שתף קטע נבחר

כולם נגד רוחאני: עימות בחירות באיראן

המועמדים השמרנים תקפו את הנשיא המתון על ההתקרבות למערב והמצב הכלכלי שלא משתפר מאז הסכם הגרעין, פחות מחודש לפני שהאיראנים הולכים לקלפיות. איברהים ראיסי, יקירו של המנהיג העליון חמינאי שמסתמן כמועמד חזק, תקף: "צריך לשקם את הכלכלה, רוצים צדק חברתי"

המועמדים השמרנים באיראן תקפו את הנשיא חסן רוחאני בעימות טלוויזיוני ששודר אתמול (יום ו') בטלוויזיה הממלכתית ברפובליקה האיסלאמית. הטענה המרכזית נגד הנשיא המתון היא שהוא נכשל בניסיונות לשקם את הכלכלה, למרות שהסנקציות הבינלאומיות הוסרו אחרי הסכם הגרעין שעליו חתם עם מעצמות המערב.

 

העימות נמשך שלוש שעות והועבר בשידור חי. מתנגדיו של רוחאני הזהירו שאיראן תיפגע אם העם ייבחר שוב בנשיא בבחירות ב-19 במאי. רבים מהאיראנים בירכו על הסכם הגרעין ב-2015 – חלקם גם על ההתקרבות המסוימת למערב – אך עם הזמן הפכה התמיכה לביקורת כשמצבם של האיראנים לא השתפר.

מימין: מיראסלים, ראיסי, ג'הנגירי, קליבאף, רוחאני והשמיטאבה (צילום: AP) (צילום: AP)
מימין: מיראסלים, ראיסי, ג'הנגירי, קליבאף, רוחאני והשמיטאבה(צילום: AP)

"הפער בין עניים לעשירים גדל באיראן", אמר איברהים ראיסי, איש דת שמרן שנחשב ליריבו החזק ביותר של רוחאני בדרך לכהונה שנייה. ראיסי מחזר אחר קולותיהם של איראנים עניים וקשי יום. סבסוד המזומנים החודשי לאיראנים העניים עומד היום על כ-14 דולר, וראיסי אמר כי צריך לשלש את הסכום.

 

"אחת המטרות המרכזיות של הרפובליקה האסלאמית היא לשמור על צדק חברתי. צריך לנקוט צעדים כדי להגן על העניים. אנחנו צריכים לתקן את המערכת הכלכלית שלנו", אמר ראיסי, שנהנה מתמיכתו של המנהיג העליון עלי חמינאי – שמתח ביקורת רבה על ההתקרבות של איראן למערב בעידן רוחאני ועל הטיפול של הנשיא במשבר הכלכלי במדינה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

רוחאני, שנבחר ברוב מוחץ ב-2013, הגן בעימות על המדיניות הכלכלית שלו והתלונן כי הוא נתון ל"שקרים והשמצות". הוא אמר כי הדרך של איראן להתאוששות כלכלית, לצמיחה ולמודרניזציה, טמונה ביחסים קרובים למדינות אחרות.

 

"המשמעות של עוד השקעות היא ליצור עוד מקומות עבודה. אם אנחנו רוצים צמיחה כלכלית של 8% אנחנו צריכים השקעות זרות", אמר רוחאני. הנשיא אמר כי המצב הכלכלי משפיע גם על נושאים אחרים, בהם הירידה בשיעור הנישואים של צעירי איראן. הוא אמר כי עידוד השקעות זרות יקטין את האבטלה ויוביל לעלייה בשיעור הנישואים.

 

עוד ארבעה מתמודדים הגיעו לאולפן הטלוויזיה אתמול: ראש העיר השמרן של טהרן, מוחמד באקר קליבאף (לשעבר מפקד במשמרות המהפכה), שר התרבות לשעבר מוסטפא מירסאלים, סגנו של רוחאני אישאק ג'הנגירי וסגן הנשיא לשעבר מוסטפא השמיטאבה.

 

קליבאף האשים את רוחאני בניהול גרוע של המדינה, ובכך שרוחאני "אומר כל הזמן שלממשלה אין את האמצעים לפתור את הבעיות באיראן". ראיסי וקליבאף הבטיחו לצמצם את האבטלה, שכיום עומדת על 12.4%, וליצור מיליוני מקומות עבודה. כלכלנים טוענים שהבטחות הבחירות של השניים "לא מציאותיות".

כרזת בחירות של רוחאני באיראן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כרזת בחירות של רוחאני באיראן(צילום: EPA)

כרזות בחירות של יריבו של רוחאני, ראיסי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כרזות בחירות של יריבו של רוחאני, ראיסי(צילום: EPA)
   

למרות המתקפה נגדו הפרשנים מעריכים שלרוחאני יש סיכוי טוב להיבחר מחדש, גם בזכות תמיכה גדולה של הצעירים העירוניים והנשים, שבירכו על ההנהגה המתונה שלנו ועל הפתיחות החברתית ביחס לקודמיו בתפקיד. הם גם חוששים שאם השמרנים יחזרו לשלטון איראן תהיה מבודדת יותר.

 

המנהיג העליון חמינאי, שלו המילה האחרונה באיראן, קרא החודש למועמדים לנשיאות שלא להושיט יד למדינות אחרות. "הם נאבקים ברפובליקה האיסלאמית של איראן, והאיסלאם חוסם את האינטרסים שלהם", צוטט חמינאי בטלוויזיה הממלכתית.

 

עימותים טלוויזיונים לקראת בחירות באיראן הם דבר חדש יחסית, ומייחסים להם השפעה רבה על תוצאות הבחירות ב-2009 וב-2013. לקראת ההצבעה בחודש הבא הודיע משרד הפנים כי הוא אוסר על עימותים בשידור חי. האיראנים זעמו והמשרד ביטל את ההחלטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים