שתף קטע נבחר

משגיחי הכשרות מאיימים: "לא ניתן יהיה לאכול בשום בית עסק"

טענות קשות מצד משגיחי הכשרות בתגובה לרפורמת הרבנות, שנעשתה לדבריהם בצורה חד-צדדית ותוביל לניגוד עניינים: "הרפורמה הולכת לבטל את תפקיד משגיח הכשרות, ולשלוח כ-5,000 עובדים הביתה. זה הרבה יותר ממספר עובדי התאגיד". בתגובה הם מאיימים בשביתה. גורם ברבנות: "הם לא בקיאים בפרטים"

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

 

"מהפכת כשרות" חד-צדדית? המשגיחים זועמים הערב (ה'), לאחר פרסום הרפורמה שיוזמת הרבנות הראשית במערך הכשרות, וטוענים כי מסקנות הוועדה הושגו מבלי שניתנה להם נציגות בוועדה. בתגובה הם מאיימים בשביתה, וההסתדרות הכללית "שומרת לעצמה את כל האופציות פתוחות לדרכי הפעולה".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

רפורמה ברבנות: מצלמות במקום משגיחי כשרות

 

"הרפורמה האמורה הולכת לבטל את תפקיד משגיח הכשרות, ולשלוח כ-5,000 עובדים הביתה. זה הרבה יותר ממספר עובדי התאגיד", אומרים ראשי וועדי משגיחי הכשרות, ומכנים את מסקנות הוועדה שהקים הרב הראשי לישראל, דוד לאו – "חד-צדדיות".

 

עוד בנושא בערוץ היהדות :

 

עוד הם טוענים נגד הפתרון של "נאמני הכשרות", כי הוא יפגע בצרכני הכשרות. לדבריהם, "ברירת הקטניות על ידי אחד מעובדי העסק הולכת להוריד את רמת הכשרות, מכיון שאף בעל עסק לא יבזבז זמן וכוח אדם מתוך צוות המסעדה על מה שבעיניו נתפס כ'מותרות'. במקום שהעובד יעסוק בברירת קטניות - הבעלים ידאג להעסיק אותו בעבודות ניקיון וסידור סחורה".

 

"למותר לציין שתפקיד משגיח כשרות דורש ידע הלכתי רחב בנושאי כשרות המזון ויידע אודות ירקות נגועים", הוסיפו בוועד. "מחובת המשגיח אף לעבור תקופת לימודים ובוחן, שבסיומו מוענקת לו תעודת הסמכה כלל לא ברור כיצד עובד בית העסק יהיה מצוי בטיב הלכות כשרות המזון". נציגי המשגיחים טוענים ל"ניגוד עניינים בין משגיח שמקבל משכורת דרך העסק".

 

לדבריהם, "מדובר על רדיפת ציבור עובדים שלם גדול ומאוגד, מבלי לקיים עימם התייעצות כלשהי בטרם הרעת תנאיהם, או במקרה הגרוע יותר - שליחתם הביתה".

 

גורם ברבנות: יש צורך ברפורמה

כאמור, הערב הם מאיימים בשביתה כללית במערך המועצות הדתיות ומערכת הכשרות, "כך שבמסגרת ההשבתה לא ניתן יהיה לאכול באף מסעדה בארץ, עד לפיתרון המשבר".

 

מההסתדרות נמסר, ״ציבור המשגיחים בישראל מונה אלפי משפחות בני תורה שמבצעים במסירות ובאמונה את תפקידם שנים רבות. יש לחזק ציבור עובדים זה ולא להפוך אותם לעובדי קבלן. ההסתדרות תתנגד לרפורמה חד-צדדית. רפורמות עושים בהסכמה ובהידברות. ההסתדרות שומרת לעצמה את כל האופציות פתוחות לדרכי הפעולה".

 

ברבנות ביקשו בתגובה להרגיע את המשגיחים. "חלקם יתקבלו כבקרי כשרות (האחראים על הביקורת) במועצה הדתית, וחלקם יתקבלו בבית העסק שבהם הם עובדים כיום, במידה ובעל העסק יחפוץ להעסיקם כעובדים שישמשו גם כ'נאמנים'", אמר ל-ynet גורם ברבנות הבקיא בפרטים. עם זאת, הדגיש כי "הדבר מסור לשיקול דעתו של בעל העסק האם להעסיקם, או להביא עובדים אחרים".

 

הגורם הוסיף כי "המשגיחים בכלל לא בקיאים בפרטי הרפורמה, וכבר הם יוצאים נגדה". לדבריו, "מעל הכל, יש צורך ברפורמה ושידוד מערכות. זה מה שאנחנו רוצים לעשות".

 

"לא רפורמה אמיתית"

יו״ר ועדת הרפורמות, ח״כ רחל עזריה ("כולנו"), טוענת כי "בתוכנית יש פגמים רבים". לדבריה, "זו איננה רפורמה אמיתית, כיוון שכוחה של הרבנות מתהדק והיא ממשיכה להתנהל כמונופול".

 

"מה שאנו דורשים כבר שנים, בא לידי ביטוי רק עכשיו - וזאת בעקבות פסק דין של בג״ץ שכפה על הרבנות לעשות רפורמה בכשרות". היא הוסיפה כי "מבקר המדינה התריע מספר פעמים על התנהלותן של המועצות הדתיות, וכעת הרבנות דורשת עשרות תקנים לכל מועצה דתית, מבלי שפעילות המועצות הדתיות תשתפר. במילים אחרות, מדובר בשינוי שיעלה המון ולא ישנה את המצב בשטח".

 

עזריה מסיימת בדרישה לפתיחת שוק הכשרות לתחרות. "בזמן שהרבנות הראשית מפרסמת עוד רפורמה, ישנם עשרות בד״צים שפועלים ממילא בשוק, ויש צורך להסדיר את פעילותם בכדי לפתח שוק תחרותי והוגן. רק תחרות תגביר את השקיפות ותשבור את מונופול הכשרות שמכביד על עם ישראל". 

 

"דרושה תחרות אמיתית"

הרב אהרון ליבוביץ', מייסד ארגון הכשרות החלופית "השגחה פרטית", אומר בתגובה ל"רפורמת הכשרות", כי "את מה שברבנות הראשית אומרים שיתקנו בעתיד - ׳השגחה פרטית׳ כבר מיישמת בשטח מהיום הראשון".

 

גם הוא מצטרף לקריאה לפתיחת שוק הכשרות לתחרות: "בעבר כבר שמענו מהרבנות הכרזות על רפורמות, ונשמח לשם שינוי לראות גם יישום בפועל, אבל האמת חייבת להיאמר: כל עוד אין תחרות - לרבנות אין אינטרס אמיתי לתיקון הכשלים במערך הכשרות. רק פתיחה מוחלטת של שוק הכשרות לתחרות תוכל לשקם את הנזק המצטבר שברבנות הראשית גרמו לכשרות בישראל, ולכן נמשיך בפעילותנו בכל הכוח".

 

הרבנות הראשית לישראל הודיעה מוקדם יותר הערב, כי תאפשר לבעלי עסקים בתחום המזון לקבל תעודת כשרות על בסיס פיקוח הלכתי באמצעות מצלמות, כתחליף ל"משגיח" האנושי. בנוסף הוחלט כי עובדי הכשרות שיישארו במערכת לא יועסקו עוד על ידי בתי האוכל המושגחים, מחשש לניגוד עניינים שעליו הצביע מבקר המדינה. בכך מאמץ הרב הראשי דוד לאו את המלצות הוועדה המיוחדת שהקים לייעול מערך הכשרות.

 

ברקע הודעת הרבנות עומדת עתירת בעלי העסקים הדורשים לאפשר להם להציג את בתי האוכל שלהם ככשרים, אף שהם פועלים תחת השגחה פרטית בלבד. בג"ץ דחה את בקשתם, ואולם במסגרת דיון חוזר בה, בהרכב מורחב, דרש מהרבנות לעדכן את בית המשפט כיצד היא מתכוונת לתקן את הליקויים במערך הכשרות הממלכתי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
"ניגוד עניינים"
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים