שתף קטע נבחר

ברגותי לניו יורק טיימס: "חייבים לשבות רעב נגד האפרטהייד המשפטי"

מנהיג המחאה של 1,187 אסירים פלסטינים פרסם מאמר בעיתון האמריקני, לפיו "ניסינו כל דרך אחרת, וזו הדרך השקטה ביותר להתנגד". הוא סיפר על התעללות שחווה לטענתו בכלא והבטיח: "השלשלאות יישברו לפנינו". מתאם פעולות הממשלה בשטחים נגד העיתון: "שכחו לציין שהוא רוצח"

 

 


משירות בתי הסוהר (שב"ס) עדכנו הבוקר (יום ב') כי 1,187 אסירים ביטחוניים פלסטינים מתוך כ-6,200 המוחזקים בכמה בתי סוהר שונים בישראל שובתים רעב לפי שעה. מרואן ברגותי, העומד בראש המאבק שהוביל לשביתה הסביר במאמר דעה ל"ניו יורק טיימס" את הסיבות לפתיחת השביתה וטען כי "אין דרך אחרת מלבד לשבות רעב". מתאם פעולות הממשלה בשטחים תקף את העיתון, שציין כי ברגותי הוא "מנהיג פלסטיני וחבר פרלמנט": "שכחו לציין שהוא רוצח וטרוריסט שעמד בראש ארגון טרור".

 

האסירים, רובם אנשי פתח והחזית העממית, הודיעו אמש על פתיחת השביתה, ללא הגבלת זמן. "לאחר שביליתי את 15 השנים האחרונות בכלא הישראלי, הייתי הן עד והן קורבן למערכת הבלתי חוקית של מעצרים שרירותיים וטיפול נוראי באסירים הפלסטינים. לאחר שניסינו לנצל כל אופציה אחרת, החלטתי כי אין כל ברירה מלבד להתנגד להתעללות הזו על ידי שביתת רעב", כתב ברגותי בעיתון האמריקני.

 

אתמול בצהריים דווח כי מאות אסירים הצטרפו למחאה, ומשב"ס נמסר כי נגד האסירים שישבתו רעב יינקטו מיד צעדים משמעתיים, וכי בהתאם למדיניות השר לביטחון פנים שב"ס אינו מנהל משא ומתן עם האסירים. אתמול בצהריים ערך השר לביטחון פנים גלעד ארדן שיחת ועידה והערכת מצב עם נציגי שב"ס, המשטרה, צה"ל, שב"כ ומשרד הבריאות.

"ישראל לא תשבור את הרוח הפלסטינית". מרואן ברגותי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"ישראל לא תשבור את הרוח הפלסטינית". מרואן ברגותי(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

משב"ס נמסר הבוקר כי "שביתת רעב בבית הסוהר מסכנת את בריאותו וחייו של אסיר הנתון במשמורת המדינה האחראית לשלומו, ומפרה את הסדר והמשמעת בבתי הסוהר. כל שכן שביתת רעב מאורגנת. שירות בתי הסוהר החל בנקיטת צעדים משמעתיים כלפי השובתים, ובנוסף הועברו כמה אסירים לאגפים נפרדים". הצעדים המשמעתיים כוללים בין היתר החרמת רכוש שניתן כפריבילגיה כמו מכשירי רדיו, טלוויזיה וציוד חשמלי נוסף, וכן החרמת אוכל שנרכש בקנטינה בכלא.

 

"שביתת רעב היא הצורה השקטה ביותר של התנגדות", חידד ברגותי במאמר הדעה בניו יורק טיימס. "היא גורמת לסבל רק לאלו שלוקחים בה חלק והן על יקיריהם, בתקווה שהבטן הריקה שלהם וההקרבה שלהם יעזרו להדהד את המסר אל מעבר לגבולות תאי המאסר האפלים שלהם".

 

המנהיג הפלסטיני הרחיב בהמשך הטור על פשעים שלטענתו מבצעת ישראל נגד האסירים הביטחוניים. "עשורים של ניסיון הוכיחו כי המערכת הבלתי אנושית של כיבוש קולוניאלי וצבאי של ישראל מטרתה לשבור את רוחם של האסירים ושל העם שאליו הם משתייכים על ידי התעללות בגופם, הרחקתם ממשפחותיהם וקהילותיהם, זאת תוך שימוש באמצעים משפילים כדי לכפות שעבוד. חרף הטיפול הזה – אנחנו לא ניכנע".

מסמך הדרישות של האסירים ()
מסמך הדרישות של האסירים
 

בהמשך פירט ברגותי על עברו במערכת הכליאה הישראלית וסיפר כי נכנס לראשונה לכתליה כאשר היה בן 15 בלבד. הוא סיפר על התעללות שחווה לטענתו במהלך חקירה בגיל 18 שהשאירה בו צלקות, וכן סיפר כי גם בנו שהה בכלא הישראלי למשך כמה שנים.

 

"היהירות של הכובש והמדכא וכל של תומכיו גורמת להם להיות חירשים לאמת הפשוטה הזו: השלשלאות שלנו יישברו לפני שאנחנו נישבר, מכיוון שזהו טבע האדם לענות לקריאה לחופש בכל מחיר", כתב ברגותי. "אסירים ועצורים פלסטינים סובלים מהתעללות, טיפול משפל ובלתי אנושי וכן רשלנות רפואית. רבים מתו במעצר, וכן אסירים ובני משפחותיהם ממשיכים להיות יעד למדיניות הישראלית של ענישה קולקטיבית. דרך שביתת הרעב שלנו – אנחנו רוצים לשים קץ לכך.

 

"ישראל ייסדה מערכת משפט כפולה, מעין אפרטהייד משפטי, שמספק כמעט פטירה מעונש לישראלים שמבצעים פשעים נגד פלסטינים אך בו-זמנית מרשיע נוכחות והתנגדות פלסטינית. בתי המשפט הישראליים הם העמדת פני צדק וכלי מובהק של הכיבוש. רק סיום הכיבוש יביא סוף לחוסר הצדק הזה ולהולדת השלום".

 

מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי תקף את הניו יורק טיימס על שהשמיטו את היותו של ברגותי רוצח ומחבל שפיקד על ארגון טרור ואחראי על רציחתם של ישראלים רבים. "לפי העיתון האמריקני, הוא מנהיג פלסטיני וחבר פרלמנט, אולם משום מה עורכי העיתון שכחו לציין כי הוא אחראי באופן ישיר לרציחתם של ישראלים רבים כאשר פיקד על ארגון הטרור 'גדודי חללי אל-אקצה' במהלך האינתיפאדה השנייה", נמסר ממשרדו. "מוטב היה לציין בסוף המאמר כי ב-2004 הוא הורשע, לאחר משפט הוגן וללא שיקולים פוליטיים, ברצח וביצוע פעולות טרור ועל כן נידון לעונש של חמישה מאסרי עולם בכלא ו-40 שנות מאסר. הוא רוצח וטרוריסט".

 

מוקדם יותר החודש נחשף ב-ynet המסמך שכולל 13 דרישות של האסירים משב"ס, ובהן דרישה עיקרית ששב"ס יתקין באגפים טלפונים ציבוריים, בדומה לטלפונים שמותקנים עבור אסירים פליליים. הדרישה השנייה מכוונת גם לצלב האדום, והיא השבת נוהל של שני ביקורים בחודש של בני משפחות האסירים. לפני תשעה חודשים צמצם הצלב האדום את ביקורי המשפחות לפעם בחודש במקום פעמיים, ככל הנראה בעקבות בעיות פיננסיות. הצלב האדום מממן את הבאת בני המשפחות באוטובוסים מהגדה המערבית ומרצועת עזה לבתי הכלא.

 

אבו מאזן: "הם גיבורים, על העולם לסייע"

בתוך כך שיגר היום הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ברכה לרגל יום האסיר וכינה את האסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל גיבורים. הוא הדגיש כי יימשכו המאמצים להבטיח את שחרורם ולהפסיק את סבלם והבהיר כי סוגיית האסירים תהיה תמיד המרכזית עבור העם הפלסטיני והנהגתו.

 

אבו מאזן קרא לקהילה הבינלאומית להתערב במהירות ולהציל את חיי האסירים הפלסטינים במחאה על התנאים ההומניטריים הקשים שבהם הם חיים בבתי הכלא בישראל, כדבריו. עם זאת הוא נמנע מלהזכיר את מנהיג השביתה מרואן ברגותי בשמו. בנוסף הזהיר אבו מאזן מפני החרפת המצב בשל "העקשנות של ישראל וסירובה להיענות לדרישות ההומינטריות הצודקות של האסירים".

 

במקביל התקיימו בצהריים עצרות בערים הפלסטיניות לרגל יום האסיר שבהן השתתפו אלפים. העצרות מתנהלות בשקט יחסי אך ישנו חשש במערכת הביטחונית מפני השילוב בין יום האסיר לשביתת האסירים. עם זאת כאמור לא נרשמו עד כה עימותים בין פלסטינים לכוחות הביטחון.

 

רענן בן צור ואליאור לוי השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מרואן ברגותי
צילום: רויטרס
מומלצים