שתף קטע נבחר

רחפן לכל מ"פ: "נעלה את משקפת המפקד לשמיים"

מאות רחפני "מאביק" - הדגם הזעיר ביותר בצה"ל - יתווספו בחודש אוגוסט לזרוע היבשה ויצטרפו ל"מאטריס" שעמיד בתנאי מזג אוויר קשים ומסוגל לשהות באוויר כ-40 דקות. במקביל, נמשך פיתוח הרחפן הצבאי הראשון "צור"

 

 

 

בזרוע היבשה של צה"ל רכשו מאות רבות של רחפנים חדשים מדגם "מאביק" (Mavic) עבור מפקדי הפלוגות בצבא, שאחראים על גזרות הבט"ש בגבולות וביהודה ושומרון. מדובר ברכש הרחפנים הגדול ביותר שנעשה עד כה בצה"ל, מאז ששולבו לראשונה הרחפנים האזרחיים בחיל האיסוף הקרבי לפני מספר שנים.

 

רחפני המאביק יימסרו למפקדי הפלוגות בחודש אוגוסט הקרוב וכבר בשבועות הקרובים תחל ההכשרה של מקצוע "מטיס רחפן" בפלוגות השונות של גדודי היבשה בצבא. כל חוליה פלוגתית שכזו תכלול שלושה לוחמים שיעברו הסמכה ייעודית בבית הספר לאיסוף קרבי "סיירים" שבערבה. רחפן המאביק נחשב לרחפן הזעיר ביותר שהיה עד כה בצבא, וזהו יתרונו המרכזי לעומת רחפן הפאנטום בו השתמשו בצה"ל עד כה.

 

רחפן המאביק בפעולה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רחפן המאביק בפעולה(צילום: shutterstock)

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

 

רחפן המאטריס שרכש צה"ל (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
רחפן המאטריס שרכש צה"ל(צילום: דובר צה"ל)

הרחפן החדש שוקל כ-450 גרם לעומת הפנטום ששוקל פי שניים. אלמנט זה יאפשר למטיס הרחפן הפלוגתי לשאת בשטח את המאביק במנשא קטן על ירכו ולהפעילו תוך פחות מדקה באמצעות שליפתו ופתיחת כנפיו בלבד.

 

בנוסף, צה"ל רכש כמות גדולה של רחפנים מקצועיים יותר וחדשים מסוג "מאטריס" (Matrice), שמיועדים לכוחות האיסוף הקרבי שפועלים בגזרות השונות. המאטריס נחשב לרחפן מקצועי יותר, גדול וחזק, עם יכולות לפעול גם בתנאי מזג אוויר מורכבים וכן גם לשהות באוויר, לצלם ולשדר במשך כ-40 דקות - פי שניים מרחפן המאביק. רחפני המאטריס חולקו לאחרונה ליחידות האיסוף הקרבי והחלו לרשום תפוקות מבצעיות בפעילויות יזומות בגבולות, וכן בהקפצות לאירועים מבצעיים מתפרצים. הרחפן מופעל בשלב זה בגדוד האיסוף "ניצן" של פיקוד מרכז.

 

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

שני הרחפנים החדשים מיועדים למשימות בט"ש בלבד ולא לתימרון במלחמה, כאשר בשל היותם מוצרי מדף אזרחיים לחלוטין, הם עדיין יהיו מוגבלים לפעילות באור יום בלבד, מאחר שגם המצלמות שמותקנות בהם אינן מבוססות על ראיית לילה.

 

במקביל, בצה"ל ממשיכים לפתח את הרחפן הצבאי הראשון שנקרא "צור". רחפן זה, שיהיה גדול וכבד ביחס לרחפנים הקיימים בשוק האזרחי, יוכל גם לשאת מטענים לוגיסטיים ולהעבירם בין הכוחות, גם בתימרון בשטח אויב, בצורה בטוחה.

 

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

  

"מפעילי הרחפנים יוכלו לשלוט עליהם בקלות ובממשק נוח דרך טאבלט ייעודי שיצורף לכל ערכה", הסביר ל-ynet קצין מזרוע היבשה שאמון על הפרויקט. "במהלך זה נגדיל במאות אחוזים את כמות הרחפנים שיש בזרוע היבשה ובכך למעשה נעלה את משקפת המפקד לשמיים. זו יכולת שלא הייתה עד היום למפקדי הפלוגות, שרק יכלו לדמיין בכל תרחיש שיש להם יכולת כזו - בין אם זה במבצעי מעצרים, פתיחת תאי שטח ברחוב הפלסטיני שלפני הכוח, או צפייה מהירה בנעשה אחרי הגבעה כשהכוח צריך לסרוק באירוע מתפרץ".

 

"מדובר בעולם שמתפתח במהירות ובצורה מדהימה, באופן שניתן להקבילו להתפתחות הסמארטפונים", הוסיף הקצין. "אנחנו ממשיכים להתחכך ולפתח באמצעות העולם האזרחי את נושא הרחפנים בצבא, כאשר רחפן המאטריס למשל יוכל לתצפת לטווחים של כ-200 מ' קדימה. בנוסף, הרחפנים החדשים יוכלו גם לעקוב ולסמן אובייקטים שהכוח רוצה לעקוב אחריהם באופן ספציפי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים