שתף קטע נבחר

הצעת החוק שנועדה להגביל את ארגוני השמאל

ביום ראשון תצביע ועדת השרים לחקיקה על הצעת חוק שהליכוד מקדם ומטרתה להגביל את ארגוני השמאל הפונים לבג"ץ בבקשה לפנות קרקעות ביהודה ושומרון. חשש בקואליציה: שר האוצר כחלון יטיל וטו על ההצעה

 

המטרה: להגביל את ארגוני השמאל בבג"ץ (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
המטרה: להגביל את ארגוני השמאל בבג"ץ(צילום: גיל יוחנן)

ועדת השרים לענייני חקיקה תצביע ביום ראשון על הצעת חוק שקובעת כי עתירה לבג"ץ תוגש רק על-ידי ארגון או אדם שהנזק נשוא העתירה שנגרם או שכלול להיגרם הוא להם באופן אישי. הצעת החוק מקודמת על-ידי הליכוד מתוך כוונה להגביל את ארגוני השמאל הפונים לבג"ץ ומבקשים לפנות קרקעות ביהודה ושומרון, דוגמת המאחז עמונה, שפונה בתחילת חודש פברואר השנה בעקבות עתירה שהוגשה ויצרה מהומה פוליטית בימין.

 

הצעת החוק היא למעשה תיקון לחוק-יסוד: השפיטה - המבקשת להגביל ולצמצם משמעותית את זכות העמידה של עותרים. את הצעת החוק הגיש ח"כ מיקי זוהר בשיתוף עם יו"ר צעירי הליכוד, דוד שיאן, שהיה מיוזמי המהלך שהוביל לבסוף להצעת החוק.

בליכוד זוכה ההצעה לתמיכה, אולם בקואליציה חוששים כי שר האוצר, משה כחלון, יטיל וטו וימנע את אישורה ביום ראשון.

 

"בשנים האחרונות אנו עדים לשחיקה הולכת וגוברת של 'זכות העמידה' המגבילה את היכולת לעתור לבית המשפט למי שנפגע או שקשור לנושא העתירה בלבד", נכתב בדברי ההסבר להצעה. "התוצאה היא התרבותן של עתירות המוגשות על-ידי ארגונים ופרטים בנושאים פוליטיים, מדיניים וכלכליים, כשלעותר עצמו אין כל קשר לעניין נשוא העתירה ולא נגרמת לו פגיעה אישית בשלה הוא מבקש סעד. עתירות אלו נועדות להוביל להתערבות שיפוטית בעניינים שאינם נמצאים ברגיל בתחום עניינו של בית המשפט, ובכך לעקוף את סמכות הדרג הנבחר ואת הכרעות הבוחר".

 

בהצעה הועלו דוגמאות לעתירות שהוגשו ושעניינן הריסת יישובים בשטחי יהודה ושומרון, המוגשות נגד יישובים שהוקדמו לפני עשרות שנים "ומהווים בית וקהילה לעשרות ומאות משפחות".

 

יוזמי ההצעה טוענים כי בעוד שזכותו של האדם לדרוש את קניינו הינה זכות חוקתית, עתירות רבות מסתיימות בצו המורה על הריסת היישוב או הבתים בו, מבלי שהעותרים מוכיחים זכות או זיקה למקרקעין שעליה ניצבים הבתים ושאת הריסתם הם מבקשים.

 

בהצעת החוק נטען כי גם במתווה הגז שהגיע לבסוף לבג"ץ וגרר התערבותו, נעשה שימוש בבית המשפט לצורך עקיפת ההחלטות שהתקבלו על-ידי הרשות המבצעת והרשות המחוקקת, שעה שלעותרים לא נגרם נזק אישי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
בג"ץ (ארכיון)
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים