שתף קטע נבחר

הקבינט אישר הקמת התנחלות למפוני עמונה. "מצפים להיכנס לבתים החדשים בקיץ"

ברקע המגעים מול ממשל טראמפ על הבנייה בהתנחלויות, שרי הקבינט אישרו חבילת הטבות למתנחלים – ובמרכזה החלטה על הקמת התנחלות חדשה לראשונה זה 20 שנה. במטה עמונה בירכו על ההחלטה, הציבו לוח זמנים והצהירו: "נשבעים לשוב לאדמת עמונה, אנו ואם לא אנו, בנינו"

 

 

הקבינט המדיני-ביטחוני אישר הערב (יום ה') פה אחד הקמת יישוב חדש למפוני עמונה באזור עמק שילה. לאחר האישור יצא לדרך משאל טלפוני ליתר שרי הממשלה לצורך אישור ההחלטה. זאת הפעם הראשונה זה יותר מ-20 שנה שבה הממשלה מחליטה להקים התנחלות חדשה.

 

היישוב החדש יוקם באדמות מדינה. התושבים בחרו את הקרקע להקמתו כשבוע לאחר פינוי עמונה. לאחר כמה סיורים באזור בנימין נבחרה קרקע בעמק שילה, היכן שממוקם המאחז גאולת ציון. לתושבים חשוב להבהיר כי מדובר ביישוב חדש ובסמל יישוב חדש, כך על פי ההסכם שנחתם עמם עוד לפני פינוי עמונה.

 

ראש הממשלה עדכן את הקבינט בנוסף כי אושרו לשיווק 2,000 יחידות דיור מתוך כ-5,700 יחידות דיור עליהן הודיעה ישראל כבר לפני חודשיים. 612 יחידות דיור בביתר עילית, 698 באלפי מנשה, 630 בבית אריה ו-52 בקרני שומרון. עד כה יחידות אלה לא אושרו לשיווק בשל בעיות טכניות. כמו כן, המדינה הכריזה על כ-900 דונם כאדמות מדינה באזור עדי עד, גבעת הראה ועלי, זאת בהתאם לצרכים שעלו כתוצאה מסוגיות משפטיות.

מאחז עמונה לאחר הפינוי (צילום: Topview) (צילום: Topview)
מאחז עמונה לאחר הפינוי(צילום: Topview)

משאל טלפוני לאישור יתר שרי הממשלה. נוסח ההחלטה שהועבר ()
משאל טלפוני לאישור יתר שרי הממשלה. נוסח ההחלטה שהועבר

במטה עמונה בירכו על החלטת הקבינט: "זכרו של היישוב עמונה ישאר לעד בליבנו. אנו אוהבים אותך מולדת, לכן אנו נשבעים היום הזה לשוב לאדמת עמונה, אנו ואם לא אנו, בננו שיקומו אחרינו - מולדת לא עוזבים לעולם. יחד עם זה, משעה שחרבה עמונה ביקשנו רק דבר אחד - משימה חלוצית-ציונית של הקמת ישוב חדש בארץ ישראל, עבורנו ועבור עם ישראל כולו. רק יצירת חיים עשירים של פריחה ועשייה, יהוו מזור לכאבנו ולכאבו של הציבור, על חיים שניטלו.

 

"תחת הפרח שנרמס נשתול מאה פרחים. תחת העץ שנגדע נשתול מאה עצים. תחת הבית שנהרס נבנה מאה בתים. תחת החיים שניטלו ניצור חיים חדשים. חיים של צחוק ילדים ושיחת זקנים. חיים של תורה ותרבות, מסיבת מרעים ומעשים טובים. חיים של נתינה ושגשוג ופריחה. חיים ישראלים מלאים של עם הבונה את ארצו ושל שכינה השבה למקומה".

 

 

 

"תחת הפרח שנרמס נשתול מאה פרחים". פינוי עמונה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"תחת הפרח שנרמס נשתול מאה פרחים". פינוי עמונה(צילום: AFP)

"תחת הבית שנהרס נבנה מאה בתים". פינוי מבנים מעמונה (צילום: מטה עמונה) (צילום: מטה עמונה)
"תחת הבית שנהרס נבנה מאה בתים". פינוי מבנים מעמונה(צילום: מטה עמונה)

עוד נמסר ממטה עמונה: "אנו שמחים על כך שמאבקינו הצודק והדבקות בצדקת דרכנו הובילו להישגים רבים (חוק ההסדרה, מניעת הרס אלפי בתים שהוחרגו מקו כחול ועוד). אולם השיא של כל אלו הוא פריצת הסכר והקמת ישוב חדש ביהודה ושומרון, לאחר יותר מעשרים שנה שבהן לא הוקמו ישובים ביהודה ושומרון - אנו מתפללים שתהיה זו סנונית ראשונה שתבשר הקמתם של ישובים רבים רבים ביוש ובכל הארץ כולה"

 

עוד הם הוסיפו: "אנו מצפים שההממשלה תוציא מיידית אל הפועל את החלטת הקבינט, באופן שכבר בקיץ הקרוב ניכנס לבתים שייבנו בישוב החדש. נוכח האכזבות הרבות שידענו במעלה הדרך, אנו נמשיך לעמוד על המשמר כדי לוודא שכך אכן קורה ושהפעולות הנדרשות להקמות הישוב החדש מבוצעות לאלתר. אנו מודים לשרים על החלטתם הערב ומברכים אותם על כך וכן את ראש הממשלה, שלמרות כל הלחצים עמד, בסופו של דבר, בהתחייבותו להקים ישוב חדש ביהודה ושומרון. עמונה עמונה".

פינוי עמונה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פינוי עמונה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

השר אורי אריאל מהבית היהודי אמר כי "ההצהרות חשובות אבל המבחן הוא במעשה. כך לגבי עמונה וכך לגבי המשך הבניה ביהודה ושומרון. הוא הוסיף כי ההבטחה להקמת יישוב חדש למפוני עמונה הייתה ברורה וחד משמעית, ולא ברור איך הידרדרנו למצב שבו צריך להודות על מימוש ההבטחה".

 

מארגון יש דין נמסר בתגובה: "כשם שהממשלה הייתה מוכנה לבצע שורה ארוכה של צעדים בלתי חוקיים כדי למנוע את פינוי עמונה, היא מוכנה כעת לעבור על החוק הבינלאומי ולהקים התנחלות חדשה. זוהי המשכה הישיר של מדיניות גזל הקרקעות הפלסטיניות בגדה המערבית".

 

ארגון "שלום עכשיו" גינה בחריפות את נתניהו על הכוונה להקים התנחלות חדשה למפוני עמונה, ועל ההחלטה לבנות אלפי יחידות דיור בעומק הגדה: "נתניהו שבוי בידי המתנחלים ובוחר בהישרדות הפוליטית על פני האינטרס הישראלי. את מחיר הכניעה של נתניהו למיעוט קטן וקיצוני נשלם אנחנו, אזרחי ישראל בדמות מדינה דו לאומית".

 

לפני שבוע נמסר מהבית הלבן כי הגיעה לסיומה סדרת שיחות "רציניות ומועילות" עם השליחים הישראלים בנושאי פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני. בהודעה משותפת לארה"ב וישראל נכתב כי "שתי המשלחות התייחסו גם לבניית ההתנחלויות הישראליות, בעקבות ביקורו של ראש הממשלה נתניהו בוושינגטון ובביקור האחרון של מר גרינבלט בישראל. הצוות האמריקני הדגיש שוב את חששותיו של הנשיא טראמפ בנוגע לפעילות ההתנחלויות ביחס להתקדמות לקראת הסכם שלום. המשלחת הישראלית הבהירה כי ישראל מתכוונת לאמץ מדיניות בנייה בהתנחלויות שתתחשב בדאגות טראמפ. השיחות היו רציניות ומועילות, והן נמשכות"

"התייחסו גם לבניית ההתנחלויות הישראליות". נתניהו וגרינבלט (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
"התייחסו גם לבניית ההתנחלויות הישראליות". נתניהו וגרינבלט(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

עוד נמסר כי "בכירים אמריקנים וישראלים סיימו ארבעה ימים של שיחות אינטנסיביות שבהן ניתן דגש על צעדים קונקרטיים לשיפור האקלים על מנת לקדם את הסיכוי לשלום אמיתי וארוך טווח בין ישראל והפלסטינים".

 

לפני כשבועיים שיגרו אנשי המאחז עמונה לנתניהו מכתב כוונות, שאותו הם מכנים "מכונן", ובו דרישה מפורשת לקבלת הבהרות על תוכניתו להקים להם יישוב חלופי כפי שסוכם עימם. במכתב איימו התושבים כי אם עד סוף החודש לא יחלו העבודות בשטח - הם יקחו את העניינים לידיים שלהם. "אם התחייבותך להקמת היישוב החדש לא תצא לפועל לאלתר ובאופן שהעבודות להקמתו יחלו עד ה-31 למארס כי אז לא יהיה מנוס מלעלות עצמאית לקרקע לממש את ההתחייבות כלפינו ולהקים בעצמנו את היישוב החדש וגם אם נשוב ונפונה על ידך לא נחדל עד שנתקע יתד באדמת הארץ", כתבו.

הפגנת מפוני עמונה מחוץ לבית ראש הממשלה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הפגנת מפוני עמונה מחוץ לבית ראש הממשלה(צילום: גיל יוחנן)

בתחילת החודש הכריזו מפוני עמונה כי הם פותחים בשביתת רעב במחאה על כך שטרם הוקם להם יישוב חדש, כפי שהתחייב ראש הממשלה בנימין נתניהו. "אנחנו מרגישים שביבי מורח אותנו, זו תחושה של קבצנים", אמרה תמר ניזרי, ממובילי המאבק של אנשי עמונה, במסיבת עיתונאים שנערכה מחוץ למעון ראש הממשלה בירושלים.

 

לקראת פינוי המאחז, העביר ראש הממשלה בנימין נתניהו, במסגרת שיחות שקיים, התחייבות לתושבי המאחז שלפיה הממשלה מוכנה לבנות יישוב חדש בכל מקום שיבחרו - ובתנאי שיש בו אדמות מדינה. גורמים במערכת הפוליטית אמרו כי ראש הממשלה התחייב בפני התושבים לבנות את היישוב החדש, בין היתר, כדי להרגיע את הרוחות ואת הזעם שחשים התושבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Topview
מאחז עמונה לאחר הפינוי
צילום: Topview
מומלצים