שתף קטע נבחר

הגזמתם בכתובה? זה עלול לעלות לכם ביוקר

חשבתם שכתובה היא רק מסמך טקסי? חתן שבחר לרשום את סכום הכתובה בדולרים במקום בשקלים כדי להרשים את הנוכחים, חויב לשלם לגרושתו עד הדולר האחרון. מה הסכום שרשמתם בכתובה? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

כמה שווה הכתובה שלכם? בימים האחרונים נדרש בית הדין הרבני בצפון לעסוק בסוגיה מאתגרת: צעיר, תושב צפון הארץ טען כי בעת הקידושין, מישהו ניצל את העובדה שהיה שתוי והוסיף אפס לסכום הכתובה. כעת, כשבני הזוג מעוניינים להתגרש, דורשת האישה 5 מיליון שקל, במקום 500 אלף כפי שטוען הבעל.

 

זוגות רבים מייחסים לכתובה משמעות טקסית בלבד ואף נוקבים בכתובה בסכומים מופרזים על מנת להרשים את הנוכחים ולהוכיח עד כמה אוהב הבעל את אשתו. מסתבר שהסכום שנקבע בכתובה אינו דבר של מה בכך, ויש השלכות לקביעת סכום גבוה במיוחד.

 

כך למשל, באחד המקרים, החליט הבעל לרשום את הסכום בדולרים במקום בשקלים כדי ליצור קצת רושם. לאחר זמן החליטו בני הזוג להתגרש והאישה דרשה את כתובתה. בית הדין הרבני פסק כי על הבעל לשלם לבת זוגו דמי כתובה בסך של מיליון דולר, כנקוב בכתובה, למרות שמדובר בסכום עצום שנכתב לשם הכבוד בלבד.

 

כתובה היא כמו צ'ק

התקווה בתחילת הדרך היא שהנישואין יימשכו באושר עד מאה ועשרים (לפחות אצל רוב מוחלט בקרב המתחתנים), אולם הסטטיסטיקות מראות כי מדי שנה מתגרשים קצת יותר מרבע מכמות המתחתנים.

 

"הכתובה הינה מסמך משפטי מחייב, בעל משמעות חוזית והסכמית מחייבת", אומרים עורכי הדין ורד כהן ורענן בר-און, ממשרד בר-און כהן, מומחים בדיני משפחה. "כתובה היא זכות השווה כסף. כתובה היא כמו המחאה, התחייבת – שילמת. הכתובה היא מסמך המעיד על התחייבות כספית, שהבעל נוטל על עצמו כלפי אשתו עם הנישואין לה. במקרים רבים נדרשים בעלים לשלם את סכום הכתובה כתנאי לקבלת גט".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

נוסח הכתובה כולל את התחייבותו של הבעל לזון, לפרנס ולכבד את האישה, וכן לשלם עיקר הכתובה (סכום בסיס), תוספת הכתובה (סכום שרשאי הבעל להוסיף לפי שיקול דעתו), נדוניה ותוספת נדוניה, במקרה של פקיעת הנישואין עקב גירושין או מות הבעל.

 

מהו הסכום בו ראוי לנקוב בכתובה ?

הסכום הנקוב בכתובה אמור להבטיח את מצבה הכלכלי של האישה לאחר הגירושין. בנוסף, נועד סכום זה למנוע את פירוק הנישואין בקלות, ולגרום לבעל "לחשוב פעמיים – שלא תהא קלה בעיניו להוציאה".

 

"איש מאיתנו אינו יודע מה יילד יום ומה צופן לנו העתיד. והיה אם יגיעו בני הזוג לכדי גירושין, או חלילה ימות הבעל, זכאית האישה לקבל את הסכום הנקוב בכתובתה", אומרים עוה"ד כהן ובר-און.

 

"יש מקרים בהם עלולה האישה לאבד את כתובתה כגון אישה מורדת, אישה המסרבת לקיים יחסי אישות עם בעלה, אישה הבוגדת בבעלה, אישה עוזבת את הבית ללא סיבה וכן הלאה. ואולם, בדרך כלל האישה זכאית לקבל את הסכום הנקוב בכתובה. בעוד לבעל יש אינטרס לנקוב בכתובה סכום סימלי, הרי לאישה יש אינטרס שהסכום יהא גבוה ככל הניתן".

 

לדבריהם, בקביעת סכום הכתובה יש לקחת בחשבון, שיתכן ויבוא יום בו יהיה על הבעל לשלם את הסכום בו נקב בכתובה. התחייבות שנעשתה בלהט האירוע עלולה להביא לתוצאות הרסניות בעתיד.

 

"הבת שלי לא תתחתן עם קמצן"

לפעמים שיקול הדעת אינו פשוט ודורש התמודדות עם לחצים בעניין הזה. כך באחד המקרים החליט החתן לרשום בכתובה סכום סימלי של כ-2,000 שקל, ואילו הורי הכלה לחצו לנקוב בסכום מכובד, כ-400,000 שקל, כדי להראות שבתם "לא התחתנה עם קמצן". החתן התרצה.

 

כחודשיים לאחר החתונה – הגיש הבעל תביעת גירושין. הבעל טען שבחודשיים בהם היו נשואים לא הספיקו בני הזוג לצבור רכוש משותף ואין להם ילדים משותפים, וביקש להתגרש. האישה דרשה לקבל את מלוא סכום כתובתה.

 

בית הדין הרבני חייב את הבעל לשלם לאישה את סכום כתובתה במלואו, למרות הנישואים הקצרים.

 

אמנם, לבית הדין הרבני, המחזיק בסמכות ייחודית לדון בנושא הכתובה, יש שיקול דעת בנסיבות המקרה, והוא יכול להתייחס גם לסכום ההתחייבות עצמו, בכל הנוגע לסכום העולה על עיקר הכתובה (סכום הבסיס). אולם כל מקרה לנסיבותיו ובהתאם להשקפות הדיינים.

 

קיימים גם מקרים, בהם תיקנו בתי הדין הרבניים את הסכומים הדמיוניים שננקבו בכתובה "מוגזמת". בתי הדין קבעו, כי הבעל לא תיאר לעצמו שישלם סכום זה, כי הסכום בלתי הגיוני ויוצר בעייתיות קשה, וכי "אין כוונת הכתובה להעשיר את האישה הגרושה ולהוריד עד עפר את הבעל".

 

כך למשל, במקרה של בעל עובד הייטק שנקב בכתובת אשתו בסכום של 18 מיליון שקל. ביה"ד הרבני קיבל את טענת הבעל שלא התכוון להתחייב בסכום כזה, והפחית את הסכום למיליון שקל בלבד.

 

"מומלץ לכל המתחתנים לשקול היטב בטרם יירשמו סכום אסטרונומי בכתובה, וליטול בחשבון גם את התרחישים האחרים, הריאליים", אומרים עורכי הדין. "כמו בכל תחום – גם כאן – מוטב לנקוט מעט צניעות. מומלץ לנקוב בסכום סביר כפועל יוצא מהרכוש הקיים. נקיבת סכום כתובה דמיוני כהפגנת כבוד או כהתפארות – עלולה לגרור תוצאות כלכליות הרסניות בעתיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock
עו"ד ורד כהן ורענן בר-און
מומלצים