שתף קטע נבחר

רוסיה מפתחת "טיל בלתי ניתן לעצירה"

הטיל שיוכל להטביע ספינות מלחמה ונושאות מטוסים במכה אחת: רוסיה החלה בפיתוח טיל השיוט זירקון, שמהירותו פי 5 ממהירות הקול

 

 

400 ק"מ באוויר, תוך מעט יותר משלוש דקות: רוסיה צפויה להתחיל תוך זמן קצר בייצור 3M22 זירקון, טיל שיוט על-קולי במהירות 7,400 קמ"ש - פי 5 ממהירות הקול. הטווח של הטיל הוא 400 ק"מ, ומרגע השיגור ועד הפגיעה צפויות לעבור שלוש דקות ו-15 שניות בלבד. במערב חוששים כי הטיל "שאי אפשר לעצור אותו" ישולב בספינות מלחמה רוסיות, ויוכל להטביע את נושאות המטוסים האמריקניות והבריטיות במכה אחת.

 

מומחים גיאופוליטיים מחברת המודיעין הפרטי "סטרטפור" ציינו בשבוע האחרון כי טילים מונחים על-קוליים יהיו מדויקים יותר מטילים בליסטיים רגילים, וככל הנראה ניתן יהיה גם לחמשם בראשי נפץ גרעיניים. "הניסויים הראשונים בזיקרון צפויים להתבצע ב-2017, והייצור הסדרתי של הטיל צפוי להתחיל שנה לאחר מכן", צוטטו אשתקד גורמים בסוכנות הידיעות הרוסית טאס.

הדמיית טיל זירקון. ניסוי ראשון צפוי להיערך בקרוב ()
הדמיית טיל זירקון. ניסוי ראשון צפוי להיערך בקרוב

בחודש שעבר סוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס ציטטה גורם המעורב בפרויקט שאמר כי הטיל, שמשקלו 5 טונות, צפוי להיות משוגר לראשונה באביב, מפטלפורמה ימית. ב"פוקס ניוז" נכתב כי חיל הים האמריקני מודאג מכך שהטיל ישולב בספינות קרב רוסיות.

 

"הטיל מצויד בטכנולוגיית מנוע סילון מהפכנית כדי להגיע למהירויות האדירות - במקום לשאת הן דלק והן מחמצן, כמו ברקטות רגילות", נכתב ב"סטרטפור". "זה הופך אותו לקל יותר, ולכן למהיר יותר. הוא לא משתמש בכנפיים, בטורבינות מסתובבות או בחלקים נעים. כמה שפחות חלקים כאלה גם מקטינים את הסיכוי לתקלות מכאניות".

 

החשש הוא כי הזירקון - שיצויד במכ"ם מתקדם לחיפוש, עקיבה וזיהוי מטרות - יוכל להשמיד את הספינות המתקדמות בעולם ואת נושאות המטוסים בפגיעה אחת, בעת שייכנס לפעילות ב-2020. טים ריפליי מהמגזין הביטחוני ג'יינס לעיתון הגרמני דויטשה וולה אמר כי המערב יצטרך להפחית דרמטית את זמן התגובה של נשקי ההגנה שלו.

נושאת מטוסים אמריקנית. פגיעה אחת - והיא תרד למצולות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נושאת מטוסים אמריקנית. פגיעה אחת - והיא תרד למצולות(צילום: AFP)
  

לדבריו, הטיל עלול להפוך את מערכות הנ"מ של המערב ל"מיושנות". הוא הזהיר כי נראה שרוסיה מתקדמת בפיתוח ביחס לארצות הברית, "אך זה לא אומר שיש כמה פרויקטים שחורים וסופר-סודיים שמפתחת סוכנות DARPA האמריקנית". סוכנות ממשלתית זו עוסקת בפיתוחים הטכנולוגיים של צבא ארצות הברית.

 

לא רק רוסיה מנסה להשיג טילים על-קוליים. גנרל תומאס מאסילו מסר בפברואר האחרון כי חיל האוויר האמריקני מתכוון לפתח אב-טיפוס מבצעי לטיל על-קולי לתחילת ניסויים ב-2020. ב"סטרטפור" העריכו כי לארצות הברית וסין יהיו טילים על-קוליים ארוכי טווח ראשונים בארסנל שלהם ב-2025, שנים לפני רוסיה. אפילו הודו מפתחת טיל על-קולי. לפי עיתון הודי, המדינה מפתחת את הטיל "ברה-מוס 2" בשיתוף פעולה עם רוסיה, ותשתמש באותה טכנולוגיית מנוע סילון כמו בזירקון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים