שתף קטע נבחר

41 הפליטים שגרמו למשבר דיפלומטי: "קורבנות של סכסוך"

קבוצה של ילדים, נשים וגברים שברחו מהתופת בסוריה מצאו עצמם במסע מפרך עד שהגיעו מאלג'יריה לגבול מרוקו. בממלכה מסרבים לקבל אותם ואלג'יריה לא מוכנה לקבל אותם בחזרה. בזמן שמשרדי החוץ של שתי המדינות מטיחים האשמות זה בזה, הפליטים תחת תנאים קשים במדבר

 

היחסים בין מרוקו לשכנתה אלג'יריה כבר מזמן לא בשיאם, בעיקר בנוגע לסכסוך על הגבול באזור הנפיץ של סהרה המערבית. אך בשבועות האחרונים מי שנפל קורבן לאותם יחסים רעועים במגרב הם 41 פליטים סורים, שנתקעו במדבר בין שתי המדינות וחיים כבר שלושה שבועות באוהלים ובתנאים קשים.

 

הביקורות על יחסם של מדינות ערב לסוגיית הפליטים הסורים נשמעות לא פעם, בעיקר על כך שהמדינות שנושאות ברוב העול הן לבנון וירדן, אך הפרשה האחרונה הציפה מחדש את הסוגיה. 

 

עשרות הפליטים, בהם נשים וילדים, הגיעו באמצע חודש אפריל מאלג'יריה לגבול מרוקו שמשתרע לאורך 1,500 קילומטרים - אך כניסתם למדינה לא התאפשרה. הפרשה הובילה למשבר דיפלומטי בין שתי המדינות, כמשרד החוץ המרוקני זימן לשיחת נזיפה את שגריר אלג'יריה. מרוקו מאשימה את אלג'יריה שהיא שלחה במזיד את אותם פליטים כדי ליצור אנרכיה בגבול בין שתי המדינות. "על אלג'יריה לשאת באחריותה המדיניות והמוסרית ביחס למצב הזה", נמסר.

תקועים בין שתי המדינות, בלי סיוע ובתנאים קשים ()
תקועים בין שתי המדינות, בלי סיוע ובתנאים קשים

באלג'יריה לא נותרו חייבים ומשרד החוץ האלג'יראי זימן לשיחת נזיפה את השגריר המרוקני, שבמהלכה דחה את אותן האשמות: "מדובר בהאשמות שקריות חסרות בסיס שנועדו להזיק לאלג'יריה".

 

אך בזמן שהמדינות מנהלות קרבות דיפלומטיים, משליכות את האחריות ומאשימות אחת את השנייה, אותם פליטים מוצאים עצמם חסרי אונים. הפליטים העלו סרטונים לרשת בבקשה לעזרה מהאו"ם, מארגוני זכויות אדם ומכל מי שיכול לסייע.

 

"התאכזבנו", סיפר בצער הפליט אבו איאד לרשת אל-ערבייה הסעודית, וסיפר כי הפליטים עברו מסע מפרך מסוריה לסודן, ללוב, לאלג'יריה וכעת למרוקו. "מקבלי ההחלטות והאדונים יושבים בבתיהם, אנחנו לא צריכים להיות קורבן של סכסוך בין שתי מדינות. תסתכלו על הילדים האלה", אמר בתיעוד שהועלה מאותו אזור בלב המדבר.

 

הסיוע היחיד שקבוצת הפליטים מקבלת כרגע מגיע מתושבים באזור העיר המרוקנית פג'יג' הנושקת לגבול. "בינינו 14 ילדים, 12 נשים ושלושה מבוגרים. רובם הגיעו למרוקו כדי לחבור למשפחות שלהם שכבר מתגוררות שם זה תקופה", הסביר אבו איאד. בנוסף הוא דחה את טענות השלטונות במרוקו כי הפליטים גורשו מאלג'יריה, והבהיר כי הם לא רואים במרוקו תחנת מעבר לאירופה.

פליטה נאלצה לחכות שעות לטיפול בבית חולים בלבנון, ומתה בזמן ההמתנה ()
פליטה נאלצה לחכות שעות לטיפול בבית חולים בלבנון, ומתה בזמן ההמתנה

גזענות כלפי פליטים בלבנון ()
גזענות כלפי פליטים בלבנון
 

בהאא, אחד מבני המשפחה של אותם פליטים שמתגורר במרוקו, טען כי הם הצליחו להיכנס ב-17 באפריל לעיר הגבול פג'יג', אבל השלטונות עצרו אותם, בדקו את הדרכונים שלהם וביקשו מהם לחזור לגבול עם אלג'יריה, שכאמור לא מוכנה לקבל אותם חזרה. "הם סירבו והתעקשו להיכנס למרוקו כדי לחבור למשפחותיהם, אבל השלטונות החזירו אותם לגבול".

 

בארגון זכויות האדם Human rights watch האשימו את שתי המדינות כי הן מונעות משתי קבוצות של פליטים סורים להיכנס למדינות. לפי בכיר בנציבות העליונה של האו"ם לענייני פליטים במרוקו, מדובר ב-55 בני אדם, בהם 20 נשים ששתיים מהן נמצאות בהריון מתקדם. אחת מהנשים אף ילדה תינוק בלב המדבר בסוף חודש אפריל.

 

הבכיר הפציר בשתי המדינות להתערב ולחלוק באחריות על הפליטים. במקביל, בארגון זכויות האדם אמרו כי "בזמן שהשלטונות באלג'יריה ובמרוקו רבות בנוגע לאיזו מדינה תקבל את הסורים יש גברים, נשים וילדים שתקועים באזור חצי מדברי ליד הגבול בין המדינות, שישנים תחת כיפת השמיים ולא יכולים להגיש בקשות למקלט".

 

בתוך כך, מצבם של הפלטים הסורים שברחו מהתופת והגיעו ללבנון, שדווקא כן מקבלת אותם, גם לא מזהיר. הפליטים זוכים ליחס משפיל מצד הציבור הלבנוני המפולג, יחס שנגוע בגזענות ובאלימות. בימים האחרונים מקרה אחד, מתוך רבים, עורר סערה: בית חולים באזור טריפולי שבצפון המדינה מיאן לטפל בפליטה סורית, חולת סרטן. היא נאלצה להמתין שעות רבות בכניסה לחדר המיון עד שנפחה את נשמתה. בבית החולים טענו שהם היו זקוקים לאישור לכך שהיא מבוטחת בביטוח הרפואי הנדרש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תקועים במדבר בין שתי מדינות
מומלצים