שתף קטע נבחר

כחלון על התאגיד: "שילמתי מחיר". ההסתדרות הכריזה על סכסוך עבודה

שר האוצר התייחס בטקס בבית שמש למתווה התאגיד ואמר כי "שילם מחיר" על האחריות שגילה. "בבחירות אתה יודע איך אתה נכנס ולא יודע איך אתה יוצא", אמר כחלון שנאם זמן קצר לאחר נתניהו. קודם לכן הכריזה ההסתדרות על סכסוך עבודה. כמו כן, הוגשו שתי עתירות לבג"ץ

 

 

שר האוצר משה כחלון התייחס היום (ב') להסכם הפשרה שהגיע עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בסוגיית תאגיד השידור הציבורי. במהלך טקס שהתקיים בבית שמש, אמר כחלון כי "אנחנו יודעים שעברנו איזשהו משבר, אבל אני רוצה לומר לכם שהאחריות שגילינו פה הייתה מתבקשת והייתה מחויבת, ואתם יודעים מה, גם שילמתי עליה מחיר".

 

כחלון, שישב במהלך הטקס לצדו של ראש הממשלה נתניהו, אמר עוד כי "בבחירות אתה יודע איך אתה נכנס ולא יודע איך אתה יוצא. אף אחד לא יודע איך אתה יוצא. מעולם לא היתה תוצאת בחירות שהתאימה לתוצאה בתחילת הקמפיין". שר האוצר הוסיף כי אם היו בחירות, בית שמש ותושביה לא היה מגיעים להישג של בנייה יחידות דיור חדשות בעיר. כחלון ונתניהו נאמו במסגרת הטקס לחתימת הסכם הגג לבניית 17 אלף יחידות דיור בבית שמש.

כחלון לצד נתניהו בטקס בבית שמש, היום (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
כחלון לצד נתניהו בטקס בבית שמש, היום(צילום: עמית שאבי)

במקביל, יומיים לאחר שהכריז על כוונתו להחריף באופן משמעותי את הצעדים הארגוניים על רקע הפגיעה המתמשכת בעובדי רשות השידור והתאגיד, הודיע הבוקר יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן על הכרזת סכסוך עבודה כולל במגזר הציבורי. בין מקומות העבודה שעליהם חל הסכסוך נמנים כלל המעסיקים במגזר הציבורי ובכלל זה גם בחברות הממשלתיות.

 

במרכז הסכסוך ניצבת רפורמה כוללת בשידור הציבורי, תוך הקמת גוף נוסף, ויצירת השלכות בעניינים מובהקים הנוגעים לתחום יחסי העבודה, לרבות ביטחון תעסוקתי. בהסתדרות מדגישים כי על אף שהשינויים המתוכננים הינם מרחיקי לכת ונושאים השלכות כבדות משקל על מערכת יחסי העבודה וזכויות העובדים, ההחלטות על השינויים האמורים התקבלו תוך התעלמות מוחלטת מנציגות העובדים.

 

עתירות לבג"ץ נגד ההסכם

בתוך כך, ארגון העיתונאים הגיש הבוקר עתירה לבג"ץ נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר משה כחלון, ממלא מקום שר התקשורת צחי הנגבי, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ומשרד התקשורת, בעקבות המתווה החדש של תאגיד השידור שבמסגרתו תיסגר חטיבת החדשות של התאגיד.

 

בעתירה נכתב כי "בהתנהלותם של המשיבים, אשר פעולתם – הכוללת מעורבות במינוי בכירים ועובדים אחרים בתאגיד, בהמשך דחייה בלתי סבירה של מועד תחילתו של התאגיד ובשינוי זהות העובדים בתאגיד – היא פעילות אסורה הנוגדת את הוראות החוק ואת תכליתו ואף מנוגדת לעקרונות יסוד של הדמוקרטיה הישראלית.

 

"התנהלותם האמורה נעשתה ללא כל דיון ציבורי, אלא במחשכים, פרי 'דיל פוליטי' אסור, וזאת תוך ניסיון לשנות, לפגוע ולהרוס את אחת מאושיות הדמוקרטיה הישראלית – תאגיד השידור הציבורי – שהוא פרי עבודתן של ועדות ציבוריות במאות רבות של שעות דיונים, מעשה חקיקה ועבודה מאומצת (הכרוכה גם בתקציבים) והוקם על תילו משך חודשים ושנים, עד שהיום (ולמעשה כבר משך מספר חודשים) הוא ערוך לפעולה על כל רכיביו והיבטיו, לרבות כמובן עובדים, מיקום, מכשירים וציוד".

 

עוד נכתב כי "בגלל עננה זו של אי ודאות שמייצרים הפוליטיקאים בעמל רב נוצרת בציבור התחושה שגם היום עדיין אין תשובה ברורה ביחס לשאלות נכבדות אלה – מה יהיה המבנה, מה ההרכב הפרסונלי, ומהו מועד התחילה – וזאת הגם שהחוק טרם שונה.

 

"עננה זו של אי ודאות מקשה על גיוס עיתונאים לשורותיו של התאגיד (כשעדיין חלק מהמשרות הבכירות והמשפיעות ממתינות לאיוש), שחוששים לוותר על עבודתם הנוכחית לטובת גוף שידור שהפוליטיקאים מנסים בעמל רב לייצר לו דימוי של "ספינה מתנדנדת" שלא ברור עתידה. שגם אם לא יעבור המתווה בחקיקה, הרי שעצם המתווה והדיונים סביבו גורמים נזק לתאגיד ולעובדיו, בשל העיסוק האינטנסיבי של פוליטיקאים בו".

 

ארגון העיתונאים מבקש לבטל את המתווה ובכלל זה ההפרדה בין התאגיד לחטיבת החדשות ולמנוע את הפיכת המתווה לחוק. עוד דורש הארגון כי ראש הממשלה, שר האוצר ומ"מ שר התקשורת יחדלו מהתערבותם באשר לזהות מנהלי ועיתונאי התאגיד. בנוסף, הארגון מבקש כי יינתן אור ירוק לפתיחת התאגיד בהתאם לחוק ללא כל דיחוי.

 

במקביל, מוקדם יותר עתר לבג"ץ נגד ההסכם גם חבר מפלגת העבודה אלדד יניב. בעתירה שהגישו עורכי הדין יובל יועז ודורון ברקת נכתב כי נתניהו צריך להימנע מלדון בנושא מכיוון שהתפטר מתפקידו כשר התקשורת.

 

המשנה ליועמ"ש מתנגד להסכם

אתמול דווח כי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט מתנגד להסכם בין ראש הממשלה נתניהו לשר האוצר כחלון לגבי הפשרה שהושגה בין השניים בסוגיית תאגיד השידור הציבורי. ליכט לא הגיע לישיבות המכריעות שהתנהלו בין ראש הממשלה לשר האוצר, שאליהן צורף גם היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט.

 

ליכט קודם אישית על ידי מנדלבליט לפני כמה חודשים לשמש כמשנה הבכיר בין כל המשנים. אלא שהיועמ"ש הגיע עם שני המשנים האחרים שלו - המשנה לענינים חוקתיים רז נזרי והמשנה החדש לעניינים פיסקליים מאיר לוין. ליכט לא הגיע והיעדרו הוסבר בין השאר בשל דלקת הריאות שבה לקה.

 

עם זאת, כעת מתברר כי היעדרו של ליכט, שהוא המנוסה ביותר במשרד המשפטים בכל ענייני התאגיד וכל נושאי התקשורת אינה רק בשל מחלתו. ליכט, לפי הארץ, שהיה גורם מרכזי בניסוח חוק תאגיד השידור הציבורי ביקר בחריפות את מתווה הפשרה בין הצדדים והוא כלל לא הוזמן להתייעצויות עם נתניהו בנושא, שבסופן הכשיר מנדלבליט את ההסכם.

 

ביום חמישי סיכמו נתניהו וכחלון על סגירת חטיבת החדשות של התאגיד. לפי ההסכם, חטיבת החדשות של רשות השידור, שנמצאת כיום בפירוק, היא שתמשיך לפעול ולשדר חדשות עד להקמת חטיבת חדשות חדשה.

 

מנדלבליט עצמו סבור כי אף שההסכם אינו חף מבעיות, הוא יעמוד במבחן בג"ץ אם יעתרו נגדו. היועץ אף טען בהודעה שפורסמה היום מטעמו כי "עצם העיסוק של ראש הממשלה במתכונת הנוכחית בחוק השידור הציבורי הישראלי אינו מעורר חשש לניגוד עניינים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
כחלון לצד נתניהו בבית שמש
צילום: עמית שאבי
מומלצים