שתף קטע נבחר

מקרון בנאום הניצחון: די לפחד, אתן סיבה לאופטימיות

הנשיא הנבחר של צרפת ניצח בפער גדול אך מכיר בהישג המרשים של לה פן והימין הקיצוני, שסחפו יותר משליש מהעם: "התוצאה מחייבת אותי לחתור לפיוס לאומי. בואו נאהב את צרפת". הוא הבטיח: "נעמוד בחזית המאבק בטרור". טראמפ בירך: "מצפה לעבוד יחד". המונים חגגו את הניצחון ההיסטורי ליד הלובר בפריז

הנשיא הנבחר של צרפת עמנואל מקרון אמר אמש (יום א') בנאום הניצחון שלו כי הוא מודע לזעם, לספקות ולחרדה שהביעו הצרפתים במערכת הבחירות, וכי התוצאה שרשמו המפלגות הקיצוניות מחייבת אותו לפעול להשגת פיוס לאומי. "אשקיע את כל המאמצים האפשריים כדי להצדיק את האמון שנתתם בי", הדגיש. הוא הצהיר גם כי צרפת תהיה בחזית המלחמה בטרור.

 

 

מקרון נואם הלילה מול תומכיו ברחבת מוזיאון הלובר (צילום:  AFP PHOTO / AFP TV) (צילום:  AFP PHOTO / AFP TV)
מקרון נואם הלילה מול תומכיו ברחבת מוזיאון הלובר(צילום: AFP PHOTO / AFP TV)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מקרון הודה לעם הצרפתי על הבחירה בו ובירך גם את יריבתו מרין לה פן על הקמפיין שניהלה. "בואו נאהב את צרפת", קרא לאזרחים, ואמר כי בחמש השנים הבאות תהיה לו האחריות להפחית את חששותיהם של הצרפתים ולנסוך בהם אופטימיות.

 

שעה קלה אחר כך הגיע מקרון לרחבת מוזיאון הלובר המפורסם בפריז כדי לחגוג שם עם המוני תומכיו. "אעשה הכול כדי לוודא שלצרפתים לא תהיה שוב סיבה להצביע לקיצונים", הבטיח להם בנאום נוסף. "המשימה שלנו עצומה, ידידיי, והיא תדרוש מחויבות מכולם. אירופה והעולם מחכים, והם מצפים מצרפת להמשיך להיות נועזת".

נאום הניצחון של מקרון. "בואו נאהב את צרפת" (צילום: AP) (צילום: AP)
נאום הניצחון של מקרון. "בואו נאהב את צרפת"(צילום: AP)

תומכי מקרון חוגגים: "אתאמץ להצדיק את האמון שנתתם בי" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
תומכי מקרון חוגגים: "אתאמץ להצדיק את האמון שנתתם בי"(צילום: EPA)

נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, שהחמיא בשנה האחרונה ללה פן ונתפש בעיני רבים כמי שתומך בה, פרסם בטוויטר הודעה שבה בירך את מקרון על "ניצחונו הגדול היום", והוסיף: "אני מצפה בקוצר רוח לעבוד איתו". 

 

מקרון הביס את יריבתו אשת הימין הקיצוני מרין לה פן בפער של יותר מ-32% - 66.06% מול 33.94% - ואפשר למנהיגי האיחוד האירופי לשחרר אנחת רווחה אחרי חודשים של חשש מעליית לה פן הבדלנית לשלטון. זמן קצר לאחר פרסום התוצאות, עוד לפני נאום הניצחון, מסר מקרון תגובה קצרה ואמר: "פרק חדש של תקווה מתחיל עבור צרפת". לה פן התקשרה למקרון ובירכה אותו על ניצחונו.

מחנה מקרון, אמש בפריז (צילום: AP) (צילום: AP)
מחנה מקרון, אמש בפריז(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

ההישג לה פן: גרפה פי שניים קולות מאביה

בנאום ההפסד שלה, מעט אחרי היוודע דבר התבוסה, הדגישה לה פן כי התוצאה שהשיגה היא תוצאה היסטורית: "אנחנו מפלגת האופוזיציה הגדולה ביותר שעומדת כעת מול מקרון", הכריזה בגאווה. בנאומה אמרה לה פן כי מפלגת "החזית הלאומית" שאותה היא מייצגת צריכה לעבור שינוי עמוק כדי לעמוד באתגר החדש הניצב לפניה וכי יש להקים כוח פוליטי חדש. לה פן רמזה בכך כי ייתכן שתשנה את שם המפלגה מ"החזית הלאומית" לשם אחר.

 

"החזית הלאומית" הוא שם המזוהה מאוד עם אביה ז'אן מרי לה פן, שהקים את המפלגה, ועם עמדותיו האנטישמיות והגזעניות. סגנה של לה פן אמר אמש במפורש כי "המפלגה החדשה" לא תיקרא "החזית הלאומית". בנאום ההפסד אמרה לה פן "אני קוראת לכל הפטריוטים להצטרף אלינו", ואז חילקה את הזירה הפוליטית ל"פטריוטים" ו"גלובליסטים".

לה פן בנאום ההפסד הלילה. "זו תוצאה היסטורית" (צילום: AP) (צילום: AP)
לה פן בנאום ההפסד הלילה. "זו תוצאה היסטורית"(צילום: AP)

אף שלה פן הפסידה בסיבוב המכריע בפער גדול היא יכולה להיות מרוצה מאוד מההישג שלה – בקרב הישיר על הנשיאות היא הצליחה להביא למחנה הימין הקיצוני תמיכה של יותר משליש מהעם הצרפתי, וזהו שינוי היסטורי שעוד ידובר בו רבות. בפעם הקודמת שמועמד הימין הקיצוני הצליח להגיע לסיבוב המכריע בבחירות המועמד היה אביה ז'אן מארי לה פן והוא זכה אז רק ב-17.8% מהקולות. ההישג של לה פן גדול בהרבה, והוא מעיד על חדירתה של מפלגת "החזית הלאומית" למיינסטרים הפוליטי הצרפתי.

 

מרין לה פן הבטיחה במהלך קמפיין הבחירות להוביל פרישה של צרפת מהאיחוד האירופי, להגביל מאוד את ההגירה לצרפת ולהילחם ביד קשה יותר בטרור האיסלאמיסטי. בקהילות יהודיות בעולם עוררו דאגה דבריה שלפיהם לצרפת כמדינה לא הייתה אחריות לרדיפת היהודים בתחומה במלחמת העולם השנייה, והצהרותיה נגד שחיטה כשרה ונגד חבישת כיפה בציבור.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

מוסלמים ויהודים חוגגים, מרקל: "ניצחון לאירופה המאוחדת"

זמן קצר אחרי שנחשפו התוצאות פרסם המסגד הגדול של פריז הודעה שבה אמר כי הבחירה בעמנואל מקרון נותנת תקווה למוסלמים שהם יוכלו לחיות בהרמוניה ולכבד את ערכיה של צרפת. המסגד מסר עוד בהודעה כי הבחירה במקרון היא סימן לפיוס בין הדתות בצרפת. "זה סימן למוסלמים הצרפתים לתקווה, לחיים משותפים סביב הערכים הרפובליקניים, ההומניסטיים, הפטריוטיים, הדמוקרטיים והחילוניים", נמסר.

 

גם הרב הראשי של צרפת, חיים קורסייה, בירך על ניצחונו של מקרון, והביע את שמחתו על "ניצחון הערכים הרפובליקניים". בהודעה שהעביר לסוכנות הידיעות הצרפתית הוסיף הרב קורסייה: "אני מודה לצרפתים שהתגייסו בהמוניהם כדי לחסום את הימין הקיצוני".

 

באיחוד האירופי בבריסל נשמו לרווחה משהוסר האיום - מבחינתם - שבראש צרפת תעמוד מנהיגה הרוצה לפרוש מהאיחוד. הדובר של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שלח ברכה למקרון ואמר כי ניצחונו הוא ניצחון לאירופה המאוחדת. "ברכות, עמנואל מקרון. ניצחונך הוא ניצחון לאירופה חזקה ומאוחדת ולידידות הצרפתית-גרמנית", כתב הדובר של מרקל, סטפן סייברט, בטוויטר. לפני חצות שוחחו מרקל ומקרון בטלפון וסיכמו שמקרון יבוא בקרוב מאוד לביקור בברלין.

לראשונה זה עשרות שנים - הנשיא אינו מאחת המפלגות הגדולות (צילום: AP) (צילום: AP)
לראשונה זה עשרות שנים - הנשיא אינו מאחת המפלגות הגדולות(צילום: AP)

תוצאות הבחירות בצרפת אתמול פותחות פרק חדש בפוליטיקה הצרפתית: מפלגות הימין והשמאל הגדולות – הרפובליקנית והסוציאליסטית – שלטו בצרפת עשרות שנים, אבל שתיהן ספגו תבוסה משפילה בסיבוב הראשון בבחירות וכלל לא הגיעו לקרב המכריע על הנשיאות.

 

הסיבוב השני בבחירות אתמול ניחן בשיעור הצבעה נמוך. ב-18:00 בערב (שעון ישראל), כשנותרו עוד שלוש שעות להצביע, מסר משרד הפנים הצרפתי כי שיעור ההצבעה עומד על 65.30% בלבד - נמוך יותר מאשר בכל שלוש מערכות הבחירות לנשיאות האחרונות. ב-2012 היה שיעור ההצבעה בשעה הזו כ-72%, ב-2007 עמד על 75.1%, וב-2002, כשאביה של לה פן התמודד על הנשיאות בסיבוב השני והמכריע, היה שיעור ההצבעה בשעה הזו 67.6%.

מקרון ורעייתו בריז'יט (צילום: AP) (צילום: AP)
מקרון ורעייתו בריז'יט(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הנשיא שהתחתן עם המורה שלו

מקרון, בנקאי לשעבר בן 39, יהיה הנשיא הצעיר ביותר בתולדות צרפת. לפני שנה וחצי הוא התפטר מתפקידו כשר הכלכלה של צרפת בגלל תסכולו מהטיפול הלא מספק לדעתו של הנשיא וראש הממשלה בחוסר השוויון בצרפת – והקים תנועת מרכז כדי שתהיה אלטרנטיבה למפלגות הימין והשמאל הוותיקות. תומכיו רואים בו לוחם דינמי למען רפורמות שיחלץ את צרפת מצרותיה הכלכליות, ואילו מבקריו רואים בו אופורטוניסט המשווק את עצמו כמורד פוליטי אף שכיהן בממשלתו של הנשיא הולנד ועבר מסלול דומה לזה של דורות ההנהגה הקודמים. בקמפיין הבחירות קרא מקרון לצמצם את הרגולציה שבלמה יזמות, להקטין את מעורבות הממשלה, לקבל בברכה מהגרים ולקדם אינטגרציה אירופית גדולה יותר.

 

מקרון הוא יליד העיר אמיאן שבצפון צרפת, בן בכור להורים רופאים. בבית הספר נחשב לעילוי, ושם – בגיל 15 – גם פגש את רעייתו לעתיד: בריז'יט אוזייר, שהייתה אז מורתו בת ה-39, אם לשלושה ילדים. אוזייר לימדה את מקרון תיאטרון בימי שישי אחר הצהריים והשניים התאהבו זה בזה. הוריו של מקרון ניסו להפריד בינו לבין מורתו, אך לא הצליחו. אוזייר (כיום טורנו) התגרשה מבעלה, ובשנת 2007 נישאה למקרון. חברים של השניים מתארים את בריז'יט בת ה-64 כאישה שופעת הומור וכעוגן הרגשי של בעלה. "עדיף לו להתמודד (על הנשיאות) עכשיו", אמרה פעם בריאיון, "תארו לכם איך איראה בעוד 15 שנה!".


פורסם לראשונה 07/05/2017 22:18

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הנשיא הנבחר של צרפת, עמנואל מקרון
צילום: AP
מומלצים