שתף קטע נבחר

8 הכנות לזוג שמבקש לשרוד את ליל הסדר

טועה מי שחושב שההכנות לליל הסדר באות לידי ביטוי רק בניקיונות, הכנת תבשילים מיוחדים ועריכת השולחן. למעשה, זוהי רק התפאורה, ואם רוצים שליל הסדר יעבור בשלום, מוטב לערוך ניקיונות במתחים המשפחתיים ולדאוג מראש ליצור אווירה נעימה

ליל הסדר הנחגג במסגרת משפחתית בא לספר על יציאת בני ישראל ממצרים. הוא גם בא לספר את הסיפור המשפחתי שלנו, העובר מדור לדור. ביום זה מתאספים בני המשפחה ומקיימים מפגש משפחתי סביב שולחן החג לארוחה חגיגית ולקריאת ההגדה. מפגש המצריך ישיבה משותפת עם המשפחה, מציף את היושבים בהרבה מאוד רגשות, ציפיות ופנטזיות. לכן הציפייה לישיבה משותפת בליל הסדר מנקזת אצל המסובים קשת רחבה של רגשות. עבור חלקם מהווה מפגש זה מעמסה לא קלה והם חשים כעס, סלידה, עוינות וכאב, ועבור אחרים מהווה מפגש זה רגשות של שמחה וכמיהה לישיבה בצוותא. מפגש זה הינו מורכב ביותר כאשר צריך לחגוג אותו אצל הורי בן או בת הזוג.

 

הקשר הזוגי נושא בחובו מחויבות גם למשפחה המורחבת. אומנם בחרתי את בן או בת זוגי, אך לא את משפחתו. בערב זה אנו נאלצים לשבת שעות רבות במחיצתם ולוותר על ההמצאות עם משפחת המקור. ישנם זוגות שרק ההחלטה היכן לחגוג את הפסח מהווה פתח למריבות, כאשר כל צד מושך למשפחה שלו. לעיתים אם אחד מבני הזוג מוותר, המשפחה שלו רואה בכך כניעה וחולשה. באופן כללי, הרצון של ההורים להשאיר את המצב כפי שהיה לפני בניית הזוגיות, פוגע בבני הזוג ומביא את הבן או הבת להימצא בלימבו שבין הוריו ובין בת או בן הזוג, ומוביל אותם למאבקי כוח.

אוי לא, הנה זה מתחיל שוב (צילום:  Shutterstock) (צילום:  Shutterstock)
אוי לא, הנה זה מתחיל שוב(צילום: Shutterstock)
 

לאחר קבלת ההחלטה, מהווה ליל הסדר מפגש בין מסורות וערכים שונים. בכל בית נהוגים כללים ומנהגים שעוברים מדור לדור, אשר אינם ידועים לבן הזוג המצטרף. מאוד רצוי, אם כן, להכיר את המנהגים הללו ולכבד את הדרך השונה שלהם. נקודה נוספת שיש לשים אליה לב היא שמערכת היחסים בין הזוג למשפחתם נבנית לאורך השנה, כאשר ליל הסדר מהווה מראה למצב היחסים בניהם. על כן כאשר מערכת היחסים בין בני הזוג טעונה, ערב זה יקבל הכבדה נוספת על היחסים הזוגיים ויהווה מקור מתחים נוסף לבני הזוג. אך אם מערכת היחסים טובה ופתוחה, גם בליל הסדר התחושה תהיה טובה ונעימה, כמו תבשיל שיוצא מסיר שהינו טעים ומענג. ומאחר שלא ניתן להתעלם או להסתיר את היחסים המשפחתיים, יוצא מכך שבליל הסדר המריבות, המתחים, חילוקי הדעות והפערים עולים ביתר שאת.

 

מערכת היחסים בין בן הזוג המצטרף למשפחת בן הזוג השני, לא תמיד מושלמת, לכן יש לעשות עבודת הכנה לפני החג ולהתכונן למפגש מורכב זה. טועה מי שחושב שההכנות לליל הסדר באות לידי ביטוי רק בניקיונות, הכנת תבשילים מיוחדים ועריכת השולחן. למעשה, זוהי רק התפאורה שלתוכה נכנסים השחקנים שהינם בני המשפחה המשתתפים בסדר, וממלאים את התפקיד אותו מלאו במשך כל השנה. לכן, אם רוצים שליל הסדר יעבור בשלום, יש לערוך ניקיונות במתחים המשפחתיים, לרקוח תבשילים שיהיו ערבים לכולם, ולדאוג מראש ליצירת אווירה נעימה, הכנסת תוכן חיובי ועריכת תיאום ציפיות. לשם כך יש להתכונן הרבה לפני ליל הסדר, כי "מי שטורח בערב שבת, אוכל בשבת". להלן 8 הכנות שתוכלו לעשות לקראת ליל הסדר.

 

1. להורים - כבדו את החלטת בני הזוג, ואל תתערבו.

 

2. למארחים - גלו גמישות! בבתים רבים הסדר מהווה מקום מפגש לערכים ומסורות שונות. גלו גמישות ויצירתיות, ובנו מערך סדר חדש ומקורי שמראה על התחשבות בבן הזוג החדש שהצטרף למשפחה.

 

3. למארחים - תנו מטלות: ליל הסדר מהווה הזדמנות לקרב את בן הזוג למשפחה. אז דברו עם בן הזוג שהצטרף, ותנו לו משימה בליל הסדר. זה יגרום לתחושת מעורבות וקרבה.

כל משפחה וההרגלים שלה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
כל משפחה וההרגלים שלה(צילום: Shutterstock)
 

4. למארחים - התמודדו עם הפערים: לפני החג הכירו את הפערים בין הרצוי למצוי. אם הפערים גדולים מדי ואינם ניתנים לגישור, אזי יש לשקול מחדש מי יהיה בסדר ואיך הוא יתנהל. כמו כן, יש לנסות לנהל שיחות ולבדוק האם פערים אלו ניתנים לגישור.

 

5. למארחים - למדו לוותר: אם ילדכם אינו רוצה לקחת חלק בסדר, כבדו את רצונו ואפשרו זאת. אל תכריחו.

 

6. לבני הזוג - קבעו ביניכם דרך שבה תקבעו אצל איזה משפחה תחגגו את הסדר. אם אינכם יכולים להחליט אצל מי תחגגו, לא נורא אם כל אחד יחגוג עם משפחת המוצא שלו, או שתפתרו את הבעיה ותחגגו אצל משפחה אחרת ולא אצל אף אחד מההורים. חשוב לשים דגש לדרך קבלת ההחלטות שתכבד את כל אחד מבני הזוג.

 

7. לבן הזוג המצטרף - כבד את המנהגים של משפחתו של בן זוגך, ונסה ליהנות וללמוד ערכים חדשים.

 

8. לבן הזוג המצטרף - התנחם בעובדה שזה רק ערב אחד. אם כבר בחרת להשתתף, נסה להיות נחמד כלפי הסובבים אותך וליהנות.

 

זכרו שחבל לנקז את כל האמוציות בערב זה. נסו להשאיר את המתחים מאחוריכם ופנו מקום לתחושה נעימה. אם לא מצליחים, לא נורא. יש לנו שנה להתכונן לליל הסדר הבא.

 

חג שמח!

 

ד"ר רונית כהן זמורה היא מטפלת זוגית ומשפחתית

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אם הזוגיות בעייתית, גם ליל הסדר ייתקל בקשיים
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים