שתף קטע נבחר

"כוננות סייבר מוגברת בתשתיות האנרגיה והמים של ישראל"

בעקבות מתקפת הסייבר הענקית שהגיעה לכ-100 מדינות ואלפי גופים וארגונים ברחבי העולם, נערכו במשרד האנרגיה, בחברת החשמל, בתחנות הכוח ובתשתיות האנרגיה והמים פעולות שנועדו לחזק האבטחה הקיברנטית של המתקנים. בריטניה: "עדיין לא יודעים מי עומד מאחורי המתקפה"

הודעת השגיאה שהופיעה במחשבים שהותקפו ()
הודעת השגיאה שהופיעה במחשבים שהותקפו

גם בישראל נערכים להתמודד עם מתקפת הסייבר שהיכתה אתמול בכ-100 מדינות ושיבשה בין היתר מערכות ציבוריות במדינות שונות, ומשרד האנרגיה הגביר היום (שבת) את כוננות הסייבר בתשתיות האנרגיה והמים של ישראל. בינתיים נמסר מהממשלה הבריטית כי עדיין לא ידוע מי עומד מאחורי מתקפת הסייבר הענקית אמש, ששיבשה גם את מערכת הבריאות בממלכה האירופית. במקביל נמסר מהבנק המרכזי ברוסיה כי זוהו מתקפות "מאסיביות" על בנקים במדינה אך הן סוכלו בהצלחה, וברקע דנים בכירי מדינות G7 בשיתוף פעולה נרחב נגד איומי סייבר.

 

ממשרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים נמסר כי השר יובל שטייניץ הכריז על כוננות סייבר מוגברת בתשתיות האנרגיה והמים של ישראל בעקבות המתקפה הבינלאומית, שממדיה הולכים ומתבהרים. לפי הודעת המשרד, בשעות האחרונות נערכו במשרד האנרגיה, בחברת החשמל, בתחנות הכוח ובתשתיות האנרגיה והמים פעולות שנועדו לחזק את הגנת הסייבר ולהגביר את הכוננות, בהתאמה למתאר התקיפות המאפיין את גל התקיפות הנוכחי בעולם. כמו כן נמסר כי פעולות אלו תואמו על ידי מרכז הסייבר של משרד האנרגיה, שהוקם לפני כשנה, בכדי להגן על תשתיות האנרגיה של ישראל מפני התקפות סייבר.

 

מגבירים כוננות בתשתיות האנרגיה בישראל (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר) (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
מגבירים כוננות בתשתיות האנרגיה בישראל(צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
 

 

 

"אנחנו לא יודעים בשלב הזה להגיד לכם מי עומד מאחורי המתקפה", אמרה השרה הבריטית ראד בראיון לרשת BBC. "החקירה עדיין מתמשכת". ראד הוסיפה כי מרכז הסייבר הלאומי של בריטניה פועל בין היתר עם מערכת הבריאות כדי לוודא שהפריצה הייתה נקודתית ומוגבלת, בעוד סוכנות הפשע הלאומית פועלת במקביל לחקירת מקור המתקפה. היא הוסיפה כי לממשל הבריטי לא ידוע אם המתקפה הגיעה כהנחיה מצד ממשלה זרה. "על פי המידע שיש לנו, המתקפה הגיעה למקומות שונים והופעלה באופן אקראי למדי", הוסיפה ראד.

 

ממדי מתקפת הסייבר האדירה אמש ברחבי העולם ממשיכים להתברר ולהתעצם, וחברת התוכנה "אבאסט" עדכנה הלילה כי נרשמו לפחות 75 אלף "פגיעות" ב-99 מדינות, ועדיין לא ברור בדיוק כמה משתמשים נפגעו מהמתקפה. לפי דיווחים בתקשורת האמריקנית, המתקפה בוצעה באמצעות תוכנת פריצה שהודלפה ברשת על ידי קבוצה שמכנה את עצמה "Shadow Brokers", שהפיצה בשנה שעברה כלי פריצה שנגנבו מהסוכנות לביטחון לאומי של ארצות הברית (NSA).

שירות הבריאות הלאומי מודיע על המתקפה באתר האינטרנט (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
שירות הבריאות הלאומי מודיע על המתקפה באתר האינטרנט(צילום: Gettyimages)

שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של מדינות ה-G7 צפויים לפרסם בהמשך היום הודעה משותפת שלפיה הכלכלות החזקות בעולם יתחייבו לשתף פעולה כדי להילחם באיום הגובר של מתקפות סייבר בינלאומיות, כך לפי טיוטה שנוסחה בעת פסגה של המנהיגים באיטליה שהגיעה לידי סוכנות הידיעות רויטרס.

 

"אנחנו מכירי בכך שאירועי סייבר הם איום שהולך ומתפתח בכלכלות שלנו וכי יש צורך במדיניות כלכלית ראויה כדי להגיב לאיומים הללו", נכתב בטיוטה. כמו כן קוראת הודעתם של בכירי ה-G7 לשיטות פעולה משותפות שבעזרתן יהיה ניתן לזהות רגישויות במערכת הפיננסית העולמית, וכן מחדדת ההודעה את חשיבות אבטחת הסייבר בקרב גופים פיננסיים פרטיים וציבוריים.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מוקדי המתקפה ()
מוקדי המתקפה
 

טיוטת ההודעה של מדינות ה-G7 צפויה להיבדק שוב לפני פרסומה על ידי שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים שכאמור דנים בימים אלה באיומים העומדים בפני הכלכלה העולמית בפסגה בבארי שבאיטליה. שר האוצר האיטלקי, פייר קרלו פדואן, אמר לעיתונאים כי הדיונים, שנקבעו לפני זמן רב, "לצערנו הדיונים מתקיימים בדיוק בזמן", אמר.

 

כבר אתמול דווח כי לפחות אלף מחשבים במשרד הפנים הרוסי הושפעו ממתקפת הסייבר בנוסף לארגונים נוספים במדינה, ועתה מוסר הבנק המרכזי ברוסיה כי זוהו "מתקפות מאסיביות" על מחשבי בנקים רוסיים, אך לפי סוכנות הידיעות הרוסית RIA, כל המתקפות סוכלו. כמו כן דווח כי גם רשות הרכבות, שמופעלת על ידי המדינה, הצליחה למנוע מתקפת סייבר על מחשביה.

 

המתקפה הנרחבת בוצעה באמצעות נעילה של הגישה למחשבים בדרישה לכופר תמורת שחרור הנעילה, שלפי דרישת ההאקרים – ישולם בביטקוין. תחילה דווח כי בתי חולים בבריטניה נפלו למתקפת סייבר, ובהמשך התברר כי התופעה הגיעה לעשרות מדינות וחברות כמו ענקית התקשורת הספרדית "טלפוניקה" וחברת השילוח האמריקנית FedEx.

 

ברשת החלו הלילה להתפרסם תמונות של המתקפה על מחשבי שירות הבריאות העולמי, ובהן נראה כי ישנה דרישה לכופר בגובה 300 דולר בביטקוין לצד הכיתוב: "אופס, הקבצים שלך הוצפנו!". הדרישה היא כי התשלום יועבר בתוך שלושה ימים ולא יוכפל גובה הכופר, ואם הכסף לא יתקבל בתוך שבוע ימים – כל הקבצים יימחקו, כך לשון ההודעה שקיבלו המשתמשים שנפלו קורבן למתקפה.


פורסם לראשונה 13/05/2017 11:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות חברת החשמל
ארכיון
באדיבות חברת החשמל
מומלצים