שתף קטע נבחר

בווילה שבה הוחלט על "הפתרון הסופי" - ישיבה של שגרירות ישראל בברלין

ב-1942 התקבלה בוועידת ואנזה ההחלטה על השמדת יהודי אירופה. באותו מקום בדיוק שבו התכנסו בכירי ה-SS והמפלגה הנאצית, השגרירות הישראלית בחרה לקיים את ישיבת הדיפלומטים השבועית שלה: "זכות גדולה, מיוחדת ומרגשת לשבת כאן כנציגיה הרשמיים של המדינה"


בדיוק באותו החלל. ישיבת שגרירות ישראל בברלין בווילה ואנזה (צילום: רותי צונץ, שגרירות ישראל בברלין) (צילום: רותי צונץ, שגרירות ישראל בברלין)
בדיוק באותו החלל. ישיבת שגרירות ישראל בברלין בווילה ואנזה(צילום: רותי צונץ, שגרירות ישראל בברלין)

שגרירות ישראל בברלין קיימה היום (ג') את ישיבת הדיפלומטים השבועית בווילה ואנזה - באותו החלל שבו התקיימה הוועידה הידועה לשמצה בשנת 1942 שבה התקבלה ההחלטה על "הפתרון הסופי" להשמדת יהודי אירופה.

 

באותה ועידה ב-1942 התכנסו 14 נציגים בכירים מה-SS, המפלגה הנאצית, ומשרדי ממשלה שונים. נושא הוועידה היה "הפתרון הסופי של הבעיה היהודית". המשתתפים היו בכירים בדרג הביצועי-מנהלי. כיום ידוע כי ההחלטה על ביצוע הפתרון הסופי כבר התקבלה קודם לכן, והדיון בוואנזה רק נועד לתאם דרכי ביצוע. כחלק מההכנה של הוועידה, ערך אדולף אייכמן רשימה של כמויות היהודים במדינות אירופה השונות, שהוצגו במסמכים לכלל המשתתפים.

השנה צוינו 75 שנה לוועידה. וילה ואנזה (צילום: רותי צונץ, שגרירות ישראל בברלין) (צילום: רותי צונץ, שגרירות ישראל בברלין)
השנה צוינו 75 שנה לוועידה. וילה ואנזה(צילום: רותי צונץ, שגרירות ישראל בברלין)

בחודש ינואר השנה ציינו 75 שנים מאז שנערכה הוועידה, ובמסגרת אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה החליטה השגרירות לקיים את ישיבתה השבועית באופן סמלי באותו החלל שבו התקיימה הוועידה.

 

הישיבה נוהלה על ידי אבי ניר, ציר שגרירות ישראל בברלין, שפתח את הישיבה במילים הבאות: "נפלה בחלקנו זכות גדולה, מיוחדת ומרגשת לשבת כאן, כנציגיה הרשמיים של מדינת ישראל בגרמניה, בחדר הספציפי שבו התכנסו אנשים, ממש כמונו, והחליטו החלטה בלתי נתפסת - להשמיד עם שלם, להשמיד בסיסטמתיות, להכחיד באופן מלא ולא להותיר לו זכר".

 

הדיפלומטים שנכחו בישיבה הסכימו על הפער הבלתי-נתפס בין הפסטורליה מחוץ לווילה ואנזה לבין מה שהתחולל בדיוק באותו החדר שבו הם יושבים.

 (צילום: רותי צונץ, שגרירות ישראל בברלין) (צילום: רותי צונץ, שגרירות ישראל בברלין)
(צילום: רותי צונץ, שגרירות ישראל בברלין)

 (צילום: רותי צונץ, שגרירות ישראל בברלין) (צילום: רותי צונץ, שגרירות ישראל בברלין)
(צילום: רותי צונץ, שגרירות ישראל בברלין)

הקונסולית ליאורה גבעון סיפרה בהתרגשות בישיבה על סגירת מעגל אישית: "לשבת בחדר המצמרר שבו התקיימה הישיבה שבה השתתף גם אייכמן, שאבי, רפאל סידור ז"ל, שהיה עיתונאי ומתורגמן, היה מהצוות שתרגם את משפט אייכמן בארץ ודיווח עליו לעולם. כיום אני מתגוררת במרחק חמש דקות הליכה מהמקום שבו התגוררו סבי וסבתי בברלין, וכן מול הבניין ששימש מטהו של אייכמן בברלין".

 

ד"ר כריסטיאן יאש, מנהל אתר הזיכרון של וילה ואנזה, הוסיף: "אנחנו נמצאים בתקופה שמביאה שינויים רבים לאירופה, ואנו מקווים שלא יהיו אלה שינויים מזיקים. במקום שאנו נמצאים אנו מנסים לשמש גשר לעבר, כדי להוביל להבנה של מה שהיה".

 

המרכז הלימודי הפועל במקום עורך סמינרים לדיפלומטים גרמנים, למשרד המשפטים הגרמני ואפילו לבתי ספר של ספרים גרמנים על חוקי התספורת בתקופת הרייך השלישי. לאחר הישיבה נערך סיור לימודי במקום לכלל עובדי השגרירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רותי צונץ, שגרירות ישראל בברלין
וילה ואנזה
צילום: רותי צונץ, שגרירות ישראל בברלין
מומלצים