שתף קטע נבחר

Coface: שיפור במדד הסיכון הפוליטי של ישראל

ישראל קופצת 31 מקומות למקום ה-92 בעולם במדד הסיכונים הפוליטיים של Coface. ענקית ביטוח האשראי הבינלאומית בוחנת 159 מדינות ברחבי העולם מבחינת סיכונים ביטחוניים ושבריריות פוליטית וחברתית. המדינה המסוכנת ביותר - אפגניסטן. ולאיזה מקום הגיעה ישראל במדד הפופליזם?

ישראל מדורגת במקום ה-92 בעולם מתוך 159 מדינות במדד הסיכונים הפוליטיים של ענקית ביטוח האשראי הבינלאומית Coface. ישראל קפצה ב-31 מקומות מאז המדד האחרון שפירסמה החברה בשנת 2013. על פי המדד המדינה המסוכנת ביותר בעולם היא אפגניסטן (מקום 1) והמדינה הבטוחה ביותר מבחינת אותם סיכונים היא איסלנד (מקום 159).

 

רמת הסיכון הפוליטי בישראל מוגדרת "סביר". לשם השוואה, מקבילותיה של ישראל לרמת הסיכון הן סרי לנקה (מקום 71) וארה"ב (מקום 103). המדינות בהן רמת הסיכון הפוליטי מוגדרת כנמוכה מאוד, לפי המדד הן רומניה (137), מלטה (147) ופולין (156). 

 

צרפת עלתה במדד הטרור

לדברי מנכ"ל Coface ישראל, כרמינה מנדולה, המדד נועד לתת ליצואנים מבט כולל על הסיכונים במדינות היעד השונות, מעבר למצב הכלכלי ברמת המקרו או של הלקוח הספציפי, כאשר לסיכונים אלה השפעה על הסיכוי של היצואן לקבל את כספו.

 

הציונים בדירוג נעים מ"מצב סיכון קיצוני", "מאוד גבוה" ו"גבוה" ועד לדירוג של "סביר", "נמוך" ונמוך מאוד". לדברי מנדולה, המדד הינו שילוב של שני מרכיבים מרכזיים: מדד הקונפליקט הביטחוני, הכולל דירוג המדינות על פי עוצמתם של הקונפליקטים וסוגי השחקנים המעורבים בהם, ומדד השבריריות הפוליטית והחברתית, שבו נלקח בחשבון אופיו של המשטר הפוליטי כמו גם הלחצים והפערים החברתיים.

 

אפגניסטאן, עירק, סודאן, סוריה וניגריה, נמצאות בראש דירוג המדד הביטחוני, בשל היותן במצב של מלחמה פעילה. מדינות כמו מכסיקו הנמצאת במצב של לוחמה בקרטלים וכן קולומביה ואלג'יריה נמצאות גם הן ברמת סיכון גבוהה.

 

בתוך המדד הביטחוני נלקח בחשבון גם מדד הטרור, אשר עלה משמעותית ברוב מדינות ה-OECD, החל משנת 2011, בשל המאבק בדעא"ש. צרפת נמצאת בראש מדד זה מבין המדינות המפותחות.

   

 

כרמינה מנדולה. מנכ"ל Coface ישראל (צילום: יח"צ) (צילום: יח
כרמינה מנדולה. מנכ"ל Coface ישראל(צילום: יח"צ)

מדד הפופוליזם: ישראל במקום ה-9

במדינות המפותחות נלקח בחשבון גם רכיב ה"פופוליזם", אשר לפי הדו"ח משפיע על הבחירות במדינות השונות: רכיב זה כולל בין היתר נושאים של הגנה על שווקים פנימיים, בעיקר באמצעות מכסות או סובסידיות ליצואנים, וערכים לאומיים כגון קידום רעיונות לאומיים, גאווה לאומית והשעיית חירויות במטרה להילחם בחתרנות.

 

 על פי הניתוח של Coface, לחץ הפופוליזם הגיע לרמה הגבוהה ביותר בבריטניה (ציון 73%) וצרפת (70%), כאשר אחריהן מדורגות  אוסטריה (64%) והולנד (63%). ישראל בולטת לרעה יחסית במדד זה ומתוך 25 מדינות מערביות שנבדקו, ממוקמת במקום התשיעי, כאשר ככל שהדירוג גבוה יותר, כך השפעת הפופוליזם גדולה יותר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מדד הסיכונים הפוליטיים
צילום: shutterstock
מומלצים