שתף קטע נבחר

8 סיבות להשתתף בצעדת השרמוטות

רגע לפני הצעדה שתצא מחוף גורדון בתל אביב, נגה כהן מסבירה מהי בכלל צעדת השרמוטות, לאיזו מטרה היא נוצרה ומדוע חשוב כל כך שכולכן וכולכם תגיעו לצעוד. דעה

בינואר 2011 קצין משטרה קנדי בשם מייקל סנגינטי אמר בהרצאה שנשים לא צריכות להתלבש כמו שרמוטות כדי שלא יתקפו אותן מינית, כאילו שבגדים חשופים הופכים מישהי לראויה לאונס. הדברים השערורייתיים שאמר הציתו מחאות בכל העולם תחת השם "צעדת השרמוטות", או באנגלית "Slut Walks", אשר ממשיכות להתקיים מאז מדי שנה. הצעדות נקראות ככה כדי להעביר את המסר שכולנו שרמוטות, כלומר שכולנו מוטרדות ומותקפות מינית כי אנחנו נשים, ושצריך למגר את תרבות האונס במקום להאשים אותנו כשתוקפים אותנו. ב-12.5 תתקיים צעדת השרמוטות בתל-אביב וב-2.6 בירושלים. הנה 8 סיבות לבוא ולהשתתף בצעדת השרמוטות הקרובה.

"למה אתה חושב כמו אנס" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"למה אתה חושב כמו אנס"(צילום: גיל יוחנן)
 

1. אף בגד הוא לא הזמנה לאונס

"הנערה העלתה תמונות שלה בחוטיני", אמרה עו"ד טלי גוטליב, שמייצגת את אחד החשודים בפרשת האונס המזעזעת בהרצלייה, במהלכה שלושה צעירים בני 20–22 חשודים כי סיממו ואנסו באכזריות נערה בת 17. מדבריה של גוטליב משתמע כי תמונות האינסטגרם של הנערה הן לא פחות מהצדקה להתייחס אליה כאל כלי קיבול לזרע. גם התמונות של מאי פאטל שימשו אנשים כדי להצדיק את ההטרדה המינית שעברה על-ידי סא"ל לירן חג׳בי, אחרי שהעזה, רחמנא לצלן, להעלות לפייסבוק תמונות שלה בבגד ים.

 

אלא שהטרדות מיניות ואונס מתרחשים בלי קשר למה שנשים לובשות, ובכל מקרה, גם אם מישהי הולכת ברחוב עירומה אין הצדקה לאנוס אותה. גופן של הנשים הוא לא ציבורי והוא שייך רק להן, ואורך הבד לא מעיד על מידת הלגיטימציה לקחת מהן מין בכוח. בכלל, הגיע הזמן להפסיק להשתמש בתירוץ הבגדים של נשים כאמצעי להצדיק אלימות כלפינו, בין אם זה אונס ובין אם זאת הרחקה ממקומות בעלי השפעה, כמו שהרחיקו את היועצות הפרלמנטריות מהכנסת כשהן באו לעבודה בחצאיות חושפות ברכיים.

 

2. גם המקום שאת נמצאת בו הוא לא הזמנה לאונס

בין אם האישה מוכרת לגבר, כמו שקורה ברוב מקרי האונס, ובין אם היא זרה לו, אין לגיטימציה להטריד או לתקוף נשים כי הן היו במקום כלשהו. הן יכולות לרקוד על הבר באלנבי 40, לעבוד במועדון חשפנות, להיות שיכורות במסיבה או לבוא לגבר הביתה – אף אחד מהמקומות האלו הוא לא אמירת "כן, אני רוצה סקס בכל רגע נתון". אישה אפילו יכולה להיות במיטה עם גבר ואז לשנות את דעתה, ואם הוא לא מפסיק, הוא אונס אותה. נקודה. ואם אתם לא בטוחים אם האישה רוצה, תשאלו אותה. אבל כנראה שהסיבה שבגללה נדמה לחברה שלנו שההטרדות האלו הן בסדר, היא שעדיין מצופה מנשים להיות בבית כדי לטפל במשק הבית ולגדל את הילדים, ולא לצאת החוצה. לפי ההיגיון הזה, אם מישהי יוצאת מביתה, היא נתפסת כאילו היא במקום לא לה, ולכן מותר להתייחס אליה כאל רכוש ציבורי. אז לא.

"יש נשים שנהנות מאונס" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"יש נשים שנהנות מאונס"(צילום: גיל יוחנן)
 

3. הזכות להיות סקסיות ומיניות

כיף לך, את נהנית מעצמך ומהגוף שלך, התלבשת בצורה מחמיאה ונוחה, אולי קצת שתית, ואולי התחלת פלרטוט או אינטראקציה מינית עם מישהו (או מישהי). בום! את נחשבת לשרמוטה. המסר שמועבר הוא שאסור לנו, כנשים, ליהנות מהמיניות שלנו, אחרת אנחנו ישר מתויגות בצורה שלילית – "שרמוטה", "זולה", "לא מכבדת את עצמה" וכדומה. ברגע שאישה היא זולה, היא הופכת לזונה, בניגוד לנשים הטובות והחסודות ששומרות על עצמן. ולפי ההיגיון הזה, לשרמוטות מותר לעשות הכל, אפילו לאנוס אותן כי בשביל זה הן שם הרי. ויותר מזה, זו אשמתן אם פגעו מהן, כי הן בחרו להתנהג כמו שרמוטות, ואונס הוא עונש לגיטימי להתנהגות שאינה חסודה. לא כך?

 

ובנימה רצינית, כן, את יכולה לנסות לשמור על עצמך ולהתנהג כמו אישה טובה, אבל בסופו של יום את כל אחת מאיתנו אפשר בקלות לתייג כשרמוטה. בגלל זה הצעדה נקראת "צעדת השרמוטות", כשהמטרה היא לעשות "רילקיימינג" – לנכס מחדש את התיוג הזה, שעושה האשמת הקרבן לנפגעות והופך את המיניות שלנו לרעה, כאילו המיניות שלנו יכולה בכלל להיות דבר רע. מעבר לזה, הרבה יותר כיף ועדיף שנהנה מהמיניות שלנו מאשר שימחקו לנו את החיבור שלנו לגוף שלנו ואת ההנאה, הבריאות והרווחה שאפשר להפיק מסקס טוב.

 

4. למחות כנגד גזרי הדין המגוחכים של המורשעים

אופק בוכריס הורשע בבעילה אסורה בהסכמה אחרי ששיקר והעליל שהפקודה שלו משקרת לגבי המגע שהיה ביניהם, וקיבל ירידה בדרגה. יניב נחמן הורשע באונס של רוני ריבר וקיבל חצי שנת עבודות שירות (ורק אחרי הערעור הוא קיבל שנה). השופט יצחק כהן הודה בהטרדה מינית של עובדת שלו וצפוי לקבל קנס של 2,500 שקלים. הנשיא לשעבר, משה קצב, הורשע בשני מקרי אונס, מעשים מגונים, הטרדות מיניות ושיבוש הליכי משפט, קיבל על כל אלו 7 שנים והשתחרר אחרי 5. וזו רשימה חלקית מאוד.

 

גזרי הדין האלה מגוחכים, וחלקם אפילו לא משקפים את מה שכתוב בחוק - לפי חוק העונשין, העונש המזערי לאונס הוא ארבע שנים והמקסימלי 16 שנים. בנסיבות מחמירות אנס צריך לקבל עד 20 שנים. העונשים האלה מראים עד כמה מערכת המשפט מקילה ראש בנפגעות אונס והטרדה מינית, ולא חושבת שמדובר בתופעה שצריך להרתיע מפניה באמצעות הטלת עונשים כבדים. מבחינתם, אונס ותקיפה מינית זה "נו נו נו", אבל אין בעיה להחזיר את התוקפים לרחובות ולבתים במהירות די גדולה. עד שנשים הולכות להתלונן במשטרה - מעשה לא פשוט וטראומטי לכשעצמו, ואם הן עוברות את מחסום המשטרה והפרקליטות - שבעצמם מערימים קשיים על הנפגעות, בתי המשפט יורקים להן בפרצוף. הגיע הזמן שזה ישתנה.

עונש קל מדי. אופק בוכריס (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עונש קל מדי. אופק בוכריס(צילום: מוטי קמחי)
 

5. תרבות האונס עדיין מקבלת במה

הם זוכים בפרס ישראל, מופיעים ביום העצמאות, מקבלים ראיונות מפרגנים בערוצי החדשות המרכזיים ומצדיקים אונס נשים במופעי הסטנד-אפ שהם מעלים. לכל אלה מתווספים שירים, סדרות וסרטים שעדיין מראים לגברים שהם צריכים להתנהג בכוח לנשים נשים ואז "להזרים" אותן למיטה. הגבול בין יחסי מין לאונס חייב להיות ברור. כששני (או יותר) הצדדים רוצים, חושקים ומתלהבים, זה יחסי מין. אחרת זה אונס. אין אפור.

 

תרבות האונס, שכל הדברים המתוארים למעלה הם חלק ממנה, היא כל היחס החברתי, תקשורתי, פוליטי ותרבותי שמנסה לגרום לנו לחשוב שיש אפור. שאולי הנשים שיקרו, או לא אמרו "לא" מספיק חזק (אפילו שהן לא צריכות), או שהן עושות מניפולציות. שבעצם הגברים הפוגעים הם נורא מסכנים כי הקריירה שלהם נפגעה, או המשפחות שלהם, או שצריך לחשוב על ביטחון ישראל. ובעצם לא הייתה הרשעה, אז אי אפשר לשפוט. ועד שאין הכרעת שופט אנחנו שמים את המוסר בצד, ובשם הניטרליות תומכים בתוקף. אבל גם כשיש הכרעת שופט אנחנו סולחים לו, כי הוא נראה לנו די אחלה. כל אלה פוגעים בנשים, מונעים מהן להתלונן, גורמים להן לחשוב שמה שקרה להן הוא באשמתן, ומאפשרים להטרדות ולאונס להמשיך להתקיים.

 

 

6. לשים סוף לבושה

"כי היא שרמוטה", "כי היא הורסת את החיים שלו", "כי היא לא פעלה נכון כדי למנוע את הסיטואציה", "כי היא התלבשה בצורה חשופה" או "הלכה במקומות הלא נכונים" או "הביטה" בצורה שנתנה לו להבין שהוא יכול לחצות אותה לשניים ולפעור לה בור בגוף ובנשמה. כל אלו הם שלל תירוצים והסברים שהמטרה של כולם היא לשמור על הגברים הפוגעים ולא לערער את יסודות החברה, כי שינוי זה מפחיד וסדר זה שקט וזה טוב, ולעזאזל הביטחון של הנשים.

 

7. להפסיק ללמד גברים לאנוס

בחברה שלנו נערים צעירים לומדים שגבר צריך לזיין, גבר צריך לכבוש ולחתור למגע. אם הוא לא מנצל הזדמנויות הוא כבר לא "גבר-גבר" אלא ילדה קטנה, ו"נשיות" זו הקללה הנוראית ביותר שיש. כל חור בלילה שחור, לכן מדרגים בנות ונערות אם הן "שוות אונס", ולכן גברים צריכים לממש כל הזדמנות שנקרית בדרכם. זו יכולה להיות אישה ששוכבת במיטה בלי לזוז ולא ברור מה קרה אז פשוט ממשיכים בלי לברר, וזו יכולה להיות אישה שיכורה, או חברה שאומרת לא, או מישהי עם מבט מבוהל בפנים. אבל זו הזדמנות והזדמנות מממשים. הרי הרבה יותר מפחיד שיצחקו עליך ויגידו לך שאין לך ביצים, מאשר לקבל כמה חודשי עבודות שירות. חוץ מזה, רוב הסיכויים הם שהיא בכלל לא תלך למשטרה, כי כולם סביבה יקראו לה שרמוטה.

 

8. כדי שנוכל לדבר על סקס חיובי

אנחנו כל הזמן עסוקים בסקס אבל בצורה די עצובה. או שאנחנו רואים ומחקים פורנו, או שמדובר בסקס שמחפיץ נשים ומעודד אונס, או שאנחנו מדברות על תרבות האונס ואיך נשים נפגעות. כדי להגיע למצב שאנחנו מדברות על סקס מהמקום הכיפי, המלא חשק, המתלהב והמהנה, צריך להוקיע את כל האקטים שפוגעים בנשים, ולייצר מקום לשיח ולסקס בריאים וכיפים יותר. ההוקעה הזו מתרחשת בצעדת השרמוטות, אז נתראה שם!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
"אני עדיין לא מבקשת את זה"
צילום: גיל יוחנן
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים