שתף קטע נבחר

בג"ץ מציע: להחזיר את חוק מס דירה שלישית לוועדת כספים

בג"ץ דן בעתירות שהוגשו נגד חוק מס דירה שלישית, ובתום הדיון הורה למדינה להתייחס עד יום ראשון לאפשרות להחזיר את החקיקה לדיון בוועדת הכספים. במהלך הדיון תקף היועץ המשפטי של הכנסת, אייל ינון, את התנהלות הממשלה: "כיבוד הליכי החקיקה בכנסת הזו הרבה יותר קשה"

התפתחות בהליך המשפטי סביב חוק מיסוי דירה שלישית: שופטי בג"ץ העלו היום (ג') אפשרות להחזיר את החקיקה לדיון בוועדת הכספים. השופטים קבעו כי על המדינה להתייחס לאפשרות זו, שהציע תחילה היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד אייל ינון, עד יום ראשון הקרוב, ה-14 במאי.

 

מיסוי דירה שלישית: חובת הדיווח נדחתה לסוף יוני

חוק מיסוי דירה שלישית: בג"ץ הוציא צו על תנאי

חוק מס ריבוי דירות עדיין תקף - וכך גם הזכות למענק

 

בית המשפט העליון דן היום בהרכב שופטים מורחב בעתירות נגד חוק "מס ריבוי דירות" (מס דירה שלישית). החוק, שנכנס לתוקף בחודש ינואר, קובע כי מי שמחזיק זכויות ביותר מ-2.5 דירות מגורים יצטרך לשלם מס על הדירה השלישית ומעלה - 1% משווי הדירה ועד תקרה בגובה של 18 אלף שקל בשנה.

 

הדיון התקיים בעתירות השונות שהוגשו נגד החוק עם אישורו של חוק ההסדרים, בין השאר בטענה כי נפלו פגמים בהליך החקיקה. מדובר ב-5 עתירות שהוגשו נגד הכנסת, משרד האוצר והשר משה כחלון, על ידי שורה של גורמים וביניהם גם בכירי מפלגת המחנה הציוני, שהגיעו לדיון.

 

הדיון התקיים כאמור בהרכב מורחב של 5 שופטים, בראשות נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור. אליה הצטרפו ארבעה שופטים - אסתר חיות, ניל הנדל, נעם סולברג ומני מזוז.

 

היועץ המשפטי: "היה פה משהו חריג וקיצוני"

במהלך הדיון תקף היועץ המשפטי לכנסת, אייל ינון, את התנהלות הממשלה והכנסת בהליך החקיקה של המס ואמר כי היא לא הייתה תקינה. הוא ביקש מבג"ץ לקבוע שנפל בהליכי החקיקה פגם היורד לשורש ההליך.

 

"הממשלה לא צריכה להתחיל את התהליך מההתחלה". ינון היה זה שהעלה את ההצעה ואמר כי מדובר בדרך ביניים. ."זה בכל זאת שונה שאנו לא מחזירים זאת לדיון במליאה. זה משהו שנכון לשקול כשמדובר בטענות לתקינות הליכי חקיקה. אז אתה מחזיר זאת למקום בו נפל הפגם כשמדובר בסוגיה חוקתית מהי", הוסיף.

 

עוד אמר ינון כי "לנו פחות חשוב החוק הספציפי שעומד על הפרק, לנו חשובה תקינות הליכי החקיקה כפי שהדבר בא לידי ביטוי במקרה הזה - שהוא מאוד קיצוני וחריג. היה פה משהו חריג וקיצוני אבל אני חלוק עם העותרים על התוצאה הסופית".

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)
  

ינון הגדיר את החוק "רפורמה מרכזית, רפורמה שנויה במחלוקת בציבור ובכנסת", ואמר: "הטלת מס היא פגיעה. אין ספק שצריך להתייחס ברצינות לחקיקת מס. אנחנו מתריעים מתוך מטרה וניסיון לתקן פגמים ולייצר דיון משמעותי, והמדינה באה ואומרת לנו כמו שאומרים היום: 'קפץ לנו הגן'". בכך התייחס ינון להתעלמות הממשלה והכנסת מהתרעות היועצים המשפטיים של הכנסת, אשר הזהירו במהלך החקיקה על פגמים שונים שנפלו בהליך.

 

ינון הוסיף וציין: "כיבוד הליכי החקיקה בכנסת הזו הרבה יותר קשה. אני לא יכול לקבל את האדישות שבה המדינה מתייחסת לאירוע הזה. אם תינתן לגיטימציה לתהליך שהיה ברפורמת דגל סבוכה, אני לא רוצה לחשוב לאן נגיע בדברים אחרים". למרות דבריו, ביקש ינון שלא לפסול את החוק - אלא אך ורק לקבוע הלכה עתידית בכל מה שנוגע להליכי חקיקה.

 

השופטים: "היתה אפשרות מעשית לעבור על החומר?" 

נציגת המדינה, עו"ד שוש שמואלי, טענה במהלך הדיון כי "זה לא המקרה לביטול הליכי חקיקה". היא הוסיפה וציינה כי "גם במקרים חמורים יותר לא התערב בית המשפט בהליכי חקיקה". עו"ד שמואלי התייחסה גם לעובדה שחברי הכנסת קיבלו את השינויים בחקיקה לקראת המשך הליכי החקיקה רק שעתיים לפני הדיון.

 

"האם היתה להם אפשרות מעשית לעבור על החומר הזה?", תהתה השופטת אסתר חיות בדיון. הנשיאה מרים נאור הוסיפה: "גם אנחנו לפעמים צריכים לתת פסקי דין בחצות הליל, אבל זה כשהחרב מונחת על צוואר. מה קרה שזה מוכרח להיעשות בצורה כזו? זה הרי לא פיקוח נפש. למה הכנסת צריכה לשבת בלילות עד הבוקר? לחכות יום ראשון לא היה מספיק טוב?".

 

עו"ד שמואלי אמרה בהקשר זה: "ברור שדיון טוב ואידיאלי לא כך מתקיים. עדיף היה להעביר קודם, אבל האם לא ניתן היה לקיים דיון? לפעמים שינויים עולים בשעות שקדמו לדיון". 

 

הנשיאה נאור שאלה את שמואלי, "חברך העלה רעיון נכון וראוי לשיקול. מה עמדתכם?". עו"ד שמואלי ענתה: "עצם החלופות שמנסות לחזור אחורה הן שתיים. לחזור לאותו דיון זה כמו לבטל את החוק. כל מה שחסכנו הוא הדיון הראשון".

 

המטרה: להתמודד עם עליית מחירי הדירות

בחודש פברואר הוציא בג"ץ צו על תנאי נגד המדינה והכנסת, בעקבות העתירות נגד החוק. כמו כן הורה בית המשפט למדינה לנמק מדוע אי אפשר לבטל את החוק. במסגרת הדיון הקודם בעתירות בבג"ץ אמר שופט בית המשפט העליון, נועם סולברג: "המדינה מודה שהיה פגם רציני מאוד בחוק מיסוי דירה שלישית, אין ספק".

 

בחודש אפריל הגישו הכנסת והמדינה את תגובותיהן לבג"ץ, בהן ביקשו מהשופטים שלא לבטל את החוק למרות השתלשלות הליכי החקיקה.

 

לטענת העותרים, חלקם חברי כנסת מסיעות האופוזיציה, החוק חוקק ללא דיון רציני לגביו. שכן הצעת החוק המעודכנת הגיעה לשולחן ועדת הכספים רק בשעות הערב, והדיון עליה החל רק בחצות. זאת, לאחר שלדברי יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), שר האוצר כחלון ביקש לדחות את הדיון לאורך השבוע ולאורך אותו יום.

 

חקיקת "מס ריבוי דירות", שאושרה כחלק מחוק ההסדרים, נועדה להתמודד עם העלייה הדרמטית במחירי הדירות בישראל בעשור האחרון, על ידי הגדלת היצע הדירות בשוק דירות יד שנייה.

 

על רקע ההליכים המשפטיים סביב החוק, החליט מנהל רשות המסים משה אשר, בהתייעצות עם שר האוצר כחלון, לדחות את מועד הדיווח האחרון על מספר הדירות מסוף החודש הנוכחי ל-30 ביוני, מועד התשלום הראשון של המס.


פורסם לראשונה 09/05/2017 09:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים