שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

יום השואה: אלו הן הזכויות הכספיות שמגיעות לניצולים

בזכות ולא בחסד: שינויים רבים שחלו בשנה האחרונה בארץ ובחו"ל, הרחיבו את מעגל מקבלי הקצבאות והגדילו את כמות הזכאים לפיצוי בקרב ניצולי השואה. מדריך

בישראל חיים כיום כ-200 אלף ניצולי שואה, רבים מהם אינם יודעים מהן הזכויות וההטבות המגיעות להם על פי חוק בארץ ובעולם. זכויות אלו מגיעות מגופים בכל העולם, והן משתנות לעיתים קרובות. הניצולים והצאצאיהם מתקשים לעקוב אחר החידושים ולמצות בהצלחה את זכויותיהם.

 

"בשנה האחרונה היו שינויים משמעותיים שהרחיבו את מעגל מקבלי הקצבאות החודשיות", מציינת מייסדת ומנכ"לית עמותת אביב לניצולי השואה, עו"ד אביבה סילברמן. "התקבלו החלטות מנהליות שהכירו באוכלוסיות חדשות כזכאיות לקצבאות חודשיות, עודכנו תגמולים לניצולי ועוד".

 

בעזרת עמותת אביב לניצולי השואה, המסייעת לניצולי השואה למצות את זכויותיהם ללא תשלום, ynet מציג את כל העדכונים שבוצעו בתחום זכויות הניצולים במהלך השנה האחרונה.

 

קצבה חודשית לעובדי כפייה ולילדים שהתלוו להוריהם בעבודות כפייה

במהלך שנת 2016 התקבלה החלטה מנהלית לפיה מי שהיו ילדים שהתלוו באופן קבוע ורציף לאחד מהוריהם בעבודות כפייה במדינות שפעלו בהשראה ובהשפעה של שלטון גרמניה הנאצית וגרורותיה - יהיו זכאים לקצבה.

 

הזכאות כוללת מספר תנאים:

הילד התלווה בעת שההורה ביצע עבודה בכפייה על פי צו שלטוני שהוצא נגד יהודים במשך תקופה רצופה ומשמעותית, גם אם הילד עצמו לא עבד בשום עבודה.

הילדים וההורים היו צפויים לעונש לולא ביצעו את העבודה.

היו זכאים לתגמולים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים אילו עלו לארץ עד 1.10.53

 

אותם ילדים זכאים לקבל קצבה חודשית וסיוע בשווי התגמולים וההטבות הניתנים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים. החלטה זו מצטרפת להחלטה מנהלית קודמת שהתקבלה בחודש דצמבר 2015, והתייחסה לזכאותם לקצבה חודשית של ניצולי שואה שהועסקו בעבודת כפייה במשך תקופה רצופה על פי צו שלטוני במדינות שפעלו בהשפעה של שלטון גרמניה הנאצית.

 

המשמעות של שתי החלטות מנהליות אלו היא הוספה של אלפי ניצולי שואה למעגל ניצולי השואה אשר מקבלים קצבאות חודשיות. (לטופס בקשה ולמידע נוסף לחצו כאן)

 

עדכון התגמולים לניצולי שואה עם הכנסות נמוכות

לפני כחצי שנה הוגדלו שיעורי התגמולים החודשיים המשולמים לפי חוק נכי רדיפות הנאצים, חוק נכי המלחמה בנאצים וחוק הטבות לניצולי השואה. שינוי השיעורים חל רטרואקטיבית מה-1 באוקטובר 2015 וההפרשים שולמו במסגרת תגמול חודש נובמבר 2016.

 

כמו כן, עודכנו מדרגות התגמול לפי הכנסה ותגמול המוגדל לפי הכנסה, לפי חוק נכי רדיפות הנאצים וגם לפי חוק נכי המלחמה בנאצים, רטרואקטיבית מה-1 באוקטובר 2015. תגמול זה ניתן לניצולי שואה אשר הכנסתם מתחת לתקרות שנקבעו, בהתאם לאחוז הנכות הקבוע להם. משמעות העדכון שהתגמול גדל.

 

בנוסף, ייתכן כי ניצולים שהגישו בעבר בקשה לקבלת תגמול או תגמול מוגדל ונדחו בשל הכנסות מעל לתקרה שהייתה בעבר, יוכלו לקבל הכרה בזכאות לתגמול או תגמול מוגדל בעקבות עדכון המדרגות. (למידע נוסף לחצו כאן)

 

הכרה בערים נוספות בבולגריה וברומניה במסגרת חוק הגטאות הגרמני

רשימת הגטאות על פיה קובעים הגרמנים זכאות לפיצויים על עבודה בגטו התרחבה, וכעת היא כוללת רבות מערי בולגריה וערים ספורות מרומניה. לפיכך, מומלץ למי שהיה בערים אלו ועבד במהלך התקופה בה הוכרה העיר כגטו, להגיש בקשות לגרמניה לקבלת פיצויים על עבודה בגטו.

 

יש שני סוגי פיצויים על עבודה בגטו: פיצוי חד פעמי בסך 2,000 אירו מקרן הגטאות הגרמנית ורנטה סוציאלית קבועה מהביטוח הלאומי הגרמני על עבודה בגטו.

 

בנוסף, כל מי שעבד בגטו ללא כפייה והגטו בו עבד מופיע ברשימת הגטאות הגרמנית, גם אם עבד לתקופה קצרה, יכול להגיש בקשה להכרה לפי חוק הגטאות הגרמני.

 

"ההכרה מזכה בתשלומים רטרואקטיביים משנת 1997, שיכולים להגיע לאלפי ואף עשרות אלפי אירו, לצד קצבה שנעה בטווח של עשרות ועד כ-300 אירו כל חודש", אומרת עו"ד סילברמן. "בשנים האחרונות סייעה העמותה למאות ניצולי שואה לקבל תשלומים רטרואקטיביים של עשרות אלפי אירו כל אחד".  לרשימת הגטאות העדכנית להכרה ברנטה סוציאלית לפי חוק הגטאות הגרמני לחצו כאן.

  

במקביל, מי שהיה בערים אלו בתקופת הגטו ואינו מקבל ממדינת ישראל קצבה חודשית, עשוי להיות זכאי לאחת שכזו. ההכרה בשהות בגטו גם עשויה להגדיל את אחוזי הנכות למי שכבר מוכר ברשות לזכויות ניצולי השואה.

 

בנוסף, מי שהיה בערים אלו בתקופת הגטו ונולד משנת 1928 ואילך, עשוי להיות זכאי למענק ילדות אבודה מוועידת התביעות (למידע על מענק ילדות אבודה - לחצו כאן).

 

עדכון בגובה הרנטה החודשית של מקבלי קרן סעיף 2 מטעם ועידת התביעות

בשנת 2016 עודכן גובה הקצבה החודשית של קרן סעיף 2 מוועידת התביעות, וסכום הקצבה המשולמת אחת לשלושה חודשים עלה מ-960 אירו ל-1,008 אירו (סך של 336 אירו לחודש). מקבלי הקצבה קיבלו הפרשים לפי חישוב רטרואקטיבי משנת 2014.

 

מעבר לקצבה בסך של 336 אירו, זכאים ניצולי שואה שהנם אזרחי ותושבי ישראל להשלמה בסך של מינימום 2,248 שקלים בחודש, בהתאם לאחוזי הנכות של הניצול ותקרת הכנסותיו.

 

ביטול ניכוי הרנטה מקרן סעיף 2 למקבלי תגמול מוגדל

ניצול שואה, שהוא אזרח ותושב ישראל, אשר מקבל קצבה מקרן סעיף 2 של ועידת התביעות, בסך 1,008 אירו אחת לשלושה חודשים, זכאי בנוסף לקבל תגמולים והטבות ממשרד האוצר, וכן באפשרותו לקבל הכרה בתגמול / תגמול מוגדל לפי הכנסה, על-פי הקריטריונים הקבועים בהתאם לאחוז הנכות שנקבע לו וגובה הכנסותיו.

 

במהלך שנת 2016, הכנסת אישרה תיקון חקיקה לפיו בוטל ניכוי הקצבה המשולמת על ידי קרן סעיף 2 של ועידת התביעות מה"תגמול המוגדל" המשולם על ידי הרשות לזכויות ניצולי השואה.

 

לפיכך, כבר מחודש נובמבר 2016 לא מנוכה הקצבה המשולמת מקרן סעיף 2 מה"תגמול המוגדל" למקבלי רנטה זו, וזאת רטרואקטיבית מחודש ספטמבר 2016. 

 

העלאת המענק השנתי לסכום של 3,960 שקל

על פי תיקון חקיקה שאושר לאחרונה בכנסת, עלה באופן אוטומטי סכום המענק השנתי המשולם לניצולי שואה שאינם מקבלים קצבה חודשית מאחר ועלו אחרי ה-1 באוקטובר 1953 כמו גם ליוצאי מרוקו, אלג'יר ועיראק שהוכרו כזכאים למענק שנתי בהתאם להחלטה המנהלית של שר האוצר. החל משנת 2017 עומד גובה המענק שנתי על סך 3,960 שקל (במקום 3,600 שקל לפני כן).

 

ניתן למצוא את כל הזכויות המעודכנות בארץ ובחו"ל באתר של עמותת אביב לניצולי השואה .

 

כמו גם אפשר ליצור קשר עם העמותה באמצעות האתר, לתאם פגישה לקבלת סיוע במיצוי זכויות ללא תשלום באחת מנקודות הזכות - מיצוי זכויות בקהילה, אותן מפעילה העמותה בשיתוף אשל-ג'וינט ישראל ורשויות מקומיות ברחבי הארץ (לחצו לרשימה ) ובמוקד הטלפוני: 072-2424404.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התעללות קשישים הזנחה סימנים בתי אבות קשיש קשישה בדידות בודד בודדה
מומלצים