שתף קטע נבחר

ארדואן לאופוזיציה ולמערב: בלי ויכוחים - העם אמר "כן"

עם דגלים וזיקוקים יצאו תומכי ארדואן לחגוג את ניצחונו הדחוק (51.4%) במשאל העם, שמעביר את טורקיה למשטר נשיאותי ומבצר את שלטונו. ארדואן: "התוצאה ברורה", האופוזיציה: "היו אי סדרים, נדרוש ספירה חוזרת". ממשלת טורקיה: "הראינו לעולם מהי דמוקרטיה, ענינו לשונאינו ולמנהיגי ההפיכה. טורקיה חדשה נולדה". גרמניה: "טוב שזה נגמר"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, נשא הלילה (ב') נאום ניצחון בעקבות הרוב הדחוק שבו זכה המחנה שלו במשאל העם על מעבר למשטר נשיאותי ועל הרחבת סמכויותיו של ארדואן. בנאומו הצהיר כי העם הטורקי קיבל החלטה היסטורית וכי מדובר ברפורמה החשובה ביותר בתולדות טורקיה. בפנייה מרומזת לאופוזיציה, שטענה לאי סדרים והודיעה כי תערער על התוצאה, אמר ארדואן: "ממחר העם שלנו צריך להתמקד במטרותינו במקום להתעסק בוויכוחים לא נחוצים".

 

במערב חוששים הלילה כי תוצאות המשאל, המבצרות את שלטון ארדואן, ירחיקו את טורקיה מהדמוקרטיה ויקרבו אותה למשטר דיקטטורי. בפנייה למדינות העולם אמר ארדואן בנאום הניצחון: "כולם צריכים לכבד את החלטת העם שלנו, בייחוד בעלות בריתנו". עדי ראייה דיווחו הלילה כי בכמה שכונות באיסטנבול יצאו תושבים למרפסות ולרחובות והיכו בסירים ובמחבתות לאות מחאה על תוצאת המשאל.

 

 
נשיא טורקיה ארדואן, הלילה. כבר מדבר על עונש מוות (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא טורקיה ארדואן, הלילה. כבר מדבר על עונש מוות(צילום: AP)

ראש הממשלה יילדירים. "זו התשובה למי שעוין אותנו" (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש הממשלה יילדירים. "זו התשובה למי שעוין אותנו"(צילום: AP)

תומכי ארדואן חוגגים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומכי ארדואן חוגגים(צילום: רויטרס)
 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ראש ממשלת טורקיה, בינאלי יילדירים, נשא גם הוא נאום ניצחון, ואמר כי "טורקיה פותחת דף חדש בהיסטוריה הדמוקרטית שלה". יילדרים הדגיש כי המילה האחרונה היא של העם, וכי העם אמר "כן". הוא הצהיר כי תוצאת המשאל היא התשובה הטובה ביותר למחבלים הכורדים, "לכל הכוחות הזרים העוינים את טורקיה" ולמי שעמדו מאחורי ניסיון ההפיכה בטורקיה בקיץ שעבר. "התוצאה הראתה לעולם כמה בוגרת הדמוקרטיה הטורקית", טען. "אף אחד אינו צריך להרגיש שבור לב – במשאל הזה אין מנצחים, כולנו עם אחד".

 

שר החוץ הטורקי מלבוט קבוסוגלו הכריז על לידתה של "טורקיה חדשה", כזו שיהיו בה יציבות ואמון.

 

ארדואן הכריז אמש על ניצחונו במשאל העם על הרחבת סמכויותיו, וטורקיה תעבור כפי שרצה למשטר נשיאותי שיבצר את שלטונו, אבל הניצחון שלו היה דחוק בהרבה מזה שציפה לו, כלל הפסדים בשלוש הערים הגדולות – וחשף עד כמה טורקיה מפולגת סביב הנהגתו רבת השנים. ארדואן השיג ניצחון בפער של פחות משלושה אחוזים – 51.4% תמכו בהצעתו לשנות את החוקה ולעבור למשטר נשיאותי ו-48.6% התנגדו לה, כך עולה מספירת 99.4% מהקולות. יושב ראש ועדת הבחירות הודיע לפני חצות באופן רשמי שמחנה ה"כן" ניצח.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

במפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר בטורקיה, מפלגת CHP, מיהרו לערער על הלגיטימיות של התוצאות, משום שוועדת הבחירות הסכימה לספור קולות במעטפות שלא נחתמו בחותמתה. לדברי המפלגה ההחלטה הזו "תפגע מאוד בלגיטימיות של התוצאות".

 

סגן יו"ר המפלגה, בולנט טזקאן, אמר כי את ההחלטה לקבל את המעטפות הלא חתומות קיבלה ועדת הבחירות ברגע האחרון. "ועדת הבחירות נכשלה – היא אפשרה להשחית את משאל העם", אמר. בוועדת הבחירות אמרו כי נאלצו לנקוט את הצעד הזה משום שמצביעים רבים התלוננו שמעטפותיהם לא נחתמו. לקראת תום הספירה הודיעה מפלגת האופוזיציה כי תדרוש לספור מחדש עד 37% מהקולות בשל "מעשים בלתי חוקיים" שנעשו לטענתה כדי לסייע למפלגתו של ארדואן לנצח.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מפלגת האופוזיציה הפרו-כורדית HDP הדגישה גם היא כי תוצאות המשאל יישארו בלתי ברורות עד שהיא תערער לוועדת הבחירות המרכזית על האי סדרים לכאורה ועד שתלונתה תיבדק. "תוצאת הממשל היא סימן ברור לכך שלא ניתן להשיג הסכמה חברתית. העובדה שחברינו לאופוזיציה יושבים בכלא, העובדה שמשאל העם נערך בתנאים של מצב חירום והעובדה שננקטו צעדי דיכוי (נגד האופוזיציה) מעיבות על המשאל ופוגעות בלגיטימיות שלו", נמסר מהמפלגה.

 

מחנה ה"לא" הצליח לנצח בשלוש הערים הגדולות ביותר בטורקיה - איסטנבול, אנקרה ואיזמיר - וגם בעיר הנופש אנטליה היתרון הוא של המתנגדים. סגן ראש ממשלת טורקיה וייסי קיינאק הודה זמן קצר לפני סיום ספירת הקולות שמחנה ה"כן" לא זכה במספר הקולות שציפה לו, גם אם הוא מוביל בהצבעה. לפי ערוץ הטלוויזיה HABERTURK שיעור ההצבעה ברחבי טורקיה היה גבוה מאוד - 86% מבעלי זכות הבחירה מימשו את זכותם.

 

מעט לפני תום ספירתם של הקולות התקשר ארדואן לראש הממשלה ולמנהיג המפלגה הלאומנית כדי לברך אותם על תוצאות המשאל. מקור בלשכתו של נשיא טורקיה אמר כי בשיחה הדגיש ארדואן שתוצאת המשאל ברורה. "אני אסיר תודה לעם הטורקי על שהביע את רצונו בקלפי", אמר ארדואן לראש הממשלה יילדרים. עם ההכרזה החלו תומכי ארדואן לירות זיקוקים באיסטנבול לאות ניצחון.

 

בנאום הניצחון אמר ארדואן גם כי בכוונתו לקדם מיד חוק שיחזיר לתוקף את עונש המוות כפי שהבטיח לעשות בעקבות ניסיון ההפיכה. עונש המוות בטורקיה בוטל ב-2004 כדי לאפשר את צירופה לאיחוד האירופי – אבל צירופה מעולם לא הושלם. ארדואן אמר הערב כי אם לא יצליח להעביר את החוק בפרלמנט – יביא אותו למשאל עם.

 

בגרמניה מזהירים: תזכרו איך התחיל היטלר

במשאל העם אתמול הוצגה לעם הטורקי ההצעה לעשות 18 שינויים בחוקת טורקיה, בכלל זה מעבר ממשטר פרלמנטרי למשטר נשיאותי. ניצחון של מחנה ה"כן" פירושו שיפורק משרד ראש הממשלה של טורקיה וסמכויותיו יועברו לנשיא. התיקונים בחוקה יאפשרו לארדואן לשלוט בארצו עד שנת 2029.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הקמפיין של ארדואן בעד שינוי החוקה במשאל העם הסעיר לא רק את טורקיה אלא גם את אירופה. בשבועות האחרונים מנעו גרמניה והולנד משרים טורקים להשתתף בעצרות בשטחן ולשכנע מהגרים טורקים החיים בהן להצביע בעד שינוי החוקה. הולנד אף סילקה שרה טורקית שהסתננה לתחומה. טורקיה גירשה בתגובה את שגריר הולנד, הטילה סנקציות על ההולנדים ושבה וכינתה את הגרמנים וההולנדים "נאצים" ו"פשיסטים". פרשנים העריכו שארדואן השתמש בעימות עם אירופה כדי לחזק את הרגש הפטריוטי בטורקיה - וכך להגדיל את סיכוייו לנצח.

 

שר החוץ של גרמניה, זיגמר גבריאל, היה הבכיר האירופי הראשון שהגיב על התוצאות אמש. הוא אמר כי טוב שמשאל העם הטורקי הסתיים וקרא לשמור על רגיעה: "טוב שקמפיין בחירות שהתנהלה בו מלחמה מרה, כולל כאן בגרמניה, בא אל קצו".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

פיטר אלטמייר, ראש הסגל של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, אמר כי התוצאות בטורקיה מעידות על "דיון פוליטי תוסס", אך קרא לחכות לתוצאות הרשמיות. כשנשאל אם ההצבעה בטורקיה הייתה חופשית ודמוקרטית הוא השיב כי ממשלת גרמניה תתייחס לתוצאה כשהיא תהיה רשמית וכשהמשקיפים שבחנו את המשאל יקבעו אם הוא התנהל באופן הוגן. אקסל שאפר, בכיר מפלגת SPD הגרמנית, הזהיר כי רוב שמושג בהצבעות דמוקרטיות עלול לשמש נגד הדמוקרטיה עצמה – וביקש להזכיר לטורקים כי בבחירות הדמוקרטיות לפרלמנט הגרמני ב-1933 עלה לשלטון אדולף היטלר, וכי הן הובילו את גרמניה לתהום.

 

מועצת אירופה קראה הלילה להנהגת טורקיה לשקול היטב את צעדיה הבאים: "בהתחשב בתוצאה הצמודה הנהגת טורקיה צריכה לחשוב היטב על המהלכים הבאים שתנקוט. חשוב מאוד להבטיח את עצמאות מערכת המשפט בהתאם לעקרונות שלטון החוק המעוגנות באמנה האירופית לזכויות אדם. מועצת אירופה, שטורקיה היא חברה מלאה בה, נכונה לסייע למדינה בתהליך הזה".


פורסם לראשונה 16/04/2017 22:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תומכי ארדואן חוגגים
צילום: רויטרס
מומלצים