שתף קטע נבחר

העליון על ריקון מכל האמוניה: חיפה כימיקלים מחזיקה באחריות על עובדי המפעל והמפעלים האחרים

בין שאר ההחלטות שנקבעו לאחר הדיון הארוך בבית המשפט העליון, נכתב כי הפרקליטות תודיע עוד השבוע על החלופות, כמוה גם התאחדות התעשיינים תגיש תצהיר לגבי כמויות האמוניה שניתנו לתעשיינים ועד קבלת החלטה סופית לא תיכנס אניית אמוניה לחופי מדינת ישראל. ראש עיריית חיפה: "לא נפסיק עד לריקונו המלא של מערך האמוניה"

פרק נוסף נרשם היום (ג') בבית המשפט העליון במסגרת הסאגה שלא נגמרת על ריקון מכל האמוניה במפרץ חיפה. השופטים דנו בבקשת מפעל חיפה כימיקלים להארכת המועד שנקבע לריקון המכל (שאמור להיות בסוף השבוע האחרון), וזאת על מנת שלא יהיה צורך, לדבריהם, בסגירת המפעל ופיטורי עובדיו. כן טענו אנשי חיפה כימיקלים כי סגירה בעת הזו תגרום נזק כבד למשק ולתעשייה הזקוקה לאמוניה שמספק המפעל.

 

כזכור, במהלך הדיונים שקדמו לדיון היום התברר כי רק כ-3% מהאמוניה שבמכל מיועדת למפעלים אחרים, וכל השאר מיועד לצרכי מפעל חיפה כימיקלים המייצר דשנים.

בעיריית חיפה התנגדו להארכה והמומחים מהטכניון, שכתבו את דו"ח הסיכונים של המכל, הזהירו כי מילויו וחידוש המלאי לאחר שרוקן כמעט לחלוטין (במכל יש היום כ-300 טון בלבד של אמוניה), מגבירים את הסיכון לקריסתו. כמו כן, הזהירו כי כניסת אוניית האמוניה לישראל מהווה סיכון ביטחוני.

 

המדינה לא הביעה התנגדות להארכת מועד הסגירה עד ה-1 ביוני 2017 - המועד המקורי שהגדיר המשרד להגנת הסביבה לסגירת המכל. "במאזן האינטרסים הכולל, יש להורות על עיכוב ביצועו של פסק הדין עד ליום 1.6.17, על מנת לאפשר תקופת התארגנות לצרכני האמוניה", נכתב בעמדת הממשלה.

 

כמו כן, במהלך הדיון השופט חנן מלצר הזכיר לנציגי חיפה כימיקלים כי כבר לפני שנתיים נקבע שעד ה-1 במרס 2017 על המפעל להיערך לאלטרנטיבות למכל. "או במתקן החלופי שלא הגשתם הצעות, או לפתרונות אחרים. בכל מקרה ב-1.3.17 הפעילות שלכם הייתה אמורה להיפסק וזה (ההחלטה. א"ר) היה לפני שנתיים".

 

השופט מלצר אף ציין כי בדיון לפני שנה, עלתה אפשרות סבירה שהמכרז להקמת מפעל אמוניה בנגב ייכשל, "נערכנו לכשלון, חייבנו את התעשיה להציג לנו אופק ומשרד האוצר נפגש איתם.

 

"אם זה חשוב למשק זה חשוב לממשלה ללא קשר לתעשייה. תפקיד הממשלה להיכנס ולהסדיר את הטיפול. הממשלה במקרים כאלה צריכה למצוא פתרון על חשבונה או בעזרתה".

 

בתום הדיון הממושך קבע בית המשפט העליון כך:

פרקליטות המדינה תודיע עד יום חמישי הקרוב, ה-6 באפריל 2017, על החלטת השר להגנת הסביבה לגבי החלופות הנידונות כעת על ידו למעט החלופה הסודית. במידת הצורך תוגש הצהרה מגובה בתצהיר לגבי הסיכונים הכרוכים בהכנסת אנייה.

בא כוח התאחדות התעשיינים יגיש עד יום חמישי הקרוב, ה-6 באפריל 2017, תצהיר לגבי כמויות האמוניה שניתנו לתעשיינים: כמה נצרכו, כמה אוחסנו ומה מידת הצריכה החודשית לכל מפעל.

באי כוח שאר הצדדים יוכלו להגיב על הנתונים עד יום ראשון, ה-9 באפריל 2017.

פרקליטות המדינה תגיש חוות דעת על החלופה הסודית בדבר מילוי מלא או חלקי.

לאור הצהרות חיפה כימיקלים, כי תיאלץ לסגור את המפעל ולפטר עובדים, האחריות למצב שנוצר הן כלפי העובדים והן כלפי מפעלים אחרים רובצת לפתחה של חיפה כימיקלים בלבד.

עד להחלטה זו לא תיכנס אניית אמוניה לחופי מדינת ישראל. במידה והמדינה תבקש להכניס אנייה היא מחויבת להגיש תצהיר המתייחס להיבטים הביטחוניים והבטיחותיים הנוגעים למסוכנות האנייה.

הדיון במחוזי בנוגע לריקונו המוחלט של המכל יתקיים כסדרו ביום חמישי הקרוב, ה-6 באפריל 2017.

פסד דין יינתן לאחר שהטיעונים הושלמו.

 

ראש העיר חיפה, יונה יהב, שהגיע לדיון, אמר בעקבות ההחלטה: "לפנינו עוד דרך ארוכה. ידענו שמדובר במאבק ארוך ועיקש, ולא נפסיק עד לריקונו המלא של מערך האמוניה מהמפרץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים