שתף קטע נבחר

חומרי החקירה חשפו: הטיוח של חברי השוטר המואשם בתקיפה

בלש הואשם כי בעט באשכיו של עצור. מוכה וחבול ניסה המותקף לברר את זהות הבלש, אך חבריו בתחנה התחמקו. חומרי חקירה שהגיעו ל-ynet חושפים: השוטר שהוריד תג שם, היומנאית ששכחה את המתלונן והשוטר שסירב לעבור פוליגרף כי הוא "לא מאמין לבדיקה". המשטרה: "מקרה של שוטר אחד שפעל שלא כדין אינו מייצג את הכלל"

התחמקות מבדיקת פוליגרף, הורדה פתאומית של תג השם, שכחה בלתי מוסברת של המתלונן והשבתה תמוהה של מצלמות אבטחה. חומרים מתיק חקירה של מח"ש שהגיעו לידי ynet חושפים כיצד שוטרים מתחנת שפט בירושלים טייחו לכאורה את מעשיו של חברם המואשם בתקיפה. מחומרי החקירה בתיק עולה כי חבריו של הנאשם בתחנה סירבו לשתף פעולה עם מח"ש.

 

השוטר, בלש בתפקידו, הואשם לפני כחודש בבית משפט השלום בירושלים בגין תקיפה הגורמת חבלה של עצור. לפי כתב האישום, המתלונן שהה באוקטובר 2015 סמוך לביתו עם חברו. השוטר סבר כי המתלונן מעורב בפריצה ובהמשך בעט בו באשכיו וגרם לו ליפול על הרצפה ולהתפתל מכאבים. לאחר שהתברר כי מדובר בטעות בזיהוי - העצור שוחרר.

אישום בתקיפה אלימה, וטיוח של חברי הנאשם (אילוסטרציה) (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אישום בתקיפה אלימה, וטיוח של חברי הנאשם (אילוסטרציה)(צילום: ירון ברנר)

העצור החליט להתלונן נגד בלש המשטרה במח"ש. "נפלתי על הרצפה ואז השוטר שהוביל אותי אזק אותי מאחורה והבלש נתן לי מכות עם הברך ואגרופים לאזור הראש ואזור הכתפיים והצלעות מהצד", סיפר המתלונן בעדותו. "השתנתי במכנסיים מרוב פחד. בשלב זה הגיעו בערך ארבע או חמש ניידות משטרה, והגיעו מעל עשרה שוטרים ובלשים. אחד הבלשים ניגש אליי ואמר לי 'יש לך ריצה מהירה יא מניאק' ורצה לתת לי אגרוף, ואז הבלש שהרביץ לי לפני זה הזיז אותו ואמר לו 'כבר טיפלתי בו'".

 

לאחר שהתבררה הטעות בזיהוי, הוחלט כאמור לשחרר את העצור. לדברי המתלונן "הקצין הלך לצד ואחרי חצי דקה השוטר שאזק אותי שחרר אותי ואמר לי 'תעוף מפה'". בעודו מתהלך עם מכנסיים ספוגים בשתן, ניסה המתלונן לברר עם חברו את פרטיו של הבלש שלטענתו היכה אותו. השניים הלכו לתחנת שפט, אולם לפי עדותם במח"ש - בתחנה עשו הכול כדי להתחמק מהם.

 

"השוטר אמר 'פוצצו אותו במכות'" 

בעדותו במח"ש ציין המתלונן כי "ניגשנו לדלפק לאחד מהשוטרים שהיה באירוע בכניסה לתחנה, וביקשתי את הפרטים שלו ושל הבלש. הוא אמר לי 'תרשום', עלה במדרגות והלך. אז הגיעה שוטרת (יומנאית התחנה) ושאלה 'מה אתם צריכים?', ואמרתי לה שאני רוצה את הפרטים של השוטרים. השוטר שאיתו דיברנו קודם צעק לה מלמעלה 'תעיפי אותם עכשיו, בלי פרטים ובלי כלום', ואז הוא ירד בלי תג שם. בזמן ששתיתי מים, השוטרת שאלה את השוטר הזה 'מה קרה?' והוא אמר לה שהשוטרים המעורבים 'פוצצו אותו במכות'".

 

בחקירתו במח"ש הכחיש השוטר הנאשם כי הפעיל אלימות, אולם עדות מתנדב במשטרה שנכח באירוע חיזקה את טענות המתלונן וחברו שעליהן מתבסס התיק. בשלב מסוים מצא חוקר מח"ש סתירות מהותיות בחקירתו של אחד השוטרים שנכח באירוע. החוקר זימן את השוטר לחקירה בחשד לשיבוש הליכי משפט, אולם השוטר סירב לספר את שאירע ואף לערוך בדיקת פוליגרף. "אני לא מאמין לבדיקה ולתוצאותיה", אמר השוטר בחקירתו.

 

מחומרי החקירה עולה כי עוד כי לפני הגשת כתב האישום נגד הבלש, התקשר מפקדו של השוטר שנכח בזירה לחוקר של מח"ש. הקצין התייחס לכך שהנחקר יצא נסער מחדר החקירות, ואילו חוקר מח"ש סיפר כי הוא עוכב בחדר החקירות זמן רב. החוקר ציין לפרוטוקול כי קצין המשטרה אמר לו כי "מדובר בשוטר שהוא ילד, והוא לא מבין את הפרוצדורה של החקירות". בנוגע לטענות של חוקר מח"ש שהוא סבור כי השוטר לא אמר אמת בחקירה, אמר: "אני מבין את השוטר ואת הדילמה שעומדת בפניו מאחר שאם ישתף פעולה בחקירה הוא עלול להצטייר אחרת ביחידה".

 

בניסיון לעמת את אנשי התחנה עם טענות המתלונן וחברו שלפיהן הם הגיעו לתחנת שפט כדי לברר את פרטי השוטרים, איתר החוקר של מח"ש את היומנאית ששהתה באותה העת בתחנה. הוא שאל אותה אם היא זוכרת שני בחורים שהגיעו ליומן התחנה וביקשו פרטי שוטרים שטיפלו באירוע של חשד לפריצה לדירת מגורים.

 

היומנאית השיבה לחוקר כי "זכור לי ששניים הגיעו ליומן ואני לא זוכרת באיזה תאריך ומה ביקשו". החוקר הזכיר לה שבאותו היום עבד מתנדב משטרה שהיא מכירה. "אני יכולה לבדוק לך אם אני עבדתי באותו יום או מישהי אחרת", ציינה היומנאית. אלא שבדיקת החוקר של מח"ש העלתה מעל לכל ספק כי היא זו שפגשה במתלונן וחברו לאחר התקיפה האלימה. לאחר מכן ניסה החוקר לאתר את צילומי אבטחת התחנה בעת הבירור עם המתלונן וחברו, אולם נאמר לו כי הצילומים לא נשמרו בשל תקלה.

"חקירה פושעת של מח"ש". עו"ד עטרי (צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנברג
"חקירה פושעת של מח"ש". עו"ד עטרי(צילום: אוהד צויגנברג "ידיעות אחרונות")

תיק החקירה העלה גם טענות של מח"ש שלפיהן אחד מחוקרי התחנה מזלזל בבקשות לזמן שוטרים לעדות. "היום התקשרתי לקצין בתחנת שפט לברר את התעלמותו מבקשתי לגבי זימון שוטרים", ציין חוקר מח"ש במזכר שמופיע בתיק החקירה. "הוא דיבר מתוך זלזול וביקש שהדברים יעברו מול קצין האח"מ. יש לציין כי זאת לא הפעם הראשונה שאני פונה אליו בבקשות והוא מתעלם".

 

עו"ד אריאל עטרי, סנגורו של השוטר שמואשם בתקיפה, מסר בתגובה כי "מדובר בחקירה פושעת של מח"ש. במסגרת החקירה הסתבר שקיימות מצלמות שתיעדו חומר שיכול היה לסייע להגנתו של השוטר. למרות זאת, חוקרי מח"ש לא אספו את החומר, אפשרו לסרטים להימחק ובכך בעצם פגעו ביכולתו להתגונן. באופן דומה, חומר החקירה מספר לנו על שיבוש חקירה שבין קצין בתחנה לבין חוקר מח"ש. למרבה התדהמה איש מהם לא עמד לדין על אותו שיבוש חקירה. למרות כל אלה אנחנו מתכוונים לעשות הכול כדי להוכיח את חפותו של השוטר ולנהל את המשפט על מנת שבסופו של יום השוטר יזוכה מכל אשמה".

 

מהמשטרה נמסר בתגובה: "התיק נחקר במח"ש תוך שיתוף פעולה מלא של משטרת ישראל כבכל בדיקה או חקירה אחרת. יתרה מכך, פעמים רבות פונה במשטרה מיוזמתה למח"ש כשעולה החשד ולו הקטן ביותר לפלילים. החקירה בעניינו של ח', שוטר בשירות סדיר לשעבר, הסתיימה והחומר הועבר למשטרה עם המלצה להעמדתו לדין משמעתי לאחר שהשתחרר משירות ואינו נמנה יותר על שורות משטרת ישראל ומשכך, המלצה זו איננה ברת ביצוע".

 

עוד נמסר מהמשטרה כי "בניגוד לנטען ומבירור שערכנו עולה כי מפקדו דווקא סייע להגברת שיתוף הפעולה עם מח"ש ודבריו כפי שהובאו בפנייה הוצאו מהקשרם הכולל וחוטאים לאמת. עדות לכך ניתן למצוא גם בעיון מעמיק בתיק החקירה. נדגיש כי מקרה של שוטר אחד שפעל שלא כדין אינו מייצג את הכלל ובוודאי שלא מעיד כהוא זה על הלכי רוח או תרבות ארגונית ביחידת משטרה זו או אחרת ובארגון כולו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים