שתף קטע נבחר

סטודנט חושף: כך עובדים במפעל שמייצר עבור אפל בסין

משמרות שנמשכות 12 שעות, המתנה של שעות למכשיר הבא בפס הייצור, נזיפות וקנסות למי שמתעייף - וגם שכר לא גבוה. דז'יאן זאנג, סטודנט באוניברסיטת ניו-יורק, עבד שישה שבועות במפעל ליד שנגחאי וסיפר בראיון ל-Business Insider על חוויותיו

עובד בהסוואה: דז'יאן זאנג, סטודנט באוניברסיטת ניו-יורק, עבד בקיץ 2016 במשך שישה שבועות במפעל פגטרון ליד שנגחאי, שבו בין היתר מייצרים אייפונים עבור חברת אפל, בלי שאף אחד ידע שהוא אמריקני. בראיון מקיף ל-Business Insider סיפר הסטודנט על חוויותיו מהמפעל.

 

זאנג סיפר כי הוא שובץ למשמרת הערב והלילה, שנמשכת 12 שעות - כולל הפסקות ושעות נוספות. המשמרת מתחילה בשעה 19:30 ולכן היה עליו לצאת מאזור המגורים כחצי שעה לפני כן. לדבריו, העבודה שלו הייתה די מונוטונית. לכל עובד ב"פס הייצור" הייתה משימה אחת בהרכבת האייפון שעליו היה לבצע.

 

עובדים במפעל. מתוך כתבה ב"ידיעות אחרונות", 26 באפריל 2016 ()
עובדים במפעל. מתוך כתבה ב"ידיעות אחרונות", 26 באפריל 2016

 

בתחילה הוא חיבר את הרמקול של האייפון בפס הייצור של האייפון 6S, אבל מאוחר יותר הוא עבר לפס יצור של האייפון 7. לדבריו, בתפקידו הראשון כל מה שהיה עליו לעשות הוא לקחת אייפון מקופסה, להבריג את הרמקול למכשיר, ואז להכניס אותו לקופסה ולהמתין לאייפון הבא. "ביצעתי את אותה פעולה שוב ושוב ושוב - לאורך כל היום", הוא סיפר בראיון. זאנג - שמתכוון לעבוד בארגון לזכויות אדם לאחר סיום לימודיו - סיפר כי כתוצאה מכך הוא ישב לפעמים שעות מבלי שעשה דבר, כיוון שהעובדים שלפניו התעכבו.

 

הוא הוסיף כי העובדים אינם מורשים לדבר זה עם זה, נאסר עליהם לקום ממקומם וגם הם אינם מורשים ללכת לשירותים - פרט לזמני ההפסקות. הסטודנט האמריקני אמר כי בעיקר במקרים שבהם היה צריך לשבת ללא מעש בהמתנה לאייפון הבא - קשה היה שלא להירדם. לדבריו, עובדים שנשענים על השולחן כשאין להם עבודה זוכים לצעקות מצד המפקחים. אחד העונשים ל"מנמנמים" הוא לעמוד עד סוף משמרת הלילה.

 

וכך נראה הקמפוס בארה"ב (צילום מסך) (צילום מסך)
וכך נראה הקמפוס בארה"ב(צילום מסך)

 

לאחר שעתיים של עבודה רצופה מקבלים העובדים 10 דקות הפסקה. לדבריו, עובדים רבים מנצלים את הזמן כדי ללכת לשירותים או לשתות מים, אך יש כמה שמנסים לתפוס תנומה קצרצרה. במהלך המשמרת יוצאים העובדים גם להפסקה הנמשכת 50 דקות - שבה הם מגיעים לקפיטריה כדי לאכול. לדבריו, הארוחה כוללת ירקות, בשר וגם אורז. הוא הוסיף כי לפעמים יש גם פירות. זאנג סיפר כי חלק מהעובדים מסיימים לאכול מהר כדי לישון עוד כמה דקות על ספות "שאינן כל כך נוחות" המפוזרות באזור הקפיטריה.

 

לאחר שהמשמרת מסתיימת מורשים העובדים לחזור למעונות כדי לישון. זאנג סיפר כי הוא חלק חדר עם שבעה עובדים נוספים. לדבריו, אם היה לו מזל - היו במקלחות מים חמים. הוא הוסיף כי בחלק מהימים לא היו מים חמים במקלחות ואפילו היו ימים שבהם לא היה מים בכלל. הוא סיפר כי הארוחות אינן רעות וכי עלותן נעה בין 5 ל-8 יואן (עד 1.16 דולר). הוא סיפר כי אחרי המשמרת מתקשים העובדים לישון והם יוצאים לשחק במשחקי וידאו בשעת בוקר מוקדמת או צופים בסרטים.

 (צילום: GSM Israel) (צילום: GSM Israel)
(צילום: GSM Israel)

 

ומה בנוגע למשכורות? זאנג סיפר כי הוא הרוויח 3,100 יואן (450 דולר) בחודש הראשון לעבודתו במפעל. לדבריו המשכורת הבסיסית היא 2,320 יואן, אך הוא הרוויח עוד כסף בשעות נוספות. הוא הוסיף כי מדובר בסכום הגבוה ממשכורת המינימום בסין. לדבריו, בששת השבועות שבהם עבד במפעל בסין הרוויח 665 דולר. בשל המשכורת הנמוכה - עובדים במפעל שבו מייצרים אייפונים - לא יכולים להרשות לעצמם לרכוש אייפונים חדשים.

 

המפעל עצמו יושב על שטח עצום בגודל 90 מגרשי פוטבול ומעסיק כמעט 50 אלף איש. במרכזו כיכר עם תחנת כיבוי אש, משטרה ומשרד דואר. בין לבין יש מדשאות ובריכות דגים, והעובדים מתניידים בשאטלים. הסדר והדיוק שוררים בכל מקום, שכן התזמון והיעילות חשובים: שרשרת הייצור של אפל חייבת להיות מהירה ויעילה כדי לענות על הביקושים, להוזיל את עלויות הייצור - ולמקסם את הרווחים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדים במפעל בסין, ארכיון
מומלצים