלי. אם אין לי כוח להתאפר לפני הקניות במכולת, אני פשוט אשלח את אחת הילדות שלי. הן עושות קניות במכולת השכונתית כבר מגיל 5", היא מספרת.

 

 

אם תהיתן מה הקשר בין פודרה לפסח, אתן לא במגזר הנכון. המגזר שומר הכשרות מתלבט, מתחבט ומתפלמס כבר שנים סביב בעיות כשרות (וגם פתרונות, כמובן) במוצרי איפור לפסח. סוגיית הכשרות על מוצרים שאינם אוכל, עולה לדיון מידי שנה. כלים חד-פעמיים, נייר אלומיניום, אקונומיקה ועוד מתפארים בכשרויות מובילות של הבד"צים הכי נחשבים. גם נושא הצורך בכשרות על האיפור שאינו נכנס לפה, נכלל בסוגיה זו.

 

"עדיף להחמיר"

אז מאיפה כל זה מגיע? בשמים, קרמים, ושאר מוצרי איפור וטיפוח מכילים לעיתים קרובות חמץ. לפי ההלכה, חמץ אסור בהנאה. בעוד האיסור על אוכל לא כשר מסתכם באיסור אכילה, אך מותר ליהנות ממנו בשימושים אחרים - הרי שהחמץ אסור גם בשימושים שאינם אוכל. כך למשל, תוכלו למצוא מזון חיות כשר לפסח. אף שבעלי חיים אינם מחוייבים במצוות החג, על בעליהן נאסר ליהנות ממוצרי חמץ.

 

המותג קליניק ()
המותג קליניק

המותג אסתי לאודר ()
המותג אסתי לאודר

 

מידי שנה בתקופה שלפני הפסח, מתמודדים הרבנים עם שאלות בנוגע לכשרות האיפור. אחד הרבנים הבקיאים בתחום הוא הרב יוסף זריצקי, מומחה לתחום כשרות המזון, ויטמינים ותרופות. מידי שנה הוא מקבל מחברות הטיפוח והאיפור את רשימת המרכיבים של כל מוצר, ומעניק כשרות למוצרי האיפור לפסח. מותגים מובילים כמו "אסתי לאודר", "קליניק", "בובי בראון" ועוד מתגאים במוצרים כשרים לפסח, באישורו של הרב זריצקי.

המותג בובי בראון ()
המותג בובי בראון

אלא שהדברים אינם פשוטים כלל ועיקר. במוצרי איפור קיימים פרומילים נמוכים מאוד של חשש חמץ ומבוטל לפני הפסח. לדבריו, "גם בין מגוון מוצרי האיפור נעשית חלוקה בין מוצרים שבאים במגע עם הפה כמו אודם ושפתונים - לבין מוצרים המיועדים לשאר חלקי הגוף".

 

מצד שני הוא טוען כי "לאור המגמה של היצרנים למעט בחומרים כימים, ולעשות שימוש בחומרים טבעיים וצמחים, גדל החשש להימצאות חמץ או קטניות במוצרי האיפור". הוא מסכם שלדעתו עדיף להחמיר ולהשתמש במוצרים הנושאים כשרות לפסח, זאת על אף שלכתחילה, כפי שטען בעבר, אין בכשרות הזו צורך.

 

קליינטיות מחמירות

ציפי רוזנטל, מאפרת כלות ומנחת סדנאות איפור ממודיעין עילית, מסבירה כי "לאישה החרדית חשוב שהאיפור יהיה איכותי, עמיד וגם לפי כללי ההלכה. כך למשל, בשבתות וחגים מתאפרים בערב שבת, והאיפור אמור להחזיק עד מוצאי השבת. אי אפשר לעשות תיקונים או טאצ'-אפים, שהרי בשבת עצמה אסור להתאפר. בפסח נוסף עניין הכשרות. לכן, כשאישה חרדית בוחרת מוצרים, השיקולים שלה שונים, והסטנדרט שלה הרבה יותר גבוה".

המותג מקס פקטור ()
המותג מקס פקטור

המותג פופה ()
המותג פופה


 

היצרנים ערים כמובן לביקוש לכשרות במוצרי האיפור לפסח, והם נערכים בהתאם. "אנו שולחים את רשימת הרכיבים הקיימים בכל מוצרי האיפור שלנו לרב שמעניק כשרות לחלק מהמוצרים", מספרת שירלי עודד, מנהלת השיווק ב"אסתי לאודר" מקבוצת החברות המשווקת את המותגים "אסתי לאודר", "בובי בראון" ו"קליניק", עם תעודות הכשר למגזר הדתי.  


המותג איל מקיאג' (צילום: מוטי פישביין) (צילום: מוטי פישביין)
המותג איל מקיאג'(צילום: מוטי פישביין)

המותג אסנס ()
המותג אסנס
 

 

 

לדבריה, "נשים דתיות וחרדיות רבות מקפידות מאוד על ההופעה שלהן, במיוחד בחגים ושבתות. מההיכרות שלנו עם כלל המגזרים בישראל, אנו ערים לדרישת ההולכת וגוברת למוצרים הנושאים כשרות לפסח בקרב לקוחות מהקהל הדתי והחרדי. מידי שנה אנחנו מרחיבים את מגוון המוצרים. המטרה שלנו היא להמשיך לספק ללקוחות את המוצרים שהן אוהבות כל השנה, גם בפסח".

 

יעל בילט-צין, מנהלת השיווק של קבוצת "לילית קוסמטיקה" המשווקת עשרות מותגי איפור וטיפוח בינלאומיים מובילים (בהם "שיסיידו", "לנקסטר", "פופה" ועוד), מסבירה כי החברה לא מוותרת על כשרות מהודרת לפסח.

 

"אין בזה צורך הלכתי אמיתי"

אבל לצד המגזר החרדי המחמיר, עומדים רבנים רבים הסבורים כי ניתן לוותר על הכשרות במוצרים שאין להם מגע עם הפה, וביניהם גם הרב זריצקי, נותן הכשרות, בעצמו.

 

בדברים שאמר בעבר ל-ynet, הבהיר הרב כי "עם ישראל מקפיד על דברים שאין בהם צורך הלכתי אמיתי". המקור לטעות, לדבריו, נובע מכך שעל פי ההלכה חמץ נחשב לאסור באיסור הנאה, וזאת בניגוד למאכל שאינו כשר כדוגמת חזיר, שאסור לאכול אותו אך מותר ליהנות ממנו בשימושים אחרים.

 

"מתוקף תפקידי בדקתי עשרות רבות של מוצרי קוסמטיקה ואיפור, ובכולם לא נמצאו כלל רכיבים מחמשת מני דגן האסורים", אמר הרב זריצקי. "גם המוצרים עצמם נכללו תחת הגדרה ההלכתית של 'לא ראויים למאכל כלב', כלומר בלתי אכילים ואין הנאה באכילתם, ולכן למוצר שכזה אין כלל צורך בהכשר, גם אם הוא מכיל, לכאורה, חמץ. ושוב, זאת בשעה שכל מוצרי האיפור והקוסמטיקה הללו, ככלל, לא מכילים רכיבים שכאלה".

 

הרב הדגיש בעבר כי אפילו שפתונים וליפ-גלוסים לא באמת צריכים את הכשרות המהודרת שהוא עצמו מספק. "בדקתי עשרות סוגי אודמים – ואף לא אחד מהם ראוי למאכל כלב, והם נחשבים כדברים שלא ראויים באכילה, ואין בהם חמץ כלל. לכן לא צריך להחליף את האיפור. במקרה של שפתונים, כל שנדרש הוא לקחת מגבון לח ולנקות את האודם, למקרה שאולי משהי חידשה את האיפור תוך כדי ארוחה לפני פסח, או מיד אחריה. זה הכל. אפשר להשתמש כרגיל עם הקיים, ואין עם זה שום בעיה".

 

אנשים אוהבים להחמיר

אז מדוע בכל זאת נדרשים גופי הכשרות והרבנים, והרב זריצקי בכללם, להנפיק הכשרים ואישורים למוצר, כשאין בכך כל צורך הלכתי?

 

"אנשים אוהבים להתחדש לחג, אבל מדובר בתירוצים להוצאה מיותרת, ובתעשייה שמגלגלת כספים. למי שעדיין לא שכנעתי אותו, ניתן למצוא חברות קוסמטיקה ואיפור רבות, כולם עם מוצרים כשרים לפסח למהדרין - שחלקם בהשגחתי.

 

"ישנם לצערי לא מעט מוצרים בתחומים רבים ושונים שאין צורך בהכשר להם, אבל הציבור דורש זאת, כגון כלים חד-פעמיים לפסח. הוצאתי רשימות שלמות של מוצרי איפור שניתן להשתמש בהם, כי למה שנשים יזרקו? הרי אין בזה חמץ. נתתי כשרות לחברות שביקשו ממני, כי אין סיבה שלא לתת. המוצרים אכן כשרים לשימוש בפסח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוצרי איפור וטיפוח כשרים לפסח
מומלצים