שתף קטע נבחר

היום הדרמטי של טורקיה: משאל עם על הרחבת סמכויות הנשיא ארדואן

ל-55 מיליון אזרחי טורקיה ניתנת האפשרות להצביע במשאל העם הגורלי, שבו יוכרע אם המדינה תמשיך להיות רפובליקה פרלמנטרית או שכל הסמכויות יעברו לידיו של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן. הסקרים האחרונים מצביעים על יתרון קל לתומכי מחנה ה"כן". ברקע: איומים גוברים של דאעש לבצע פיגועים

 

 

הקרב המכריע של ארדואן יצא לדרך: בין 7:00 ל-8:00 הבוקר (יום א') נפתחו בטורקיה הקלפיות למשאל העם שבו יוכלו לקבוע אזרחי המדינה אם המשטר של ארצם יהפוך מפרלמנטרי לנשיאותי. ל-55 מיליון אזרחי טורקיה ניתנת הזכות להצביע בעד הרחבת סמכויותיו של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן או נגד ההצעה לבצע 18 שינויים בחוקה.

 

בסך הכול הוצבו ברחבי המדינה 167,140 קלפיות, שייסגרו לקראת השעה 17:00 אחר הצהריים. אזרחי טורקיה ששוהים מחוץ לארצם כבר הצביעו בהליך ההיסטורי. בסקרים האחרונים שפורסמו לקראת משאל העם, זוכה מחנה ה"כן" ליתרון קל על פני מחנה ה"לא". לטענת ארדואן, השינוי נחוץ על מנת לעמוד מול האתגרים הביטחוניים והפוליטיים של טורקיה. 

 

ארדואן הגיע לקלפי עם רעייתו ושניים מנכדיהם. "ערכנו משאלי עם בעבר", אמר לאחר ההצבעה, "אך המשאל הזה עוסק במערכת ממשל חדשה לרפובליקה הטורקית. זו בחירה בשינוי, עלינו לקבל החלטה לא שגרתית". נשיא טורקיה הוסיף כי הוא מקווה שהאומה תעשה את ההחלטה "הצפויה". "אני מאמין בהיגיון הדמוקרטי של האומה שלי", סיכם.   

ארדואן מצביע, היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארדואן מצביע, היום(צילום: רויטרס)

 

 

יתרון קל בסקרים למחנה ה"כן" (צילום: AP) (צילום: AP)
יתרון קל בסקרים למחנה ה"כן"(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ארדואן בעצרת ערב ההצבעה. ניצחון ישאיר אותו בכיסא עד 2029 (צילום: AP) (צילום: AP)
ארדואן בעצרת ערב ההצבעה. ניצחון ישאיר אותו בכיסא עד 2029(צילום: AP)

אם המהלך יקבל את תמיכת אזרחי טורקיה, משרד ראש הממשלה יפורק והסמכויות שלו יינתנו לנשיא. כמו כן, התיקונים בחוקה יאפשרו לארדואן למשול על ארצו עד שנת 2029. באנקרה יודעים שלתוצאת המשאל תהיה השפעה מיידית על היחסים המתוחים ממילא עם האיחוד האירופי. ברקע ההצבעה איומים של דאעש לבצע פיגועים במהלך ההצבעה. 34 אלף שוטרים הוצבו באיסטנבול כדי לשמור על הסדר.

 

ערב ההצבעה ערך הנשיא הטורקי ארבע עצרות נפרדות, שבהן קרא לתומכים להגיע בהמוניהם לקלפי ולהצביע בעד השינויים בחוקה. "16 באפריל יהיה נקודה מפנה בהיסטוריה הפוליטית של טורקיה", אמר ארדואן. ההצבעה הזאת תהפוך לאבן פינה לתחייתנו. תתקשרו לכל החברים שלכם, לבני משפחה ולמכרים, ותגידו להם ללכת לקלפיות".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מפלגת השלטון האיסלאמיסטית של ארדואן ("הצדק והפיתוח") אמנם נהנית מאהדה לא פרופורציונאלית בתקשורת הטורקית, אך התוצאות עשויות להיות צמודות. אחוז התמיכה בסקרים האחרונים ברפורמה של ארדואן עומד על קצת יותר מ-51. "מחר זה יום מאוד חשוב. אתם חייבים ללכת לקלפיות", אמר ארדואן לקהל. "אל תשכחו שההצבעה הזו היא על הכבוד שלנו".

 

"השיטה הנשיאותית נחוצה להתפתחות האומה שלנו, לשגשוגה וליציבותה", אמר ארדואן, ושלהב את הקהל: "האם זה 'כן' לאומה אחת? האם זה 'כן' לדגל אחד? האם זה 'כן' למולדת אחת? האם זה 'כן' למדינה אחת? כן, כן כן!".

 

 

מתנגדיו של ארדואן טוענים שניצחון של הנשיא יהפוך את טורקיה, שעצרה 40 אלף איש אחרי ניסיון ההפיכה שכשל והדיחה עוד 120 אלף מעבודותיהם, לדיקטטורה. מדינות המערב מתחו ביקורת על התגובה התוקפנית של הנשיא לניסיון ההפיכה ועל יחסיו העכורים עם האיחוד האירופי. טורקיה נמצאת כבר עשור במו"מ להצטרפות לאיחוד, אך לאחרונה היחסים בשפל והצטרפותה לאיחוד כרגע לא נמצאת על הפרק.

 

ארדואן זעם על מנהיגים באירופה שאוסרים על שרי ממשלתו להשתתף בעצרות לקראת משאל העם והשווה את התנהגותם לזו של הנאצים. על רקע המתיחות הזו אמר ארדואן כי טורקיה צריכה לבחון מחדש את ההסכם עם האיחוד האירופי על הגבלת מספר הפליטים שנכנסים לשטח האיחוד.

 

הפרשנים העריכו שארדואן השתמש בעימות עם אירופה כדי לחזק את הרגש הפטריוטי בטורקיה - וכך להתחזק. "התשובה לאירופה", נכתב בעיתון שמזוהה עם השלטון לקראת משאל העם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הצבעה גורלית בטורקיה
צילום: AFP
מומלצים