שתף קטע נבחר

המקוואות הפקיעו מחירים - בית המשפט פסק: רבע מיליון ש"ח לנשים

בעקבות דו"ח המכון לאסטרטגיה ציונית, שנחשף ב-ynet לפני כשנתיים, הגיש מכון עתים יחד עם תשע נשים תובענה ייצוגית נגד 13 מועצות דתיות, בגין גבייה עודפת של אגרות הטבילה, לעתים בעשרות אחוזים ממה שנקבע בחוק. בית משפט המחוזי חייב את מפעילות המקוואות לשלם פיצויים

בית המשפט לעניינים מנהליים קבע כי על 13 מועצות דתיות לשלם פיצוי כספי בסך כולל של כ-250 אלף ש"ח לנשים שטבלו במקוואות הטהרה שבאחריותן, זאת לאחר שאגרות השימוש שנגבו מהטובלות היו בסכומים הגבוהים מאלה הקבועים בחוק.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

בעקבות דו"ח המכון לאסטרטגיה ציונית בעניין, שנחשף ב-ynet לפני כשנתיים, הגיש מכון עתים יחד עם תשע נשים תובענה ייצוגית באמצעות עו״ד נועם צוקר, נגד המועצות על הגבייה העודפת. שופטת בית משפט המחוזי מרכז, מיכל נד"ב, חייבה את מפעילות המקוואות לשלם לנפגעות גמול של כ-20 אלף ש"ח, ועוד כ-200 אלף החזר הוצאות משפט.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

התובעים הצהירו כי המטרה העיקרית של הפנייה לאפיקים משפטיים הייתה ליצור אפקט הרתעה בקרב המועצות הדתיות, על מנת שיעמדו מעתה בסכום הקבוע בתקנות המשרד לשרותי דת. השופטת נד"ב מציינת בפסק הדין כי זו אכן הושגה, כאשר המהלך הביא להסדרת נושא אגרות הטבילה ולשינוי מדיניות הגבייה.

 

פערים של עשרות אחוזים בתעריפי הכניסה למקוואות

בחודשים אוקטובר ונובמבר 2014 פנו חוקרי "המכון לאסטרטגיה ציונית" ל-757 מקוואות הנשים הפזורים ברחבי הארץ, בחסות המועצות הדתיות ומחלקות הדת של הרשויות המקומיות, וזאת על מנת לבדוק האם מקיימים בהם את תקנות מנכ"ל המשרד לשרותי דת מנובמבר 2013, ולפיהן טבילה רגילה תעלה 15 שקלים, והמחיר כולל רחצה באמבט והכנות נוספות – 30 ש"ח.

 

המחקר חשף פערים של עשרות אחוזים בתעריפי הכניסה למקוואות הטהרה בין הערים השונות, ואפילו בתוך אותה העיר – וזאת במתקנים ציבוריים המתוקצבים על ידי הממשלה, ושמחיר השימוש בהם אמור להיות קבוע ואחיד. למרבה האבסורד, במקרים רבים נדרשות דווקא טובלות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך לשלם יותר מנשות המעמד הבינוני והגבוה – על אותו השירות בדיוק.

 

בכשני-שלישים מהמקוואות האגרה התגלתה כגבוהה מן התעריף שקבע המשרד לשירותי דת, וכלות האמורות לטבול ללא תשלום - נדרשו לשלם בניגוד לחוק. בכ-73% מהמקוואות שבהם נרשמה חריגה מהתעריף, הוא היה יקר יותר, ובכ-65% היה גבוה מ-20 ש"ח. המחיר הגבוה ביותר, הנהוג בכמה יישובים, עמד על 35 שקלים – 133% יותר ממה שקבע המשרד לשירותי דת. יש מקוואות שמפעיליהם החליטו על דעת עצמם לכלול במחיר הכניסה גם תשלום על ערכת מקווה - אף שחוזר המנכ"ל אסר זאת במפורש וקבע כי "אישה תוכל להחליט בעצמה האם ברצונה לרכוש את ערכת המקוואות".

 

"מחירי הטבילה ירדו בצורה דרסטית"

יו"ר מכון עתים, הרב ד"ר שאול פרבר, אמר בעקבות הפסיקה: "נשים המגיעות בחרדת קודש לקיים את מצוות הטבילה לא צריכות להרגיש מבוזות או מרומות. הן צריכות להרגיש שהאגרה אותה הן מתבקשות לשלם היא מוצדקת. ראוי למועצות הדתיות לדאוג לכך שאישה תגיע לטבילה בשמחה ושתחושה זאת תלווה אותה בכל השלבים הכרוכים בטבילה".

 

מנכ"לית המכון לאסטרטגיה ציונית שחשף את התעריפים הלא-חוקיים, מירי שלם, הוסיפה: "אנו שמחים על שעלה בידנו לסייע בנושא חשוב זה ושהתוצאה של התביעה היא שמחירי הטבילה ירדו בצורה דרסטית - דבר שמשפיע על הכיס של כל אחד ואחת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי מזרחי
"המטרה הושגה"
צילום: רועי מזרחי
מומלצים