שתף קטע נבחר

צילום: Gettyimages

היכל הזיכרון נחנך: "זכר הנופלים יישאר בלב עמנו"

הנשיא ורה"מ נשאו דברים בטקס חנוכת היכל הזיכרון לחללי מערכות ישראל. ריבלין: "הזיכרון היהודי והישראלי מאחה ומחבר בין עבר, הווה ועתיד". נתניהו: "היכל הזיכרון הופך היום לאחד מסמלי מדינת ישראל". ליברמן: "לזכור ולהזכיר תמיד את מופת חייהם של מי שמסרו נפשם"

 

 

 

היכל הזיכרון הלאומי לחללי מערכות ישראל נחנך הבוקר (יום א') בירושלים, בטקס שבו משתתפים ראש הממשלה, נשיא המדינה, השר לביטחון פנים, הרמטכ"ל ומפכ"ל המשטרה. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בטקס: "יקירינו פעלו יחד שכם אל שכם באחווה, ברעות, בערבות הדדית. יהודים ולא יהודים, דרוזים, מוסלמים, בדואים, נוצרים, צ'רקסים - כולם אחים לנשק". הוא ציין כי "גם כשלא יהיה אדם פרטי שיזכור את הנופלים והנופלות, יידלק ביום נפילתם כאן נר זיכרון מיוחד להם והמפעל הזה משלב בצורה מופלאה זיכרון אישי וזיכרון לאומי. הוא מבטיח שזכר הנופלים יישאר לעד נצור בלב עמנו".

 

נתניהו הוסיף: "היכל הזיכרון הזה הופך היום לאחד מסמליה של מדינת ישראל. מסד הבניין הוא המסירות לעם ולארץ. קירותיו עוז ארץ כיפתו גבורה והקרבה. ובין כל אלה המלט המחבר הזיכרון. זכר מאורעות העבר צרור בתרמילו של עמנו כל אחד מאיתנו נושא על גבו דורות רבים שהיו לפניו וצועד איתם קדימה".  

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

הרמטכ"ל והמפכ"ל בטקס (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
הרמטכ"ל והמפכ"ל בטקס(צילום: אוהד צויגנברג)
 

נתניהו ציין כי "הלפיד שהוצת בגטו ורשה וגם במחנות ההשמדה, הלפיד הזה לא כבה. הוא הועבר לארגוני השמירה, לאנשי הבריגדה, לחיילי צה"ל ולכל זרועות הביטחון. חידשנו את רצף הגבורה היהודית שנראה היה שנקטע במשך הדורות, חידשנו את מורשת ההגנה העיקשת על הבית ועל המולדת. הקול הפנימי שהביא את יקירנו לקחת אחריות ולהוביל את ההגנה על ביתם על משפחותיהם על עמם הקול הזה הניע אותם לעשות את אשר עשו".

ראש הממשלה שיבח את "החיילים הבודדים שמשאירים משפחה מאחור ומצטרפים לילידי הארץ משרתים ביחידות החוד". עוד אמר: "לא פחות משאנו זוכרים את חיילי מערכות ישראל, הם אלה שמזכירים לנו מי אנחנו, מהי תכלית עשייתנו, אהבת מולדת, גבורה, מסירות, אחדות גורל - נר תמיד שלא יכבה".

 

הנשיא ראובן ריבלין אמר בטקס: "סוד כוחו של הזיכרון הישראלי הוא הרציפות. זהו זיכרון שעובר מן העבר אל ההווה והעתיד. הזיכרון היהודי והישראלי מאחה ומחבר בין עבר הווה ועתיד ונוטע בנו כוחות כפרטים כמדינה וכעם".  

ראש הממשלה ונשיא המדינה בטקס (צילום: ניברן ברודקאסט) (צילום: ניברן ברודקאסט)
ראש הממשלה ונשיא המדינה בטקס(צילום: ניברן ברודקאסט)

הנשיא ריבלין קובע מזוזה בהיכל (צילום: ניברן ברודקאסט) (צילום: ניברן ברודקאסט)
הנשיא ריבלין קובע מזוזה בהיכל(צילום: ניברן ברודקאסט)
 

לדברי ריבלין, "בהיכל הזיכרון הזה אנו מבטיחים לנצור את העבר אבל באותה מידה של נחישות התמדה אהבה ותקווה גם ליצור ולייצר את העתיד, ברוחם של הבנים והבנות האהובים. משפחות יקרות, כל שאנו יכולים לתת לבנותינו ובנינו הוא את הזיכרון. הזיכרון שלהם שחי איתנו גם אחרי לכתם. כך הם חיינו דרכינו ואנחנו חיים איתם. אנו מבטיחים - זכרון בנינו ובנותינו האהובים והגיבורים יהיה נצור בלבנו בלב האומה מדור לדור". 

 

בתחילת דבריו של ראש הממשלה התפרץ לדבריו שאול צ'יטיאט, אב שכול, ואמר: "גם ביום קדוש זה אני לא סולח על דמעותיה של לאה גולדין, דמעותיה חייבו תגובה ובקשת סליחה ומחילה מיידיים".

 

שר הביטחון אביגדור ליברמן אמר בנאומו: "מיום ששבנו לכאן למולדת החדשה והישנה שלנו לבנות פה מחדש את מולדתינו, לא ידענו יום אחד של מנוחה. מלחמה אחת ארוכה כנגד הקמים עלינו ומנסים שוב ושוב לחסל את היישות הציונית, הנאחזת ומכה שורשיה בארץ הזו. דור אחר דור אנחנו נושאים תפילה כי בנינו ובנותינו לא ידעו עוד מלחמה ודור אחר דור אנחנו נאלצים ללוות למנוחת עולמים פרחי חן מטובי בנינו ובנותינו הצעירים".

 (צילום: הלל מאיר, TPS) (צילום: הלל מאיר, TPS)
(צילום: הלל מאיר, TPS)
לדבריו, "כאב השכול, אין נורא ממנו. כאב שלא הזמן ולא מרוץ החיים יכול להביא לו מרפא. הגעגועים לנוכחות של מי שלעולם לא ישוב עוד - שבים ומזכירים את גודל האחריות המוטלת עלינו לשמור מכל משמר על מדינת ישראל גם בשעות האלו". עוד אמר: "כאן, לצד קבריהם של חללי מערכות ישראל, לצידה של חלקת גדולי האומה, מבקשים אנו לזכור ולהזכיר תמיד, יום יום שעה שעה את שמם ואת מופת חייהם של מי שמסרו נפשם על הקמתה, הגנתה וביטחונה של מדינת ישראל". 

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)
השר לביטחון פנים גלעד ארדן הזכיר בנאומו את יוסף קירמה, שנפל עת רדף אחרי מחבל: "יוסף לא הוכרח לעמוד בקו החזית. עמדו בפניו אפשרויות קלות, אבל הוא בחר אחרי ששרת כלוחם בגבעתי להתגייס למשטרה ולהמשיך לשאת על כתפיו את האחריות ולהיות בחוד החנית בעיר קודשינו.

 

"צמרמורת עולה במעלה הגב למחשבה מה היה קורה אם לא הוא זה היה שם באותו רגע. אבל הוא חתר למגע ומנע אסון כבד. יוסף הוא חלל משטרה אחד, לצדו גם הדר כהן והרשימה עוד מתארכת וכואבת, שוטרים וסוהרים. נעשה הכול על מנת לחיות בבטחה בארץ הזו. זוהי צוואתם של הנופלים".

 

יותר מ-23 אלף נופלים מונצחים בהיכל הזיכרון

ההיכל נבנה כהר אבן המתנשא לגובה של 18 מטרים, ובו יותר מ-23 אלף לבנים שכל אחת נושאת שם של חלל עם תאריך הנפילה, ונר שיידלק אוטומטית ביום האזכרה למותו. אורכו של קיר השמות הספירלי הוא 260 מטר.

 

בהיכל מונצחים שמותיהם של כלל הנופלים, מהחלל הראשון אהרן הרשלר שהותקף על ידי ערבים בירושלים ב-1873 ועד היום. שמות החללים כתובים באותו גופן וגודל, מהטוראי ועד בכיר הקצינים, לפי סדר כרונולוגי, על מנת לשמר את ערך השוויניות בהנצחת חללי מערכות ישראל, מצה"ל, משב"כ, המשטרה וזרועות הביטחון. ברחבת הכניסה להיכל ידלוק "נר תמיד" ויוצב תורן עם דגל ישראל. טקסי הזיכרון הרשמיים יערכו בלב ההיכל, ואורחי המדינה יוזמנו אליו להנחת זר. מדי בוקר יקיים חזן צבאי אזכרה לחיילים שנפלו באותו היום.

 

ערב יום הזיכרון לחללי צה"ל עומד מספר הנופלים במערכות ישראל על 23,544. בשנה האחרונה לבדה נוספו 97 שמות למניין חללי מערכת הביטחון. מספר בני המשפחות השכולות: 15,881. כמיליון וחצי בני אדם יפקדו את בתי העלמין הצבאיים בטקסי הזיכרון מהיום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות משרד הביטחון
היכל לזכר הנופלים
צילום: דוברות משרד הביטחון
מומלצים