שתף קטע נבחר

בגלל הפיגועים: שוטר מג"ב שהיכה עובד ערבי במרכול יועמד רק לדין משמעתי

במח"ש החליטו להעמיד לדין משמעתי את שוטר המג"ב בן אדרי בגין "שימוש בלתי סביר בכוח והתנהגות שאינה הולמת". אדרי תועד בחודש מאי בתל אביב מכה יחד עם שוטרים נוספים עובד במרכול "סופר יודה" שעורר את חשדם בעת ששוחח בטלפון בערבית, וסירב להזדהות בפניהם

 

 

המחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה החליטה היום (ה') להעמיד לדין משמעתי את שוטר המג"ב בן אדרי, בגין שימוש בלתי סביר בכוח והתנהגות שאינה הולמת כלפי עובד במרכול "סופר יודה" בתל אביב. האירוע התרחש בחודש מאי 2016, אז הרביצו שוטרים סמויים ושוטרי מג"ב לערבי ישראלי, צעיר בן 21 מהפזורה הבדואית, סמוך לסניף ברחוב אבן גבירול.

 

עניינם של ארבעה שוטרים נוספים שנטלו חלק באירוע יועבר לבחינת מחלקת משמעת במשטרה, לרבות הסמכות להעמידם לדין משמעתי. בנוסף הוחלט להעביר לבחינת הגורמים המוסמכים במשטרת ישראל את בחינת התנהלות השוטרים בתחנה, אשר על פי החשד הקניטו את המתלונן. המקרה עורר סערה לאחר שתיעוד האירוע פורסם. קובי כהן, מעסיקו של העובד, סיפר ל-ynet כי העובד נתקל בשני שוטרים סמויים מחוץ לחנות. "ביקשו ממנו להזדהות בפניהם ולא הציגו תעודה. בתגובה לכך הוא ביקש מהם להזדהות קודם. הם הזמינו למקום תגבורת משטרתית וכשהם באו הם החלו להכות אותו".

 

שעות לאחר האירוע הגיעו בלשים למקום כדי לשוחח עם הבעלים ולהגיע לעוד עדי ראייה. במשטרה ציינו אז כי העובד, שסבל מחבלות בפניו, נלקח לבדיקות בבית החולים איכילוב, וכי הוא נמצא תחת מעצר בטענה שתקף את השוטרים. במקביל, פתחו במח"ש בבדיקת התקרית.

 

 

גולש שסיפר בפייסבוק על האירוע ()
גולש שסיפר בפייסבוק על האירוע

מחומר הראיות עולה כי העובד עורר את חשדם של בן אדרי ושוטרת מג"ב נוספת, בזמן ששוחח בטלפון מחוץ לבית העסק בשפה הערבית. נמסר כי השניים, שהיו בלבוש אזרחי, ביקשו מהמתלונן להזדהות ואף הציגו תעודה, אולם המתלונן סירב להזדהות והתעקש כי יגיע למקום שוטר לבוש במדים. אדרי הזמין למקום שוטר נוסף מיחידתו, שידע כי הוא לובש מדים. בשלב זה הגיע למקום מנהלו של המתלונן ואמר לשוטרים כי מדובר בעובד של הסניף. המנהל אף הזמין את השוטרים להיכנס למשרדו כדי לראות מסמכים מזהים, אולם השוטרים סירבו והתעקשו שהמתלונן יזדהה.

 

בשלב זה החלו להגיע למקום שוטרים נוספים, חברי הצוות של שני השוטרים הראשונים, ובמקום נוצרה התקהלות המורכבת משוטרים, עובדי הסניף ועוברי אורח שהגיעו למקום. בין המתלונן, אשר התנהג בצורה תקיפה, לבין בן אדרי החלו דחיפות הדדיות. לאחר הדחיפות ההדדיות הגיע למקום השוטר, שהוזמן קודם לכן על ידי אדרי, ניגש למתלונן ויצר עימו מגע וככל הנראה גם הותקף על ידי המתלונן. כך נכתב בהודעת מח"ש.

 

מחקירת מח"ש עלה כי במהלך ההשתלטות על העובד נעשה שימוש בכוח לצורך מעצר על ידי חמשת השוטרים החשודים, בשלבים שונים של האירוע. בשלב מסוים, כאשר המתלונן הוחזק מאחור על ידי אחד השוטרים, הוא תפס בצווארו של שוטר אחר וחנק אותו. לאחר מכן השתלטו עליו השוטרים והורידו אותו לקרקע.

סימן נשיכה על ידו של אחד מהשוטרים ()
סימן נשיכה על ידו של אחד מהשוטרים

לבסוף נמסר כי "ניתוח האירוע הוביל למסקנה שמדובר ב'פרופיילינג' שבוצע על ידי החשוד העיקרי, על יסודו נתבקש בן מיעוטים, אזרח ישראלי, להזדהות בפני שוטרים. המתלונן הגיב באסרטיביות, תוך סירוב לשתף פעולה עם השוטרים, כשהמתלונן מונע מתחושה שנעשה לו עוול בעצם דרישת ההזדהות".

 

עוד נמסר כי הממצאים מלמדים שהטיפול באירוע לא היה מקצועי והוביל להסלמה מיותרת - "תוצאה שניתן וראוי היה להימנע ממנה. בצד האמור, נוכח העובדה שמדובר בעיצומם של ימי פיגועי הסכינאים, החליטה המחלקה לחקירות שוטרים כי המישור הראוי לבחינת הדברים הוא המשמעתי/פיקודי, להבדיל מהאפיק הפלילי".

 

ממח"ש נמסר כי ההחלטה התקבלה, בין היתר, על יסוד העובדה שאדרי בחר להשתמש בכוח כלפי המתלונן, באופן שחרג מגבולות הסביר בנסיבות העניין, משום שהוא ידע או יכול היה במאמץ סביר לדעת שאין מדובר באדם המהווה סכנה, אלא רק באזרח המסרב להזדהות.

 

עוד נמסר לגבי ארבעה שוטרים נוספים, כי הם הגיעו למקום בשלב מאוחר יותר של האירוע, מבלי שהיו מודעים לאופן שבו החלה השתלשלות העניינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים