שתף קטע נבחר

תיעוד מהגבול: פצועים סורים מועברים לטיפול בישראל

גבר, ארבע נשים ושני ילדים, שנפגעו מרסיסי ההפצצות במהלך הלחימה ליד הגבול, פונו בסוף השבוע לקבלת טיפול בבתי חולים בארץ. קצין צה"ל שנמנה עם כוחות הסיוע: "בגלל המצב המורכב הקפצנו צוותים נוספים מכלל המרחב"

 

 

ברקע המחלוקת בקבינט המדיני-ביטחוני בשאלה האם על ישראל להעניק טיפול רפואי לילדים שנפגעו מגז סארין בתקיפה הכימית באידליב, הותר אחר הצהריים (יום א') לפרסום כי בסוף השבוע נקלטו בארץ שבעה פצועים סורים מההפצצות בכפרים הסמוכים לגבול.

 

בסך הכול נקלטו לטיפול בישראל גבר אחד, ארבע נשים ושני ילדים, שנפגעו מרסיסי ההפצצות במהלך הלחימה בסוריה. בין הפצועים פעוטה בת 3 שנפצעה קשה בראשה. בעקבות צורך מיידי בפינוי למוסד רפואי, פונתה הילדה ביחד עם אמה במסוק לבית החולים רמב"ם בחיפה. שאר הפצועים פונו לבתי חולים בצפון הארץ על ידי הצוותים הרפואיים של צה"ל.

הסיוע לפצועים מעבר לגבול (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הסיוע לפצועים מעבר לגבול(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

את הפינוי ניהלו צוותי הרפואה של עוצבת הבשן וחטיבת הגולן והחרמון, בתגבור כוחות מהגדודים המתאמנים באזור. קצין מבצעים רפואה באוגדה 210, סגן עומרי כספי, אמר כי "קיבלנו דיווח על פצועים שמגיעים והתחלנו להתכונן. ברגע שראינו את אופי האירוע ואת זה שמדובר בסופו של דבר בשבעה פצועים באורח דחוף - פצועים מסובכים ומורכבים מאוד - החלטנו להקפיץ צוותים נוספים שהגיעו מכלל המרחב, ואף בחרנו להסתייע במסוק של חיל האוויר שעזר לנו לפנות אותם ולתת להם את הטיפול המיטבי".

 

כוחות צה"ל מטפלים בפצועים סורים שהגיעו לגבול ברמת הגולן החל משנת 2013. מאז ועד היום טופלו בישראל כ-3,000 סורים, 600 מהם בשנת 2016. בין הפצועים גברים, נשים וילדים. כ-20% מהסורים שטופלו בישראל הם ילדים, וכ-10% נשים. בשנה הראשונה לטיפול, הוקם בית החולים-שדה "תכלת ארגמן" סמוך לגבול ברמת הגולן, שפעל במשך כשנתיים עד להפסקת פעילותו בתחילת 2015, ופורק באופן סופי בסוף שנת 2016.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

נשיא המדינה ריבלין בביקורו בבית החולים בנהריה (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום, לע
נשיא המדינה ריבלין בביקורו בבית החולים בנהריה(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

כיום, הטיפול בסורים מתרחש עם ההגעה לגבול, לרוב בשעות החשכה, ועד לקליטתם על הגדר. בשלב זה כוחות צה"ל מעניקים להם טיפול ראשוני ומציל חיים, תוך ייצוב הפצועים ופינויים המהיר ככל הניתן לבית חולים. כ-70% מהפצועים הסורים קיבלו טיפול בבית החולים בנהריה, וכ-20% מהפצועים טופלו בבית החולים זיו בצפת. 10% נוספים קיבלו טיפול בבתי חולים אחרים בצפון הארץ וברחבי המדינה.

 

בין הפצועים שהועברו לבית החולים רמב"ם בחיפה גבר בשנות ה-40 לחייו, שניסה ככל הנראה להציל קרובי משפחה ממבנה שקרס עקב פיצוץ. בזמן ששהה במבנה אירע פיצוץ נוסף שהביא לפציעתו. הוא סובל מפציעות פנימיות וכן פציעות בחזהו ונכנס מיד לחדר הניתוח לייצוב מצבו.

 

יחד עמו הגיעה גם כאמור פעוטה כבת שלוש שסובלת מפגיעת ראש. לדברי ד"ר דוד הוכשטיין, רופא בכיר ביחידת הטראומה של רמב"ם, הפעוטה הובאה לבית החולים במצב מסכן חיים ונכנסה אף היא לניתוח חירום עם הגעתה. מצב הפצועים מוגדר כעת יציב.

 

בתוך כך, נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ביקר היום בבית החולים בנהריה, שבו מאושפזים פצועים סורים. "מה שקורה בסוריה מבחינה אנושית קודם כל מחייב תשומת לב של העולם כולו שכן זה חורג מסכסוך מקומי או מאבק בין כוחות", אמר הנשיא. "ואנחנו שנמצאים בעין הסערה, כשמסביבנו מתחוללים הדברים האלה, כעם שהקים את מדינתו ומקיים את חייו יחד למרות הקשיים, אנחנו יודעים שגם למאבקים יש גבולות ואני חושב שמה שנעשה בסוריה מחייב תשומת לב של העולם כולו ובוודאי תשומת לב שלנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
מסייעים לפצועים הסורים
צילום: דובר צה"ל
מומלצים