שתף קטע נבחר

ארה"ב: "לפעול לפני שצפון קוריאה תעשה זאת"

בדיון במועצת הביטחון על רקע האיום הצפון קוריאני הבהיר מזכיר המדינה טילרסון כי השאיפה היא לפתור את הסכסוך בערוצים דיפלומטיים, "אך כל האופציות הצבאיות עדיין על השולחן. האיום על יפן ודרום קוריאה ממשי". שר החוץ הסיני הזהיר כי המצב "בנקודה קריטית" ויש לפנות לדיאלוג. הממשל הרוסי: "מתקפה נגד פיונגיאנג לא תתקבל על הדעת"

 

 

 

מזכיר המדינה האמריקני, רקס טילרסון, הבהיר בדברים שנשא היום (ו') בפני מועצת הביטחון של האו"ם כי איום הצפון קוריאני על יפן ודרום קוריאה הוא ממשי ומוחשי, וקרא לארגון הבינלאומי לפעול "לפני שצפון קוריאה תעשה זאת". במקביל הזהיר שר החוץ הסיני, וונג יי, את המועצה כי המצב סביב תוכנית הטילים של פיונגיאנג "נמצא בנקודה קריטית" וכי דיאלוג ומשא ומתן הם "הדרכים הפרקטיות היחידות" לפתרון הנושא. הרוסים לעומת זאת דאגו להבהיר כי כל מתקפה נגד הדיקטטורה האסייתית "לא תתקבל על הדעת".

 

בדיון באו"ם קרא טילרסון לקהילה הבינלאומית ליישם באופן מלא את כל הסנקציות שהוטלו על המדינה האסייתית ולהוריד את רמת היחסים הדיפלומטיים עם פיונגיאנג. "עם כל פיצוץ וניסוי טילים, צפון קוריאה דוחקת את צפון-מזרח אסיה ואת העולם לעבר חוסר יציבות וסכסוך רחב יותר", אמר בפני מועצת הביטחון. "האיום של מתקפת צפון קוריאנית על סיאול או טוקיו הוא אמיתי".

טילרסון במטה האו"ם בניו יורק, הערב (צילום: AP) (צילום: AP)
טילרסון במטה האו"ם בניו יורק, הערב(צילום: AP)

הדיון במועצת הביטחון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הדיון במועצת הביטחון(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

טילרסון הבהיר כי "כל האופציות הצבאיות עדיין נמצאות על שולחן" בנוגע למתיחות מול צפון קוריאה, אך הבהיר כי ארה"ב עדיין מעדיפה ליישב את הסכסוך בדרכים דיפלומטיות. "כל אופציות התגובה לפרובוקציה עתידית חייבות להישאר על השולחן. המניעים הדיפלומטיים והפיננסיים של השלטון יגובו על ידי נכונות לפעול נגד תוקפנות צפון קוריאה בפעולה צבאית, אם יש צורך", אמר. "אנחנו מעדיפים פתרון מוסכם לבעיה הזו, אך אנו מחויבים להגן על עצמנו ועל בנות בריתנו נגד התוקפנות הצפון קוריאנית. מסע הלחצים החדש הזה ייושם במהירות ויהיה כואב לאינטרסים של צפון קוריאה. אנו חייבים להיות מוכנים להתמודד עם האמת הקשה ולעשות בחירות קשות, ממש עכשיו, כדי למנוע תוצאות הרסניות בעתיד".

 

"בשל המאמצים האחרונים של צפון קוריאה להאיץ פיתוח של טילים וגרעין, סין מסכימה שעל הקהילה הבינלאומית להגביר את מאמציה למניעת הפצת נשק", אמר שר החוץ הסיני לכתבים לפני הדיון. "פתרון לסוגיה הגרעינית בחצי האי הקוריאני באמצעות דיאלוג ומשא ומתן הוא האפשרות היחידה שהיא מעשית ובת-קיימא".

 

בדיון עצמו הזהיר שר החוץ הסיני וונג את כל הצדדים המעורבים כי "השימוש בכוח לא פותר חילוקי דעות ורק יוביל לאסונות כבדים יותר. סין היא לא העניין המרכזי בבעיה של חצי האי הקוריאני. פתרון המשבר לא נמצא בידיים שלנו".

 

וונג הוסיף בהמשך כי פריסת מערכות אמריקניות נגד טילים בדרום קוריאה "מערערת משמעותית" את הביטחון האסטרטגי של סין ופוגמת באמון שהין הצדיים השונים המעורבים בסכסוך.

שר החוץ הסיני וונג יי (צילום: AP) (צילום: AP)
שר החוץ הסיני וונג יי(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 

עם זאת סגן החוץ הרוסי, גנאדי גטילוב, הזהיר כי כל שימוש בכוח נגד צפון קוריאה יהיה "לגמרי בלתי מתקבל על הדעת", אך בד בבד המשיך לקרוא לפיונגיאנג לשים סוף לתוכניות פיתוח הטילים והגרעין שלה. "הרטוריקה הלוחמנית, בשילוב כיפוף שרירים פזיז, הובילה למצב שבו שהעולם כולו תוהה אם תהיה מלחמה או לא", אמר גטילוב. "צעד אחד לא מחושב, או שמשתמע לא נכון, עלול להוביל להשלכות המפחידות ביותר".

 

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר מצדו כי "היעדר ערוצי תקשורת מול צפון קוריאה הוא מצב מסוכן". לדבריו, הוא מודאג מהסכנות של הסלמה צבאית בחצי האי הקוריאני.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

הדיון באו"ם התקיים רק כמה שעות לאחר שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, אמר הלילה בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס כי "עימות גדול מאוד-מאוד" עם צפון קוריאה הוא בגדר אפשרות, בעקבות המבוי הסתום בנוגע למניעת תוכניות הגרעין והטילים של המדינה. טראמפ הוסיף: "זהו האתגר העולמי הגדול ביותר שלי, אני מעדיף לפתור דברים בצורה דיפלומטית אך זה מאוד קשה".

 

טראמפ אמר את הדברים בראיון לציון 100 ימים בתפקידו כנשיא והתייחס למאמציו של נשיא סין, שי ג'ינפינג, לגשר בין הצדדים: "אני מאמין שהוא מנסה מאוד, הוא ודאי לא רוצה לראות מלחמה ומוות, הוא אדם טוב ולמדתי להכיר אותו היטב. הוא ישמח אם יוכל לעשות משהו, אך ייתכן והוא לא מסוגל".

 

טראמפ השיב כי הוא אינו יודע האם מנהיג צפון קוריאה הוא רציונלי, אך הוסיף: "אני מקווה שכן. אבא שלו נפטר והוא עלה לשלטון, זה לא עניין של אם אני נותן לו קרדיט או לא, אני רק אומר שזה מאוד קשה, במיוחד בגיל הזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מזכיר המדינה האמריקני טילרסון בדיון במועצת הביטחון
צילום: AFP
מומלצים