שתף קטע נבחר

רק 26% מהחייבים בהוצל"פ יודעים את גובה החוב

מחקר חדש שערכה רשות האכיפה והגביה מעלה כי אצל 22% מכלל החייבים שני בני הזוג עובדים. אצל מחצית מאלו שטענו כי הסדירו את חובם התברר כי התיק לא נסגר וכמה באמת ניסו להתמודד עם החוב?

מחקר חדש שמפרסמת היום (ג') רשות האכיפה והגביה, בוחן את הסיבות להיווצרות חוב בהוצאה לפועל וכן אפיונים שונים לגבי החייבים.

 

כתבות נוספות בערוץ הכסף שלי

 

מהמחקר עולה כי הסיבות העיקריות להיווצרות החוב הן אבטלה או אובדן הכנסה של אחד מבני הזוג (26% מהחייבים) והתנהגות כלכלית לא נכונה (22%). סיבות בולטות נוספות הן כישלון עסקי או סכסוך משפחתי שבעקבותיו נוצר החוב.

 

55% מהחייבים דיווחו כי הם עובדים, כאשר 65% מהחייבים העובדים דיווחו שהם עובדים במשרה מלאה. הסיבה הנפוצה לחוסר תעסוקה בקרב החייבים שאינם עובדים היא בעיות בריאותיות או פסיכולוגיות. כ- 22% מכלל החייבים טוענים כי שני בני הזוג עובדים.

 

עוד עולה מהנתונים כי 54% דיווחו שהם מרוויחים פחות מ-6,000 שקל לחודש, 3% דיווחו כי הם מרוויחים עד 15,000 שקל לחודש. עם זאת, 26% לא ציינו מהי הכנסתם.

 

בבחינת החייבים לפי גיל עולה כי קבוצת החייבים הגדולה ביותר ( 45%) היא בגילאי 45-64 ובבחינת מצב משפחתי בולטת אוכלוסיית הגרושים – 26% מכלל החייבים בעוד חלקם בכלל האוכלוסיה הוא 8%.

 

לא באמת מודעים לגובה החוב

עד כמה החייבים מודעים לחובם ומנסים לפתור את הבעיה? מהמחקר עולה כי כ-66% מהחייבים מעידים על עצמם כי הם מודעים לגובה החוב. עם זאת, לאחר השוואה בין גובה החוב כפי שדיווח החייב אל מול מערכת הוצאה לפועל נמצא שרק 26% מתוך כלל החייבים ידעו את חובם העדכני.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

כ-71% מהחייבים מעידים על עצמם כי ניסו להתמודד עם החוב. כ-34% מהחייבים ציינו כי הם מעוניינים להגיע להסדר תשלום החוב או שהם כבר בהסדר תשלומים (כולל: חייבים בעלי איחוד תיקים). כ-21% נמצאים בפשיטת רגל או מעוניינים לעבור לתהליך של פשיטת רגל. כ-14% מהחייבים טענו כי שילמו את החוב, עם זאת בדיקה העלתה כי רק אצל 55% מהם התיק באמת נסגר. כ-20% לא הגיעו להסדר או לחילופין לא עמדו בהסדר שנקבע להם בין אם זה היה במסגרת פשיטת רגל או במסגרת הוצאה לפועל.

 

סיבות לחוב:

 

 (האף לתכנון ומדיניות) (האף לתכנון ומדיניות)
(האף לתכנון ומדיניות)

המחקר הנוכחי, שנערך על ידי יולנדה גולן מהאגף לתכנון ומדיניות ברשות האכיפה והגבייה, מבוסס על מחקר נוסף שפורסם לפני כשנה לגבי המאפיינים של החייבים. המחקר הקודם העלה שאלות באשר לסיבות המובילות אדם לשקוע בחובות, ולפיכך הוחלט להרחיב את המחקר ולפנות לחייבים באמצעות שיחה טלפונית על מנת להשלים אינפורמציה חיונית מתוך כוונה לנסות וללמוד את מאפייני החייב והסיבות שהובילו לחוב.

 

לביצוע המחקר הורכב שאלון נרחב הכולל בתוכו 31 שאלות, והוגדרה אוכלוסיית המחקר כאוכלוסיית החייבים הפרטיים במערכת הוצאה לפועל המונה כ-642,629 חייבים (נכון לסוף שנת 2015) במסגרת הסקר נדגמו 600 חייבים.

 

לדברי מנהל הרשות, תומר מוסקוביץ, זו הפעם הראשונה שבה נערך מחקר מסודר בדבר הסיבות שהובילו להיווצרותו של חוב בהוצאה לפועל. ממצאי המחקר, המהווים השלמה למחקר בדבר פרופיל החייב ברשות האכיפה והגביה, הם בעלי חשיבות רבה ויסייעו לרשות בגיבוש המלצות אופרטיביות לטיפול וסיוע לאוכלוסיית החייבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים