שתף קטע נבחר

מטהרן לדמשק ב-747: רכבת אווירית לחיזבאללה

טיסות ליליות, כדי לחמוק ממעקב לווייני: לאחרונה התגברו טיסות "סוריה אקספרס" מאיראן. ניתוח המכ"ם מעלה כי שעות לפני התקיפה שיוחסה לישראל נחת בדמשק בואינג 747 של חברת תעופה איראנית שנקנה רק החודש. ומי החברה שמכונה "קודס אייר"?

 

המטוס הזה נחת אמש בדמשק - שעות לפני התקיפה הישראלית לכאורה (צילום: airplane pictures) (צילום: airplane pictures)
המטוס הזה נחת אמש בדמשק - שעות לפני התקיפה הישראלית לכאורה(צילום: airplane pictures)
 

 

מטוסים תמימים כביכול מעבירים מאיראן לסוריה נשק שמיועד לחיזבאללה. זו השורה התחתונה, שנחשפה הלילה, לאחר הדיווחים כי ישראל תקפה בנמל התעופה הבינלאומי בדמשק מצבור נשק שמיועד לארגון הטרור הלבנוני. גורמי מודיעין אמרו הנשק הועבר הן בטיסות מסחר והן במטוסי מטען.

 

לפי בלוג המודיעין "אינטלי טיימס", מסתמן שביממה האחרונה איראן הפעילה רכבת אווירית שכללה שימוש בחברות מטען אזרחיות ובשני מטוסי 747, כשאחד מהם הוא מטוס של חיל האוויר האיראני. בין היתר צוין בבלוג כי אחד המטוסים שנכלל ברכבת האווירית הוא מדגם בואינג 747-200 של חברת תעופה בשם "קשם פארס אייר", שנקנה רק החודש.

 

 

ואכן, מניתוח נתוני מכ"ם תעופה בינלאומי עולה כי מטוס זה נחת אמש בדמשק ב-23:30. מטוס תובלה ותיק זה, שעלה לאוויר לראשונה לפני 26 שנה, מופעל על ידי חברת התעופה האיראנית "קשם פארס אייר". בשבוע האחרון הוא ביצע שלוש טיסות מטען מטהרן לדמשק. לאחר התקיפה המיוחסת לישראל (שהתרחשה סביב השעה 3:20 בלילה) הוא שב לטהרן ונחת בשלום בסביבות 5 בבוקר.

 

מהמכ"ם עולה כי ביממה האחרונה התקיימה לפחות עוד טיסות אחת מטען בקו טהרן-דמשק, שעות ספורות לפני הפיצוצים בשדה התעופה. ב-7 בערב אמש נחת בשדה התעופה האזרחי בדמשק מטוס תובלה צבאי איליושין, שאותו מפעילה חברת התעופה הלאומית סורית "סיריאן אייר". המטוס המריא מטהרן ולא ברור אם המטען שנשא קשור לתקיפה.

 

שימוש ממושך במשאבים אזרחיים 

במאמר שפורסם לפני שבועיים במכון וושינגטון למדיניות המזרח התיכון נכתב כי טהרן ממשיכה לרכוש בחשאי חלפים ומטוסים מיד שנייה דרך חברות תעופה קטנות, בניסיון לעקוף את הסנקציות. לפי המאמר שכתב פרזין נדימי, מומחה לאיראן, במשמרות המהפכה משתמשים כבר תקופה ארוכה במשאבים אזרחיים כביכול כדי לסייע בסוריה לבשאר אסד.

 

באותו מאמר מוזכרת חברת "קשם פארס אייר", ואותן טיסות סדירות שהיא מבצעת בקו טהרן-דמשק. לפי המאמר, החברה קנתה שני מטוסי בואינג 747-200 ישנים מחברת תעופה אפגנית, באמצעות תיווך ארמני. אחד מאותם מטוסים החל לבצע טיסות יומיומיות בין טהרן לדמשק והשני נשלח לטיפולים ועבודות תחזוקה בטהרן.

 

לפי המאמר, הפעילות בקו האווירי בין טהרן לדמשק התגברה מאוד לאחרונה, ורוב טיסות "סוריה אקספרס", כפי שמכנים אותן במאמר, מתבצעות בלילות, במטרה לחמוק מפיקוח לווייני. בסך הכול, 21 אלף נוסעים השתמשו בקו זה בחודשיים האחרונים, והמטוסים נשאו 5,000 טונות של מטען. מספר הנוסעים מרצונם לסוריה קטן מאוד כמובן, ולכן במאמר מעריכים כי הרוב הגדול של אותם נוסעים הם אנשי צבא ומיליציות, בין היתר חיזבאללה.

מטוס תובלה איראני של חברת "קשם פארס" נוחת בשדה התעופה בדמשק, אתמול ()
מטוס תובלה איראני של חברת "קשם פארס" נוחת בשדה התעופה בדמשק, אתמול

מטוס של "סיריאן אייר" שהגיע מטהרן ונחת בדמשק אמש  ()
מטוס של "סיריאן אייר" שהגיע מטהרן ונחת בדמשק אמש

בינתיים, חברת התעופה האיראנית השנייה בגודלה, "מהאן אייר", היא שמתפעלת את מטוסי "קשם פארס אייר". "מהאן אייר" נוהלה מ-1998 על ידי מקורבו של קאסם סולימאני, מפקד כוח "קודס" – הכוח האחראי לפעילות משמרות המהפכה מחוץ לאיראן. היא רכשה לאחרונה, דרך חברות ארמניות, שמונה מטוסי איירבוס לטווחים רחוקים – ומפעילה גם מטוס איירבוס עבור "סיריאן אייר", שמטוסה נחת אתמול בדמשק לאחר טיסה מטהרן.

 

משרד האוצר בארצות הברית זיהה לאחרונה כמה חברות בארמניה, קירגיזסטן, אוקראינה, תאילנד וטורקיה שמשמשות למעשה כסניפים של "מהאן אייר". אותם סניפים מסייעים לחברה לתיווך ברכישת מטוסים וחומרים – על ידי ישויות איראניות שיש עליהן סנקציות. במאמר מכנים את "מהאן" כזרוע האווירית דה פקטו של כוח קודס, "קודס אייר" אם תרצו.

 

במאמר נכתב כי חברת התעופה המרכזית שמופעלת על ידי משמרות המהפכה היא "Pouya Air". קודמותיה, שנקראו בשמות אחרים, הוגדרו על ידי ארצות הברית כתומכות טרור, עקב העובדה שסייעו בהעברת נשק למשטר הסורי. בחברת התעופה החדשה שישה מטוסי תובלה מתוצרת רוסית, ששכרה מהכוח האווירי של משמרות המהפכה.

 

בנוסף, משמרות המהפכה רכשו גם שני מטוסים מתוצרת ברזיל, שיכולים לטוס לטווח של 3,000 ק"מ ולשאת 50 נוסעים. פרט לרווחים שמתקבלים מהטסת הנוסעים, במשמרות המהפכה מנצלים מטוסים אלו כדי להטיס את אנשיהם ומשפחותיהם. חשוב מכך, קובע כותב המאמר, הצי הזה מאפשר להם לבצע העברות מטענים חשאיים, עם מינימום פיקוח של רשויות התעופה הבינלאומיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: airplane pictures
נחת אתמול בדמשק. בואינג 747 של חברה איראנית
צילום: airplane pictures
מומלצים