שתף קטע נבחר

השפעת הבחירות בצרפת על השווקים - וגם על ישראל

עם היוודע תוצאות הסיבוב הראשון בבחירות בצרפת מדד הקאק הצרפתי ומדד הדאקס הגרמני מזנקים. ynet ליקט מספר תגובות של כלכלנים בכירים. "הפוטנציאל לניצחונו של מקרון בסיבוב השני נותן לשווקים סיבה טובה להניח כי גל המחשבות על יציאה מגוש האירו ייעצר ואולי אף ייפסק"

אמש התפרסמו תוצאות הסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות צרפת – עמנואל מאקרון מהמרכז קיבל כ-24% מהקולות, לעומת מרין לה-פן מהימין הקיצוני שהסתפקה בקצת פחות מ-22% מהקולות. הבוקר נפתחה בורסת פריז עם זינוק של כ-4% במדד הקאק, ואילו מדד הדאקס הגרמני עולה בכ-2%. אז  כיצד השווקים צפויים להגיב למהלך? ynet ליקט מספר תגובות של כלכלנים בכירים:

 

"השווקים נושמים היום לרווחה לאחר שהבחירות בצרפת אתמול היו בהתאם לסקרים האחרונים, בניגוד למה שנראה בשנה האחרונה עם טעויות גדולות בסקרים הן בבריטניה והן בארה"ב", אומר הכלכלן הראשי של אקסלנס, יניב חברון.

 

לפי חברון, אם לא יהיו הפתעות בסיבוב השני, מאקרון צפוי לזכות בפער משמעותי בסיבוב שני, שזה בעצם מה שמעניין את השווקים. "סימן לכך היא ההתחזקות החדה באירו במסחר באסיה לאחר פרסום התוצאות. בימים האחרונים עלה החשש שמתקפות אלימות של גורמי טרור, יחזקו את לה פן שמבטיחה לשחרר את צרפת, אבל לפחות בינתיים הן נגוזו. שקט יחסי בשבועיים הקרובים יסלול את דרכו של מקרון לניצחון גם בסיבוב השני.

 

"מקרון, שתומך בגלובליזציה ואינטגרציה עם גוש האירו, הנחשב לפרו-עסקי ובעד השוק הפתוח הוא המועמד המועדף על ידי המשקיעים, לעומת לה-פן שמצהירה על תוכנית פרוטקציוניסטית הכוללת גם היפרדות מגוש האירו".

מרין לה פן ועמנואל מאקרון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מרין לה פן ועמנואל מאקרון(צילום: AFP)
 

נתוני המקרו באירופה בסה"כ טובים

לדבריו, מכיוון שנתוני המקרו באירופה בסה"כ טובים, ולאחר שאי-הוודאות הפוליטית תסתיים סופית, "אזי בשבועות הקרובים, בהחלט נראה קפיצת מדרגה בתשואות האג"ח, שכמובן יגרור יחד עמה את התשואות בארה"ב, וכמובן גם כאן בישראל.

 

"לגבי שוק המניות, השוק האירופי הייתה העדפה שלנו מאז סוף שנה שעברה, שכן הוא הרבה יותר אטרקטיבי ממקבילו האמריקאי מבחינת פוטנציאל עלייה, צפי לרווחים ותמחור. בתקופה הקרובה, ובכלל לאחר הסיבוב השני, הוא יתפקד הרבה יותר טוב ללא אי-וודאות פוליטית וללא חשש מפירוק אפשרי באיחוד האירופי. שילוב של גורמים גם יתמכו בהתחזקות האירו.

 

"שורה תחתונה: אין ספק שיש להמתין לתוצאות של הסיבוב השני, אך כבר מעכשיו נראה את השווקים באירופה מתפקדים יותר טוב 'ללא חסמים'".

 

מנכ"ל אשרא, צחי מלאך, אמר: "למרות אנחת הרווחה בשווקים בעקבות עלייתם של מקרון ולה-פן לסיבוב השני של הבחירות לנשיאות צרפת, אנו צפויים לראות בשבועיים הקרובים הרבה עצבנות וחוסר שקט בשווקים. כשככל שהסקרים יהיו צמודים יותר ותעלה ההסתברות לניצחון של לה-פן - חוסר הוודאות יגדל ונראה את השווקים מגיבים בהתאם בירידות. בטווח הקצר צפויה עלייה קלה בשווקים ובאירו בעקבות תוצאות הבחירות אמש".

 

צרפת - שוק היעד השביעי בגודלו לייצוא ישראלי

לדבריו, במידה שלה-פן תיבחר, "ישנה סבירות גבוהה מאוד שצרפת תצא מהאיחוד האירופי ואנו צפויים לראות גידול משמעותי בתנודתיות של המטבעות השונים, כאשר, ככל הנראה, האירו צפוי לחוות פיחות משמעותי. שיקשה עוד יותר על היצואנים הישראלים לאירופה, במידה שלא גידרו את חשיפתם המטבעית. אירופה היא יעד הייצוא המוביל של ישראל, כך שתרחיש זה צפוי לפגוע בייצוא הישראלי".

 

לפי נתוני מכון הייצוא, צרפת היא שוק היעד השביעי בגודלו לייצוא ישראלי, עם ייצוא בהיקף של כ- 1.2 מיליארד דולר.

 

מנהל מסחר בדסק מט"ח בלאומי שוקי הון, רוני גיטלין, משיב על השאלה מדוע השווקים מרוצים כל כך מתוצאות הסיבוב הראשון. לדבריו, בחירת נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, והברקזיט לקחו את העולם לכיוון של אינדיבדואליזם, חזרה למדינות האם, ויציאה מהעולם הגלובלי, כאשר החשש הגדול היה כי הברקזיט יתחיל גל של יציאה מגוש האירו שלא ייעצר רק בבריטניה.

 

"הפוטנציאל לניצחונו של מקרון בסיבוב השני נותן לשווקים סיבה טובה להניח כי גל המחשבות על יציאה מגוש האירו ייעצר ואולי אף ייפסק, ועל כן ראינו חגיגות בפתיחת המסחר לאחר הבחירות בצרפת", אומר גיטלין.

 

הכלכלן הראשי של פסגות, אורי גרינפלד, אומר כי שתי טענות חזרו ונשמעו בשבועות האחרונים בהקשר של הבחירות בצרפת: "האחת: בדיוק כמו במקרה של הברקזיט וטראמפ גם אם לה פן תנצח זה לא ביג דיל. השניה: בדיוק כמו במקרה של הברקזיט וטראמפ לסקרים אין שום משמעות".

 

גרינפלד מסביר כי שתי הטענות האלו שגויות."ראשית, שתי הטענות מתבססות על ההטיה הפסיכולוגית להאמין שמה שהיה הוא שיהיה. שנית, בגלל החברות בגוש האירו והיעדר מטבע עצמאי, יציאה של צרפת מהאיחוד האירופי היא ממש לא כמו היציאה של בריטניה. יציאה של אחת מהמדינות הגדולות בגוש האירו (צרפת, איטליה או ספרד) היא בעייתית במיוחד בשל הקשיים שעלולים להיערם בתשלום החובות הנקובים אירו של המדינה שיוצאת מהגוש ומאמצת מטבע עצמאי".

 

"כדאי לצנן את ההתלהבות"

לדבריו, בניגוד למקרה של בריטניה בו הפגיעה הפוטנציאלית היא בעיקר בכלכלה הריאלית, תרחיש כזה עלול להידרדר במהירות לכדי משבר פיננסי עולמי נוסף. "לכן, השילוב בין חזרתה של הרציונליות והיכולת להסתמך נתונים וסקרים כדי לנהל את הסיכונים לבין התוצאות החיוביות במערכת הבחירות החשובה ביותר השנה באירופה הוא לא פחות מחדשות מצוינות לשווקים שנכון לכתיבת שורות אלו אכן מגיבים בחיוב ועולים".

 

עם זאת, גרינפלד מסביר כי כדאי אולי כבר עכשיו לצנן מעט את ההתלהבות. "השווקים הפיננסיים לא ממש תמחרו את התרחיש הרע לפני הבחירות כך שהחגיגה צריכה להיות מוגבלת. החדשות שצרפת תישאר כנראה באיחוד האירופי הן חדשות בהחלט טובות אבל אם המשקיעים לא חשבו אחרת מלכתחילה אז לא מדובר בכלל בחדשות. בסופו של דבר שוקי המניות באירופה מתומחרים כיום באופן יקר יחסית לכלכלה המדשדשת של גוש האירו כך שהם לא ממש אטרקטיביים מלכתחילה ובוודאי אם ירשמו מהלך חד של עליות.

 

"יתרה מכך, יש להיזהר להערכתנו מהערכת יתר לגבי יכולתו של מקרון לשנות את הכיוון של הכלכלה הצרפתית. אמנם מקרון קידם בקמפיין שלו לא מעט שינויים ורפורמות פרו-עסקיות באופן מובהק אבל בין הרצוי למצוי הפער כידוע גדול. בדומה למה שקרה בארה"ב עם טראמפ, ייתכן שהשווקים יפנימו בשלב כלשהו שמבנה הכלכלה הצרפתית ובעיקר שוק העבודה שלה הוא קשיח מדי בכדי ליישם שינויים מרחיקי לכת כפי שמקרון מתכנן. תרחיש כזה יביא לכך שלאחר שהשמפניות יפתחו והמשקיעים יחגגו, המוסיקה במסיבה תפסק מוקדם מהמתוכנן ומי שלא יעזוב בזמן יסבול מהנגאובר קשה במיוחד".

 

צפו בסיכום הבחירות בצרפת: 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים